Hissedarlar, Siri yüzünden Apple’a dava açtı

Hissedarlar, Siri yüzünden Apple’a dava açtı
expand
Kaynak:Donanım Günlüğü

Apple, Siri’ye entegre edileceği duyurulan gelişmiş yapay zekanın gecikmesi nedeniyle yeni bir hukuki krizle karşı karşıya.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Eric Tucker öncülüğündeki bir grup Apple hissedarı, Apple’ın Siri’nin yapay zeka entegrasyon sürecini olduğundan kısa gösterdiğini öne sürerek şirkete dava açtı. Dava, Apple’ın üst düzey yöneticilerini “yanlış beyan” ve “menkul kıymet dolandırıcılığı” ile suçluyor.

Hissedarlar, Apple’ın özellikle Apple Intelligence adını verdiği yeni nesil yapay zekâ sisteminin, iPhone 16 satışlarını büyük oranda etkileyeceği izlenimini yarattığını savunuyor. Ancak Siri’nin beklenen yapay zekâ özelliklerinin lansmanının 2026’ya ertelenmesi, şirketin bu vaatleri yerine getirmekte başarısız olduğunu ortaya koydu. WWDC 2025’te Apple sadece hâlâ geliştirme sürecinde olduğunu ifade etmekle yetindi.

Yatırımcıların iddiasına göre bu gecikme, 2025 mali yılında yüz milyarlarca dolarlık potansiyel gelirin kaybına neden olacak.

Reuters verilerine göre, Apple hisseleri 26 Aralık 2024’ten bu yana değerinin yaklaşık %25’ini kaybetti ve bu düşüş piyasa değerinden yaklaşık 900 milyar dolar silinmesi anlamına geliyor. Bu kayıpların bir kısmı, aynı dönemde uygulamaya alınan ve Trump yönetimi tarafından desteklenen yeni tarife politikalarına da bağlanıyor.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Davada CEO Tim Cook, CFO Kevan Parekh ve görevinden ayrılan eski CFO Luca Maestri, yatırımcıları yanıltmakla suçlanıyor. Suçlamalar arasında menkul kıymet dolandırıcılığı ve kamuoyuna yanıltıcı bilgi sunmak yer alıyor.

Apple tarafı henüz resmi bir açıklama yapmış değil ancak dava, şirketin yapay zeka stratejisinin hem finansal hem de yasal açıdan ne kadar kritik bir noktaya geldiğini gösteriyor. Siri’nin AI dönüşümünün gecikmesi, sadece teknolojik değil, artık hukuki ve ekonomik bir risk olarak da Apple’ın önünde duruyor.

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow