Süper bilgisayar (Sequoia) 2012'de kullanımda

IBM'in, dünyanın "en güçlü" süper bilgisayarı Sequoia'yı, ABD Enerji Bakanlığı Ulusal Nükleer Güvenlik İdaresi için tasarlamaya başladığı bildirildi. Bilgisayarın 2012'de kullanımda olması bekleniyor.
IBM açıklamasına göre, daha akıllı simülasyonlara olanak sağlayan Sequoia, öncelikli olarak ABD'nin nükleer silahlarının güvenliğini ve güvenilirliğini test etmek amacıyla kullanılacak ve gerçek silah testleri yapılması gereksinimini ortadan kaldıracak.
Daha sonra astronomi, enerji, genom bilimi ve iklim değişiklikleri konularındaki araştırmalarda da yararlanılacak süper bilgisayar, 20 petaflopun (saniyede 20 bin trilyon veya 20 katrilyon hesaplamanın) üzerindeki hızlara ulaşacak.
"1 günde işleyeceği bilgiyi işlemek için 120 milyar insanın hesap makinesi kullanarak yaklaşık 50 yıl çalışması" gerekeceği belirtilen bilgisayarın, günümüzün en güçlü süper bilgisayarından 15 kat daha hızlı olacağı, 96 adet buzdolabı boyutundaki raflar üzerinde sadece 318 metrekare alan kaplayacak sistemde 1,6 milyon adet IBM Power işlemcisi ve 1,6 terabayt bellek kullanılacağı kaydedildi.
Sözleşme uyarınca 2011'de ABD Enerji Bakanlığı Ulusal Nükleer Güvenlik İdaresi'ne teslim edilecek Sequoia, 2012'de kullanıma girecek.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Radyoyu Kim İcat Etti? Radyo Nasıl ve Ne Zaman İcat Edilidi?
Uçağı Kim İcat Etti? İlk Uçak Ne Zaman, Nasıl Bulundu? Uçağın Mucitleri Kimdir?
Televizyonu Kim İcat Etti? Geçmişten Günümüze Televizyonun Yolculuğu
Telefonu Kim İcat Etti? 1876’da Başlayan Bir Hikaye!
iPhone'u olanlar dikkat! Apple'dan uyarı geldi: Cihazlar tehdit altında