Windows 10’a gelene kadar hangi pencereleri açtık?
Resmen piyasaya çıkan Windows 10’da, Microsoft’un Windows 8 ile yaptığı hatayı telafi etmesi ve yeniden kullanıcıların görüşlerine göre şekillenmiş, kolay kullanımlı, pratik bir Windows ortaya çıkarması bekleniyor. En azından, bugüne kadar Windows 10’u test eden milyonlarca kullanıcının bu konuda Microsoft’u övdüğünü ve Windows 10’u beğendiğini biliyoruz.
Haberin Devamı
Windows 10’a gelene kadar hangi pencereleri açtık?
/

Peki, Microsoft Windows 10’a kadar nasıl geldi? Windows’un daha önceki 9 kardeşini hatırlayan var mı? İşte size, Windows markasını oluşturan 10 işletim sistemi…
Windows 1
/

Her efsanenin bir başlangıcı vardır. Aslında Windows’un başlangıcı olarak MS DOS da kabul edilebilir ancak Microsoft’un grafik arayüze sahip, fare ile kontrol edilebilen ve uygulamaları pencerelerde çalıştıran ilk işletim sistemi Windows 1 idi. 1983 Kasım’ında ortaya çıkan Windows 1’den üç ay sonra da Apple’ın ünlü Mac OS işletim sistemi duyuruldu. Dünya, Windows ve Mac OS sayesinde, bilgisayarların siyah ekranlı soğuk cihazlar olmadığını ve grafik arayüzü üzerinden kontrol edilebilen, kullanıcı dostu iş makineleri olabileceğini fark etti.
Haberin Devamı
Windows 2
/

Windows 2 ile birlikte kullanıcılar daha fazla esnekliğe kavuştular. Windows’ta bugün dahi kullandığımız kontrol paneli de ilk defa Windows 2’de ortaya çıktı. Ayrıca artık sadece Windows için üretilen özel ofis yazılımları da vardı. Bu yazılımlar daha sonra evrilerek bugün bildiğimiz MS Ofis paketine dönüştü.
Windows 3
/

Aslında Windows’un bugün bildiğimiz modern formatını kazandığı ilk Windows, üçüncü edisyondu. Daha iyi bir hafıza yönetimi sayesinde, çok daha hızlı ve efektif çalışan Windows 3, eski MS DOS uygulamalarını da kendi özel pencereleri içinde çalıştırmayı başarıyordu. Daha da ötesi 16 renkli özel yapısıyla artık insan gözüne çok daha yumuşak görünüyordu.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Windows 3.1
/

Windows 3’ten sonra, mantık gereği herkes Windows 4’ü bekliyordu ancak Windows çok özel bir güncelleme ile Windows 3’ü, Windows 3.1’e yükseltti. Fakat bu yükseltme Windows’u çok daha güzel bir işletim sistemi haline getirdi ve milyonlarca insanın Windows’a ısınmasına neden oldu. Dolayısıyla, Windows 3.1 aslında Windows tarihinde çok önemli bir kilometre taşıdır, hatta kimilerine göre Windows efsanesi Windows 3.1 ile başlar.Nisan 1992’de piyasaya çıkan Windows 3.1 çok daha kararlı, çok daha hızlı ve çok daha renkli bir işletim sistemiydi. Kullanıcılara zengin multimedya ve oyun deneyimi de sunan Windows 3.1 hızla efsane oldu.
Windows 95
/

Windows’ların rock starı diye tanımlayabileceğimiz Windows 95, Microsoft’un Windows’u tüm dünyada çok popüler bir ürün haline getirme çabasının sonucu olarak ortaya çıktı. Çok daha gelişmiş bir grafik arayüzü, çok daha zengin multimedya desteği, çok daha kararlı ve hızlı bir Windows ortaya çıktı. Yeni Windows’, İstanbul Taksim meydanının da aralarında bulunduğu, dünyanın en önemli meydanlarında, aynı anda yayınlanan Rolling Stones kosneriyle ve Rolling Stones’un, Start Me Up şarkısıyla tanıtıldı zira Microsoft, Windows 95 ile birlikte Start tuşunu ön plana çıkarmıştı.Windows 95 kısa sürede tüm dünyayı Start tuşu bağımlısı yaptı. Öyle ki, Steve Ballmer yıllar sonra Windows 8’ten inatla Start tuşunu kaldırmak isteyince, kullancıların ağır tepkisiyle karşılaştı ve Windows 8 tarihin en kötü Windows’ları arasına girdi.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Windows 98
/

Widnows 98’i neredeyse kimse hatırlamıyor zira Windows 95 herkesin ihtiyacını fazlasıyla karşılarken, 1998 yılında ortaya çıkan Windows 98’i kimse satın alma gereği duymadı. Elbette belli bir kullanıcı kitlesine ulaştı ama Windows 98 ses getirmeyen bir işletim sistemi olarak unutulup gitti.
Windows Me
/

Windows 98’i hatırlamıyorsanız, Windows ME’yi kesinlikle hatırlamazsanız. 2000 yılında çıkan ME, Millenium Eidition kelimelerinin baş harflerinden ismini alıyordu. Ancak ne yazık ki, çok sorunlu, kararsız, sürekli çöken ME büyük eleştiri alınca Bill Gates kollarını sıvayıp çok daha güçlü bir Windows çıkarmaya karar verdi ki, o da bugün bile kimsenin vazgeçemediği Windows XP oldu.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Windows XP
/

İşte Windows ailesinin en büyük efsanesi, Windows XP. Ekim 2001’de piyasaya çıkan Windows XP, esnek yapısı sayesinde kullanıcılara büyük imkanlar sunuyor ve çok geniş bir donanım yelpazesi üzerinde kolayca çalışabiliyordu. Kararlı yapısı sayesinde, “Windows sürekli çöküyor,” imajını yenmeye büyük yardımı olan Windows XP o kadar beğenildi ki, bugün Micorosft kullanıcılarına artık Windows XP’yi kullanmayı bırakıp yeni Windows’lar satın almaları için neredeyse yalvarıyor. Microsoft, Windows XP’ye desteği kesmiş olmasına rağmen, dünyanın en büyük kurumları, Microsoft’a ekstra deste ücreti ödeyerek bilgisayarlarında Windows XP kullanmaya devam ediyor. Bugün, gidip para çektiğimiz ATM’lerin çoğu, dev kurumların işleyişini sağlayan sunucular hatta sayısız evdeki kişisel bilgisayarlar hep Windows XP ile çalışıyor.
Windows Vista
/

Steve Ballmer’ın yönetiminde ortaya çıkan Windows Vista, Microsoft’un Windows 8’den sonraki en büyük hayal kırıklığı olarak kabul edilir. Son derece sorunlu, sürekli çakılan ve performans sorunları çözülemeyen Windows Vista’dan bir an önce kurtulmak isteyen Microsoft hatalarından ders alarak hemen arkasından yine güçlü bir işletim sistemi çıkardı.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Windows 7
/

Vista faciasından sonra kendini affettirmek isteyen Microsoft’un yeni işletim sistemi Windows 7, Windows XP kadar başarılı bulundu ve kısa sürede kabul gördü. Yakın gelecekte Windows 7’nin de, Windows XP gibi insanların vazgeçmek istemeyeği ve Microsoft’un başına iş açacak yen işletim sistemi olması bekleniyor.
Windows 8
/

Microsoft’un dokunmatik ekranlar ve mobil cihazları göz önüne alarak, Windows’u yeni dokunmatik çağa hazırlamak için tasarladığı Windows 8, tarihin en büyük hayal kırıklıklarından biri oldu. Kullanıcılar Steve Ballmer’a Start tuşunu kaldırmaması için neredeyse yalvarırken Ballmer bu istekleri hiç umursamadığı gibi Windows’a start tuşu ekleyen üçüncü parti yazılımları bile engelleyerek Start tuşuna savaş açtı. Windows 8’in, yavaş, sorunlu, zor, karmaşık yapısı kullanıcıları kısa sürede usandırdı ve büyüyen tepkiler sonucunda, Steve Ballmer Microsoft’taki CEO görevinden istifa etmek zorunda kaldı.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Windows 8.1
/

Windows 8’de şikayet edilen bazı konuları düzeltmek isteyen Microsoft’un, sistemde büyük değişiklikler yapan 8.1 yaması beğeni kazandı ama yine de şikayetlerin tamamen ortadan kalkmasına neden olmadı. Windows kullanıcıları Windows 8’e dair hiçbir şey görmek istemiyordu.
Windows 9
/

Windows 8’in piyasaya çıkmasıyla Steve Ballmer’ın üzerinde çalışmaya başladığı Windows 9 ne yazık ki, hiçbir zaman tamamlanamayacak zira Ballmer’ın istifa etmesinden sonra göreve gelen Satya Nadella’nın ilk işi Windows 9 hakkındaki tüm çalışmaları iptal edip, sıfırdan yeni bir Windows inşaa etmek oldu ki, onu da Windows 10 olarak göreceğiz.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Windows 10
/

Microsoft’un Windows 8 hakkındaki kullanıcı yorumlarını dikkate almamasının büyük bir hata olduğunu anlamasıyla birlikte göreve yeni gelen CEO Satya Nadella Windows 9 çalışmalarını iptal edip, sıfırdan yeni bir işletim sistemi olan Windows 10’u inşaa etmeye başladı. Üstelik bunu 4 milyon Windows test kullanıcısıyla yapmayı başardı ve insanların görüşlerin, yorumlarını, eleştirilerini alarak Windows 10’u tamamen kullanıcıların istediği şekilde geliştirmeye özen gösterdi. Test yorumlarına göre, Windows 10 son derece başarılı, güçlü bir işletim sistemi oldu ve piyasaya çıktığında da büyük beğeniyle karşılaşacak. Bakalım gerçekten söylendiği kadar başarılı olacak mı yoksa Microsoft yeni bir hezeyanlar mı karşılaşacak?