hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    FTX yeni hapis cezasıyla çok şaşırttı

    FTX yeni hapis cezasıyla çok şaşırttı
    expand
    KAYNAKDonanım Günlüğü

    FTX’in çöküşüyle sarsılan kripto para dünyasında, üst düzey yöneticilerden Ryan Salame, yedi buçuk yıl hapis cezasına çarptırıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    30 yaşındaki Ryan Salame, kampanya finansmanı yasasını ihlal etmek ve lisanssız para aktarımı işletmek suçlarından suçlu bulundu. Savcılar, beş ila yedi yıl arası ceza önerirken, mahkeme bu sürenin ötesine geçerek Salame’ye yedi buçuk yıl hapis cezası verdi. Savunma avukatları ise 18 ay hapis cezası talep etmişti. Salame, cezasını kabul eden ve itiraflarda bulunan ilk üst düzey FTX yöneticisi oldu.

    Lüks Yaşam ve Siyasi Bağışlar

    FTX’in zirvede olduğu dönemde, Salame lüks harcamalarıyla dikkat çekti. Pahalı arabalar, özel jetler ve Massachusetts’te restoranlar satın aldı. 2022 ABD ara seçimlerinde çoğunlukla Cumhuriyetçi adaylara 24 milyon dolardan fazla bağışta bulundu. Ancak FTX’in çöküşünün ardından federal savcılar, Salame’nin Maryland’deki evine baskın düzenledi ve geniş çaplı bir soruşturma başlattı.

    Salame, Eylül ayında suçunu kabul etti ve FTX’in kurucusu Sam Bankman-Fried’in talimatıyla yasa dışı “sahte bağışçı” olarak hareket ettiğini itiraf etti. Bu, Amerikan tarihindeki en büyük kampanya finansmanı ihlallerinden biri olarak kaydedildi. Suçunu kabul etmesiyle birlikte Salame, 6 milyon dolar para cezası ve 5 milyon dolardan fazla tazminat ödemeyi kabul etti. Ayrıca Massachusetts’teki iki mülkünü ve Porsche aracını da kaybetti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    FTX’in Çöküşü ve Sonrası

    FTX’in  iflasının ardından, Bankman-Fried müşterilerden 8 milyar dolar çalmakla suçlandı. Üç üst düzey yönetici (Gary Wang, Nishad Singh ve Caroline Ellison) finansal suçları kabul etti ve hükümetle işbirliği yaptı.
    Salame ise Bankman-Fried’e karşı mahkemede ifade vermedi, ancak belgeleri gönüllü olarak teslim ederek davanın hazırlanmasına yardımcı oldu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow