İnternet sitelerine BTK yasağı

İnternet sitelerine BTK yasağı
expand

Sayısız siteye erişimin engellendiği Türkiye'de şimdi de alan adları yasaklandı. BTK tarafından belirlenen yasaklı alan adlarının kullanılması halinde cezai yaptırım uygulanacak. "Baldız, yasak, nefes, yerli, liseli, sicak, itiraf" gibi kelimeler de yasaklı listesinde... BTK ise, "Bir kısım sakıncalı kelime grupları, hosting hizmeti yapmakta olan yer sağlayıcılara bilgi amaçlı olarak bildirilmiştir" açıklamasını yaptı.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Webrazzi'den Arda Kutsal'ın haberine göre, Devrim Demirel’in kurucusu olduğu BerilTech‘e BTK tarafından gönderilen tebliğde belirlenen 138 kelimeyi içeren alan adlarını barındıran şirketlere ceza uygulanacağı bildiriliyor.

Konuyla ilgili hem Devrim Demirel’le hem de sektörün önde gelen ancak adını açıklamayacağımız belli başlı hosting şirketlerininn sahipleriyle görüştüm. Konuştuğum şirket yetkililerinden bazıları söz konusu tebliğin aslında birkaç aydır kendilerine gönderildiğini ve talep edilen işlemin teknik olarak mümkün olmamasından dolayı yasal yollardan ilgili birimlere geri dönüş yaptıklarını dile getirdiler.

“Yasak” Kelimesi Alan Adı Olarak Barındırılmamalı
Gönderilen tebliğin içeriğine baktığımızda erotik içerikli sitelerde kullanılması mümkün olan birçok kelimenin yanı sıra "kulot, haydar, animal, baldiz, yasak, nefes, yerli, liseli, sicak, itiraf" gibi aslında pek çok farklı alan adında ya da site içeriğinde bulunması mümkün kelimelere de yer verildiğini görüyoruz.

Tebliğde yasaklı olarak belirtilen kelimeler belirli gruplar altında listelenmiş. Bu gruplar “Alan adı olarak barındırılmaması gerekmekte”, “Alan adı olarak barındırılmaması gereken en geniş liste”, “İçerikten kontrol etme şeklinde” olarak üçe ayrılıyor ve özellikle içerikten kontrol etme tarafında hosting firmaları için zorlukları beraberinde getiriyor.

Hosting Şirketleri: “Türkiye’de bu işi yapmak çok zorlaştı”
Konuyla ilgili görüştüğüm şirketlerin yetkililerinin ortak görüşleri, Türkiye’de bu işi yapmanın artık çok zorlaştığı yönünde. Bu sebeple de birçok şirketin artık yurtdışı şirketler kurarak, resmi varlığını yabancı ülkelerde gösterdiği belirtiliyor. Hatta görüştüğüm firmalardan bir tanesinin sahibi, “Bu şartlar altında bırakın dünyayı, Türkiye şartlarında bile hizmet sunmamız mümkün değil” diyerek tepkisini dile getirdi.

İşin yasal boyutunda hosting, yani barındırma, hizmeti sağlayan şirketlerin sorumlulukları kapsamında bunun olmadığını dile getiren yetkililer, bu şekilde bir uygulamanın kendileri için artık zorluğun ötesinde maliyet kalemi haline geldiğini belirttiler.

E-postada ne deniliyor?

“Sayın YETKİLİ,

Bilindiği üzere, 04/05/2007 tarih ve 5651 sayılı "İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun"a dayanılarak çıkarılan “Telekomünikasyon Kurumu Tarafından Erişim Sağlayıcılara ve Yer Sağlayıcılara Faaliyet Belgesi Verilmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik”, 24 Ekim 2007 tarihli ve 26680 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

İnternete açık hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan/işleten gerçek veya tüzel kişiler yer sağlayıcıdır. Yer Sağlayıcılığı hizmetini ticari olarak yapmasa bile web sitelerini kendi sunucularında barındıran gerçek veya tüzel kişilerin Yönetmelik gereğince Yer Sağlayıcılığı Faaliyet Belgesi almaları gerekmektedir.İlgili Kanunun 8 inci maddesinin birinci fıkrasında; “26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununda yer alan; İntihara yönlendirme (madde 84), Çocukların cinsel istismarı (madde 103, birinci fıkra), Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma (madde 190), Sağlık için tehlikeli madde temini (madde 194), Müstehcenlik (madde 226), Fuhuş (madde 227), Kumar oynanması için yer ve imkân sağlama (madde 228) suçları ile 5816 sayılı Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanunda yer alan suçlar,” erişimin engellenmesi konusu olabilecek suçlar olarak katalog halinde sayılmıştır. İlgili Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasında ise;

Yayınlar; a) İnsan onuruna, temel hak ve hürriyetlere saygılı olmalıdır. b) Gençlerin ve çocukların fiziksel, zihinsel ve ahlakî gelişimini zedeleyecek türden içeriklere yer vermemelidir. c) Ailenin huzur ve refahını sağlayan hususlara zarar verecek nitelikte olmamalıdır. ç) Kişileri, uyuşturucu madde bağımlılığı, fuhuş, müstehcenlik ve kumar gibi kötü alışkanlıklara teşvik edici olmamalıdır.

Şeklindedir.

Buna göre barındırdığınız alan adlarında İlgili kanun ve yönetmeliğe aykırı içeriklerin bulunmaması gerekmektedir. Aşağıda İlgili kanun ve yönetmeliğe aykırı içerik bağlamında değerlendirilebilecek kelime gurupları verilmiştir. Bu kelime guruplarını barındıran içeriklerin çıkarılması ile ilgili alan adlarının hizmetine son verilmesi ve son durumun mail ile tarafımıza iletilmesi gerekmektedir. Bu yükümlülüklerin yerine getirilmemesi durumunda ilgili CEZAİ müeyyideler ile karşı karşıya kalınabileceği unutulmamalıdır.

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı”



BTK'NIN AÇIKLAMASI

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), bir kısım sakıncalı kelime gruplarıyla ilgili bir yasaklamanın söz konusu olmadığını, hosting hizmeti yapmakta olan yer sağlayıcılara bilgi amaçlı olarak bildirildiğini açıkladı.

BTK'dan yapılan yazılı açıklamada, Telekomünikasyon Başkanlığına, bazı alan adları ve içerikleri konusunda vatandaşlardan yoğun şikayet geldiği ve bu kelimelere içeriklerinde yer veren alan adlarıyla ilgili tedbir alınmasının talep edildiği bildirildi.

Bu içerikleri barındıran internet sitelerinin 5651 sayılı yasanın 8. maddesinde yer verilen katalog suçlar ile ilgisi kapsamında yetkililerce gözden geçirilmesi ve suça aracılık edilmemesi amacına matuf olarak kendileri tarafından gerçekleştirilen bildirimden ibaret olduğu belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"5651 sayılı yasa kapsamında yer sağlayıcılara 1 numaralı anahtar kelime grubunun geçtiği alan adlarının barındırılmaması, 2 numaralı anahtar kelime grubunun alan adından ve 3 numaralı anahtar kelime grubunun ise içerikten kontrol edilerek gerekli önlemlerin alınması amacıyla gerçekleştirilen bildirimden ibarettir.

Bu sözcüklerle ilgili yasaklama söz konusu olmayıp, yer sağlayıcıların katalog suçlardan birini işleyen siteleri tespit etmelerini kolaylaştırmak için sunulmuş anahtar sözcüklerden ibarettir."

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow