Kulaklık girişi neden çıkartılıyor?

Kulaklık girişi neden çıkartılıyor
expand
KAYNAKEcevit Bıktım

Aslında, kulaklık girişi akıllı telefonlardan 2016’da çıkartılmaya başlandı. Apple iPhone 7 ve 7 Plus modellerinde kulaklık girişinin yer almayacağını açıklamıştı. Cupertino merkezli şirket, kulaklık girişinin telefondan çıkartılmasını iki temel nedene bağladı.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

2017’de akıllı telefonlar üzerinde önemli değişiklikler oldu. Bunlardan en önemlisi hiç şüphesiz, üst segment telefonlarda 18:9 ekran oranının benimsenmesi oldu. İkinci önemli değişiklik ise, kulaklık girişinin telefonlardan tamamen çıkartılmasıydı.

Bu nedenlerden birincisi, kulaklık girişinin telefonun suya karşı dayanıklılığını azaltmasıydı. Apple’a göre, kulaklık girişi olan bir telefon asla suya karşı tam anlamıyla güvende olamazdı. İkinci neden ise, kulaklık girişinin çok fazla yer kaplıyor olmasıydı. Bu jakın kapladığı yer pekala bataryaya dahil edilebilirdi. İşte bu iki neden kulaklık girişinin sonunu getirdi.

kulaklık girişi 3

Peki ya AirPods’un hiç mi etkisi yok?

Apple’ın kulaklık girişini kaldırmasıyla, AirPods’u aynı anda satışa sunması kafalarda bazı soru işaretlerine de neden oldu. Apple ya AirPods’u satışa sunduğu için kulaklık girişini kaldırmıştı, ya da kulaklık girişini kaldırdığı için AirPods’u satışa sunmuştu.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Kısacası geniş bir kitle, Apple’ın normalin üzerinde fiyata sahip olan kulaklıklarını satabilmek için böyle bir hamle yaptığını düşünüyordu. Tamam belki Apple’ın böyle bir oyunu olabilir. Fakat diğer firmaların kulaklık girişini kaldırmak için sebebi neydi?

Zira yeni çıkan üst segment akıllı telefonlara baktığımızda, kulaklık girişinin bulunmadığını görüyoruz. Bu ilk etapta çok büyük bir eksiklikmiş gibi görünmese de bazı kullanıcılar için büyük sorun haline gelebiliyor.

kulaklık girişi 2

Onca para ödenen kulaklıklar ne olacak?

Kulaklık sektörü önemli bir pazar hacmine sahip. Bugün kaliteli bir kulaklık satın almaya kalksanız fiyatlarının 100-200TL civarında olduğunu görebilirsiniz. Onlar da başlangıç fiyatı. Eğer temiz, diri bir ses almak istiyorum diyorsanız, o zaman bütçenizi de 4 haneli rakamlara kadar çıkarmanız gerekiyor.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Belki siz bir kulaklığa asla bu kadar para vermem diyebilirsiniz. Fakat herkes sizinle aynı görüşte değil. Zira bir kulaklık için akıllı telefon parası ödeyenler de mevcut. İşin garip kısmı bu kesim, kablosuz kulaklıklar yerine kablolu kulaklıkları tercih ediyorlar.

Sebebi ise son derece basit. Kablodaki ses aktarım kalitesi ile kablosuz aktarımın kalitesinin bir olması mümkün değil. Peki kablolu kulaklığa o kadar para ödeyen kullanıcılar şimdi ne yapacaklar? Cevap gayet basit. Bir çevirici kullanacaklar.

kulakluk girişi 4

Hem şarj, hem müzik dinleme olmaz

Peki çevirici kullanmak tüm sorunları gideriyor mu? Tabi ki hayır. Bu durumu basit bir örneklendirme ile açıklayalım. Diyelim ki toplu taşımada canınız müzik dinlemek istedi. İyimser olarak düşünelim ve yanınızda çeviricinin de bulunduğunu düşünelim.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Kulaklıkla müzik dinlerken o anda şarjınızın bitmek üzere olduğunu fark ettiniz. Neyse ki powerbank’iniz var ve telefonunuzu şarj edebileceksiniz. Fakat o da ne! Şarj girişinde kulaklığınız takılı. Şimdi yapmanız gereken tek birşey var. Ya müzik dinlemeyi bırakacak ve telefonunuzu şarj edeceksiniz ya da telefonunuzun şarjını sonuna kadar kullanıp müzik keyfinizi bir süre daha devam ettireceksiniz?

İşte bunlar hep sorun. Az önce de belirttiğim gibi. Kablosuz kulaklıkla ilgili bir sorununuz yoksa, kulaklık çıkışının olmaması sizi pek rahatsız etmez. Tabi kulaklığınızın şarjı hep dolu geziyorsanız.

Sonuç olarak, kulaklık çıkışının telefonlardan çıkartılması kullanıcılar açısından pek iyi olmadı. Dahası pek çok kullanıcı bu durumu hoş karşılamadığını net bir şekilde belirtse de üreticiler bu durumu pek sallamadılar. Neden sallasınlar? Adam bir telefon yapıyor, 1000 dolar etiket koyuyor, millet yine sıraya giriyor. Bu şartlar altında, kim, kimi sallar?

 

 

 

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow