"Kelebek"ten Türksat 3A'ya Fransız Guyanası

Kelebekten Türksat 3Aya Fransız Guyanası
expand

TÜRKSAT 3A uydusunun 12 Haziran'da fırlatılacağı Fransız Guyanası, son teknolojiye sahip uydu fırlatma merkezinin yanı sıra, Henri Charriere'nin "Kelebek" adlı romanına konu olan cezaevleri ile de ünlü.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Fransa'nın "deniz aşırı ili" olan Fransız Guyanası, Güney Amerika'da ekvatora yakın bir konumda bulunuyor. Ekonomisi Kourou'daki Avrupa Uzay Ajansı'nın "Uydu Fırlatma Merkezi"ne dayalı olan Fransız Guyanası'nda yaklaşık 600 bin kişi yaşıyor.

"Cezaevinden otele"

Fransa, 1603 yılında ele geçirdiği Guyana'ya 9 bin göçmen gönderir. Ancak göçmenlerden 8 bini sarı hummadan ölür. Guyana'nın tropikal 3 adasına en azılı mahkumların hapsedileceği bir cezaevi yapmaya karar veren Fransa, 1877 yılında ilk mahkumları buraya gemi ile sevk eder.
 
Fransız Guyanası'na ilk gelen mahkumların yolculuğu gemi ile 165 gün sürer. Guyana'ya ulaşan mahkumların çoğu Fransa'yı son kez görürler.

1953 yılına kadar cezaevi olarak kullanılan Guyana'daki Kral Adası, Şeytan Adası ve Saint Joseph Adası'na Fransa'dan sevk edilen 67 bin mahkumdan 50 bini tropikal hastalıklar ve sarı humma nedeniyle ölür.

Hapishanenin büyük bölümünün bulunduğu Kral Adası'nda hükümlülerin taştan yaptığı geniş bir yol var. Bu yola "şaka yolu" denmesinin nedeni ise tropikal kuş seslerinin ve doğal güzelliklerin arasından ulaşılan yerin dönemin en acımasız hapishanelerinden biri olması.

Henri Charriere'nin "Kelebek" adlı romanına konu olan cezaevi, 1953'te kapanmasının ardından, bugün "Adalar Oteli" olarak turistleri ağırlıyor. Cezaevinin içinde bulunan ve buradaki hükümlüler tarafından yapılan taş kilise ile hala kullanıma açık. 
 
Mahkumların kaldığı 2 metrekare büyüklüğündeki zindanlar kapıları açık olarak turistlerin ziyaretini bekliyor. Adalar'da bugün sadece 14 kişi yaşıyor. Bunlardan 12'si otel çalışanı, 2'si ise Fransız jandarması.
 
Henri Charriere'nin kitabı aynı zamanda sinemaya aktarılmıştı. "Papillon" isimli filmde Steve McQueen ve Dustin Hoffman başrolleri paylaşmıştı.

257 uydu fırlatıldı

Fransa, Cezayir'in bağımsızlığını kazanmasının ardından uydu fırlatma üssünü 1960'lı yılların başında "deniz aşırı ili" Guyana'ya taşıdı.

Fransız Guyanası'ndan ilk uydunun Ariane roketi ile uzaya fırlatıldığı 1968 yılından bu güne toplam 183 fırlatma gerçekleştirildi. Söz konusu fırlatmalarda uzaya gönderilen 257 uydu, uzaydaki uyduların yarısını oluşturuyor.

Rusya, bugüne kadar Kazakistan'daki Baykonur Uzay Üssü ile Kuzeybatı Rusya'daki Plesetsk Uzay Üssü'nden uzaya fırlattığı Soyuz roketini 2009'dan itibaren Fransız Guyanası'ndan fırlatmayı planlıyor.

Guyana'daki uydu fırlatma merkezinin "sipariş karnesi" önümüzdeki 4 yıl için dolu. Merkez, önümüzdeki 4 yıl 26 telekomünikasyon uydusunu uzaya fırlatacak. Guyana'dan yılda ortalama 7-8 uydu uzaya gönderiliyor. Yaklaşık 500 kilometrekare alanda yerleşik olan uydu fırlatma merkezinde toplam bin 400 kişi çalışıyor.
 


Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow