hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Twitter şov mu yapıyor?

    Twitter şov mu yapıyor
    expand
    KAYNAKEcevit Bıktım

    Twitter yazılım içindeki master (sahip), slave (köle), blacklist (siyah liste) gibi kodlama kavramlarını değiştireceğini açıkladı. Bu kelimelerin köleleği çağrıştırdığını ve ırkıçı dönemlerden kalan kelimeler olduğunu savunan Twitter’ın çıkışı yazılım dünyasındaki terminolojiyi kökünden değiştirebilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yazılım dilleri içinde, master/slave gibi kavramlar çok sık kullanılıyor. Bunlar bir yazılım öğesinin başka bir öğenin alt/üst katmanı olduğunu anlatmak için vurgulanıyor.

    Ancak çoğu modern yazılım dilinde artık master/slave yerine parent/child (aile/çocuk) gibi ifadeler kullanılmaya başlandı. Twitter içindeki yazılım departmanının ise kendini bu modern terminolojiye adapte etmekte geciktiği anlaşılıyor.

    Öte yandan Twitter gibi köklü biri servisin, milyonlarca satır tutan kodlarını ve guide’larını yeni terminoloji ile güncellemek kolay iş değil. Bu, milyonlarca dolarlık bütçe ve aylarca sürecek çalışma gerektiren bir iş. Dolayısıyla Twitter mühendisleri bir süre daha bu terminoloji ile konuşmaya devam etmek zorunda.

    Dünyanın en güçlü bankası olarak kabul edilen JPMorgan da geçtiğimiz ay yaptığı duyuruda, kendi yazılımlarındaki ırkçı ifadeleri kod içinden çıkaracaklarını açıklamıştı. Öyle görünüyor ki, dünyaya kölelik kavramını sokan ve yüzlerce yıl boyunca insanları köleleştiren toplumların torunları artık bu kavramı dünyanın hafızasından tamamen silmek istiyorlar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Twitter’ın kurucusu Jack Dorsey, atalarının yüzlerce yıl boyunca öldürüp köleleştirdiği Afrikalılardan özür dilemek için çok minnoş bir karar alarak yazılım terminolojisindeki master/slave ifadelerini değiştirecekmiş. Ne kadar da duyarlı bir patron.

    Peki, Avrupa toplumlarının dünyayı köleleştirme yarışı nedeniyle ataları yaşamlarını ve geleceklerini kaybeden Afrikalı toplumların torunlarına, çalınan yaşamlarını da iade etmek mümkün olacak mı?

    Sosyal medyada Jack Dorsey gibi ırkçılığa karşı kahramanca söylemleri ile öne çıkan milyar dolarlık patronları gördüğünüzde, bu soruları sormayı da ihmal etmeyin. Bakalım refah ve lüks içinde yaşamak isteyen elleri kanlı dedelerinin dünyadan çaldığı hayatların tazminatını ödemek için ne gibi planları varmış?

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow