hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İklim değişikliği kendini hissettiriyor

    İklim değişikliği kendini hissettiriyor
    expand

    Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ulupınar Gözlemevi Müdürü Prof. Dr. Osman Demircan, bugünlerde yaşanan hava sıcaklıklarının tek nedeninin iklim değişiklikleri olduğunu bildirdi.

    Demircan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de "yoğun oranda sıcak bir hava durumu yaşandığını" belirterek, sıcaklıklarla birlikte buharlaşmanın arttığını ve nem fazlalığının yaşandığını söyledi.

    Bununla birlikte insanların yaşam zorluğu çektiğini dile getiren Demircan, "İnsanlar sıcak ve nemli havada rahat ve aktif şekilde yaşayamazlar. O yüzden de yoğun sıcak hava ve nemden sürekli şikayet ederiz " dedi.

    Bu durumun güneşten gelen ışınım enerjisiyle ilgili olduğunu bildiren Demircan, tüm dünya üzerinde iklim değişikliklerinin söz konusu olduğunu ifade ederek şöyle konuştu:

    "Güneşten gelen ışınım enerjisi zaman içinde çok fazla değişmiyor. Güneş enerjisinde binlerce yıllık bir süreçte binde 2 oranında bir değişim var. Atmosferdeki değişiklikler nedeniyle iklim değişiklikleri söz konusu. Bu değişikliklerden ötürü iklimsel değişiklikleri daha şiddetli yaşıyoruz. Kışları da, yazları da daha şiddetli yaşıyoruz. Çünkü atmosferde uçucu gazlar var. Bunların birikimi de gittikçe artıyor. Taşıma araçlarının kullandığı petrol ürünlerinin yanmasıyla ve termik santrallerden çıkan gazlarla atmosferde bu uçucu gazlar birikiyor."

    "Yakıtlardan çıkan gaz küresel ısınmayı hızlandırıyor"


    Prof. Dr. Osman Demircan, bir otomobilin deposundaki 50 litre benzinden, çevreye 150 kilogram karbondioksit yayıldığını kaydetti.

    Demircan, "Çünkü gaz oksijenle birleşince karbondioksit oluyor. Depomuzdaki 50 litrelik benzin, 50 litrelik karbon içeriyor ama oksijen bunun iki katı ağırlığında. Bu, oksijenle birleştiği zaman, hem atmosferdeki oksijen eksilmiş oluyor, hem de karbondioksit oluşarak iklim değişikliklerini hızlandırıyor" dedi.

    Termik santrallerden çıkan ve sanayide kullanılan yakıtların çıkardığı gazların da atmosferin kompozisyonunu değiştirdiğini belirten Demircan, atmosferdeki oksijenin giderek azaldığını, bunun yerine karbondioksit oranının arttığını söyledi.

    Atmosferde ısı biriktiğini ve böylece iklim değişikliğinin daha şiddetli yaşanmasının kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Demircan, sözlerini şöyle sürdürdü:

    "Bugünlerde yaşanan hava sıcaklığının tek nedeni iklim değişiklikleri. Ama şu an şükrediyoruz ki güneş minimum aktivite döneminde. Güneşin de bir etkinlik dönemi var. Güneş binde 2'lik değişimini minimum seviyede bu yıllarda yaşıyor. 2008 ve 2009 yıllarında, güneşin üzerindeki manyetik etki minimum durumda. Minimum durumda demek, güneşin yaydığı ışıkların çok fazla tehlikeli ve zararlı olmaması demek. O yüzden bu duruma şükretmemiz gerekiyor."

    6 yıl sonra Güneş maksimum etkili olacak

    ÇOMÜ Ulupınar Gözlemevi Müdürü Prof. Dr. Demircan, güneşin 6 yıl sonra maksimum etki yayacağını belirterek, şunları kaydetti:

    "Biz sürekli dışarıda çok fazla kalınmaması ve güneşten korunulması konusunda uyarılarda bulunuyoruz, ama bu yıllarda güneşten gelen mor ötesi ve X ışınları çok yoğun değil. Önümüzdeki yıllarda bu durum artacak ve 6 yıl sonra maksimum boyutlara ulaşacak. 6 yıl sonra mor ötesi ışınım 1 milyon kat artıyor. 1 milyon kat etki arttığı zaman dışarıda gezerken ona göre dikkatli olmamız gerekecek; ona göre giyineceğiz, ona göre korunmamız gerekecek. Tabii bu hareketli bir evrim. 6 yıl önce minimum durumda olan etki 6 yıl sonra maksimuma çıkacak, bir sonraki 6 yıl tekrar minimum seviyeye gelecek, bu bir çevrim dönemidir.

    O yüzden bizim bu dönemde yaşadığımız ve maruz kaldığımız hava durumundan çok da yakınmamız anlamlı değil. Bu nedenle de duruma şükretmemiz gerekiyor. Buna bağlı olarak önümüzdeki yıllarda sanayi de gelişecek. Şu anda kullandığımız 40 faktörlü güneş kremleri yerine de, belki 140, belki de 240 faktörlü krem kullanmamız gerekecek. Bu da üretim sanayisini geliştirecek. Güneş kremleri, koruyucu gözlükler ve sağlığımızı koruyacak her şey için üretim artacak."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow