hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    TSMC, çip üretim hatlarını durdurmak zorunda kaldı

    TSMC, çip üretim hatlarını durdurmak zorunda kaldı
    expand
    KAYNAKDonanım Günlüğü

    Bu durum Apple, AMD, Qualcomm gibi müşterilerin siparişlerini etkileyebilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tayvan’da 7.4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. En az 9 kişinin öldüğü ve yüzlerce kişinin yaralandığı belirtiliyor. Deprem TSMC ‘nin üretim tesislerindeki operasyonlarını da etkiledi ve altyapıda önemli hasara neden oldu.

    Şirkete yakın kaynaklar Tainan’daki N3 tesisinin yapısal hasara uğradığını, kiriş ve kolonların kırıldığını, üretimin tamamen durduğunu söyledi. Raporlananlara göre 7 nm altındaki üretim süreçleri için gerekli olan EUV makineleri kapatıldı.

    Ayrıca araştırma ve geliştirme laboratuvarlarında da önemli yapısal hasarların olduğu ifade ediliyor. Hsinchu’daki bir fabrikada da üretim hatlarının ve Wafer’ların büyük hasar gördüğü vurgulanıyor.

    Üretimin durması başta Apple olmak üzere birçok şirketin planlarında da değişikliğe neden olabilir. Apple cihazlardaki işlemcilerin tamamı TSMC tarafından tedarik ediliyor. Pazar analistleri Cupertino’lu firmanın tedarik zincirinde gecikmelerin yaşanabileceğini söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tayvanlı dev tedarikçi hasarı değerlendirmek ve kurtarma prosedürlerini başlatmak için hemen harekete geçti. Bazı üretim hatlarının bu akşam veya en geç yarın yeniden faaliyete geçmesi bekleniyor. Ancak Apple’ın tedarik zinciri üzerindeki etkileri belirsizliğini koruyor.

    Ctee’nin haberine göre TSMC, nisan ayı içinde Baoshan’daki ilk 2 nm fabrikasının ekipmanlarını kurmayı planlıyor. Şirketin 2024 sonuna kadar da deneme üretimlerine başlayacağı belirtiliyor.

    Raporda Baoshan’daki 2. fabrikanın ve Kaohsiung’daki 3 tesisin de 2025’de 2 nm seri üretime geçeceği ileri sürüldü. İsimsiz tedarik zinciri kaynağı TSMC’nin planlarını biraz daha erkene çektiğini ve böylece Intel ve Samsung’la daha sıkı şekilde rekabet edeceğini söyledi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow