"İneğim elektrik üretiyor"

İneğim elektrik üretiyor
expand

Adana'nın Karaisalı ilçesindeki Atatürk İlköğretim Okulunda 5'inci sınıfa giden 3 öğrenci hazırladıkları "İneğim Elektrik Üretiyor" projesi ile inek idrarından elektrik üretti.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Adana'nın Karaisalı ilçesindeki Atatürk İlköğretim Okulunda 5'inci sınıfa giden 3 öğrenci hazırladıkları "İneğim Elektrik Üretiyor" projesi ile inek idrarından elektrik üretti.

Taşımalı eğitimle Karaisalı'da öğrenim gören Rabia Ateş, Şeyma Şahin ve Mehmet Eyi tarafından sınıf öğretmenleri Osman Şahin önderliğinde hazırlanan proje, Adana İl Milli Eğitim Müdürlüğünce düzenlenen "3'üncü Bilim Şenliği"nde sergileniyor.

Projenin danışmanlığını da yürüten öğretmen Osman Şahin, yaptığı açıklamada, teknolojinin hızla geliştiğini, buna paralel olarak elektrik kullanımının da arttığını söyledi.

Günümüzde hemen tüm cihazların çalışması için elektriğe ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Şahin, elektrik üretmek amacıyla alternatif kaynaklar aramak yönünde okulda öğrencileriyle çeşitli deney ve çalışmalar yaptıklarını ifade etti.

Asitli maddelerden elektrik üretildiğini anımsatan Şahin, şunları söyledi:

"Projemiz var olan elektriği iletmiyor, tamamen yeni bir enerji kaynağı oluşturuyor. Çinko ve bakır gibi iletken maddelerden oluşan bir düzenek kurduk. Bu düzeneğe idrar aktardığımızda, iletken maddelerle etkileşime giriyor ve elektrik ortaya çıkıyor.

Bu elektriği de kablo yardımıyla elektrikli cihazlarda kullanmaya başladık. Ürettiğimiz elektriği şu an aydınlatma ve saat gibi küçük aletlerde değerlendiriyoruz. Sistem daha da gelişirse televizyon, buzdolabı ve çamaşır makinesi bile çalıştırılabilir."

Şahin, bir ineğin günde dışarı attığı 20 litrelik idrarla, yaklaşık 15 kw elektrik üretilebildiğini ifade ederek, "Düzeneğin durumuna göre bu miktardaki idrar ile normal ölçekli 3-4 evin bir günlük aydınlatma ihtiyacı karşılanabilir" dedi.

Bir evin elektrik ihtiyacını karşılayacak düzeneğin kurulması için 2-3 bin YTL'ye ihtiyaç olduğunu belirten Şahin, "Projemiz hem çevre temizliğine katkıda bulunacak hem de büyük bir maliyetten kurtaracak" diye konuştu.

Şahin, projelerine destek beklediklerini belirterek, bu sistemin özellikle çiftliklerde büyük tasarruf sağlayacağını kaydetti.

Öğrencilerden Rabia Ateş, projeleriyle elektrik üretimine alternatif kaynaklar bulmayı ve çevre kirliliğinin önüne geçmeyi hedeflediklerini ifade ederek, projelerine destek beklediklerini, söz konusu desteğin sağlanması halinde projelerini daha da geliştirebileceklerini söyledi.

Şenay Şahin ise yaklaşık bir hafta süren deney çalışmaları sonrası projeyi hayata geçirdiklerini anlattı.

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow