Aaron Swartz neden intihar etti?

Aaron Swartz neden intihar etti
expand

Reddit'in kurucusu ve internetin özgürleşmesi için mücadele eden 26 yaşındaki Aaron Swartz'ın intiharının ardından gözler FBI'a çevrildi. Amerikan kamuoyunda FBI ve Amerikan Adalet Bakanlığı'nın Swartz'ın intiharından sorumlu olduğu konuşuluyor.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Amerikalı yazılımcı, yazar, insan hakları ve internet aktivisti Aaron Swartz, 11 Ocak 2013'te, New York Brooklyn'deki evinde kendisini asarak intihar etti.

Daha 26 yaşındaydı, ama kısacık hayatına çok şey sığdırmıştı: Henüz 14 yaşındayken XML üzerinde çalışarak, bugün devasa internet içeriklerini düzenli olarak izlememizi mümkün kılıp hepimizin hayatını kolaylaştıran RSS'in ilk sürümünün geliştirilmesine katkıda bulunmuştu.

Artık bir fenomene dönüşmüş olan internet platformu Reddit'in kurucularından biriydi. Lawrence Lessig ile beraber "Creative Commons" lisansını inşa eden ekibin içindeydi. İnternette sivil hak ve özgürlükleri savunan, çok sayıda kampanyanın etkili bir şekilde hayata geçirilmesini sağlayan Demand Progress'in kurucusuydu.

ABD'de SOPA ve PIPA yasa tasarılarının, büyük bir internet aktivizmi başarısıyla boşa çıkarılmasını sağlayan küresel internet grevi kampanyasının başlatıcılarından biri olarak da tanınan Swartz, bu kampanyanın internet aktivizminin tarihine geçmesini sağlamıştı.

Swartz, yine internet tarafsızlığını tehdit eden ticaret anlaşması ACTA, internetin kontrolünü devletlere vermeye çalışan BM ve ITU'nun WCIT konferansı karşıtı kampanyalara örnek ve ön ayak oldu.

Gözler FBI'da

Swartz, bir süredir FBI tarafından ciddi bir taciz altındaydı. Akademik dergilerde yayınlanmış makaleleri çevrimiçi olarak satan JSTOR adlı sistemden çok sayıda makaleyi ücretsiz paylaşmak amacıyla indirdiği iddiasıyla tutuklanmış ve ABD Adalet Bakanlığı'nca 35 yıl hapis ve 1 Milyon dolar tazminat cezasına çarptırılması istemiyle hakkında bir dava açılmıştı.

Davası Nisan ayında görülecekti. Swartz bu makaleleri Massachusettes Institue of Technology (MIT) yerleşkesindeki kayıtlı bir bağlantıyı kullanarak indirmişti. JSTOR makaleleri paylaşmadığı için dava açmaktan vazgeçti ama MIT ve Adalet Bakanlığı vazgeçmedi.

FBI ve ABD yönetiminin Swartz'a bu kadar kızgın olmasının ardında birçok şey var. Swartz, 2008 yılında, aslında kamu malı olan ABD kanunları ve hukuk kararlarını ücretli olarak kendi vatandaşına satan PACER sistemine alternatif oluşturan RECAP sistemini kurdu ve vatandaşları ücretini ödeyerek satın aldıkları tüm hukuk metinlerinin bu sistemden ücretsiz paylaşmaya çağırdı.

Swartz, tek başına, cebinden küçük bir servet de harcayarak Amerikan hukuk külliyatının yüzde 20'sini herkesin erişimine açtı.

Swartz'ın SOPA / PIPA ve Demand Progress başarıları da üzerine tuz biber ekti.

Bu yüzden Adalet Bakanlığı bu hukuk macerasına girişti.

Özgürlüğünden alıkonulma tehdidiyle karşı karşıya kalan Aaron Swartz'ın intihar etmesinde bu tehdidin payının olduğu düşünülüyor. Nitekim ailesi ve Lawrence Lessig, Cory Doctorow gibilerinin de aralarında olduğu yakın dostları, ABD otoritelerinin bu ölümden kısmen sorumlulu olduğunu düşünüyor.

Swartz'ın ailesinin FBI ve Adalet Bakanlığı'na dava açması bekleniyor.

Aaron'un arkasında durmayan MIT ise güçlü bir şekilde protesto ediliyor.x


Aynı zamanda Swartz'ın JSTOR davasındaki avukatı da olan Lawrence Lessig, davaya bakan savcı Carmen Ortiz'in derhal görevden alınması için bir imza kampanyası başlattı.

Lessig'in şu cümleleri aslında meseleyi gayet iyi ortaya koyuyor:

"Aaron, hayatı boyunca hiç bir zaman 'para yapmak' peşine düşmedi. Reddit'in dönüştüğü şeyle şansı yaver gitti, ama RSS standardının oluşturulmasındaki çalışması, Creative Commons'un mimari kurulumundaki rolü, kamusal kayıtları özgürleştirmesi, özgür bir kamusal kütüphane kurması, ‘Change Congress/FixCongressFirst/Rootstrikers’ kampanyalarını başlatması ve Demand Progress'i kurması, Aaron'un her zaman (en azından kendi anlayışına göre) kamusal fayda için çalışmasının sonucuydu. Çok parlak ve eğlenceliydi. Dahi bir çocuk. Bir ruh, bir vicdan, kendime milyon kez sorduğum bir sorunun kaynağıydı: Aaron ne düşünür? Bu kişi artık yok, uygar bir toplumun ancak taciz olarak adlandırabileceği bir şekilde uçurumun kıyısına itildiği için yok. Hatalıyım belki, ama ölçülülük duygusuna da sahibim. Eğer ikisine de sahip değilseniz, ABD yönetiminin gücünün arkanızda olmasını hak etmiyorsunuz demektir." 

Akademisyenler Aaron Swartz'ı, akademik dergilerde yayınladıkları makaleleri #pdftribute etiketiyle internette herkesin erişimine açarak anıyor.

Kaynak: Alternatif Bilişim 

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow