hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    IMEI uzatma işlemi nasıl yapılır, kayıt ücreti ne kadar? e-Devlet yurt dışı telefon kaydetme ve sorgulama!

    IMEI uzatma işlemi nasıl yapılır, kayıt ücreti ne kadar e-Devlet yurt dışı telefon kaydetme ve sorgulama
    expand
    KAYNAKNeşe Akbaş / Cnnturk.com

    Yurt dışından gelen telefonları Türkiye’de kullanmak için uygulanan e-Devlet IMEI kaydı ya da diğer adıyla kullanım süresi uzatma detayları gündemde yer alıyor. Bilindiği üzere yurt dışından alınmış mobil cihazların Türkiye'de kullanılabilmesi için IMEI numaralarının BTK tarafından kayıt altına alınması işlemine IMEI kaydı denilmektedir. e-Devlet kapısı üzerinden yapılan başvurularda kişiden herhangi bir belge talep edilmiyor. Kontroller elektronik ortamda BTK tarafından yapılıyor. Peki, IMEI uzatma işlemi nasıl yapılır, kayıt ücreti ne kadar? İşte yurt dışı telefon kaydetme ve sorgulama detayları.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Akıllı telefonların özellikle de iPhone telefonların yurt dışından gelişinin daha ekonomik olmasından dolayı kullanım sayısında artışlar yaşanıyor. Yurt dışından bir telefon satın aldığınızda bunu Türkiye’de 120 günden fazla kullanmak için pasaport kaydı gerekiyor. e-Devlet uygulaması üzerinden gerçekleştirilen IMEI uzatma işleminin detayları ise araştırılıyor. Son düzenlemelere göre yurt dışı telefon kullanım süresi 120 günden 180 güne uzatıldı. Yapılacak yeni düzenleme ile yurt dışı cep telefonlarına e-Devlet üzerinden ‘Geçici haberleşme’ için başvuru yapılması durumunda mobil cihazlarını kullanım süresi 2 defaya mahsus olarak 30’ar gün uzatılabilecek.

    IMEI KAYDI NEDİR?

    IMEI kaydı, cep telefonlarının ağlarda tanınabilmesi ve kullanılabilmesi için gereken bir işlemdir. IMEI (International Mobile Equipment Identity), her cep telefonuna özel, 15 haneli bir numaradır ve cihazın kimliğini uluslararası olarak tanımlar. Türkiye'de, yurt dışından getirilen cep telefonlarını yerel ağlarda kullanabilmek için bu IMEI numarasının kaydedilmesi gerekmektedir. IMEI kaydı, cihazın yasal kullanımını sağlamak ve kaçakçılığı önlemek amacıyla önemlidir. Kaydı yapılmayan cihazlar, belirli bir süre sonra yerel operatör ağlarında çalışmamaya başlar. IMEI kaydı, cihazınızı yasal ve güvenli bir şekilde kullanabilmeniz için zorunlu bir adımdır. 

    YURT DIŞINDAN GETİRİLEN TELEFONLARI KULLANABİLMEK İÇİN;

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    -Pasaport kaydı yaptırmak: Yurt dışından getirilen bir telefonu / iPhone’u kullanmak için en doğru yöntem pasaport kaydı yaptırmak. Bu yöntemde 3 yıl boyunca sadece 1 telefonu kayıt ettirebiliyorsunuz ve 3 yıl boyunca telefonu sizden başkası kullanamıyor. 

    -Yıl başına kadar beklemek: BTK’nın tanımlamış olduğu 180 gün kullanım hakkı, 1 takvim yılı için geçerli olduğundan dolayı yeni yılla birlikte yeniden 180 gün kullanım hakkı tanınıyor.

    -Geçici IMEI kaydı yaptırmak: Ülkeye gelen turistlerin mağduriyet yaşamamaları için 180 gün kullanım hakkı olan yurt dışı telefonlarda sorun yaşamamaları için geçici IMEI süreleri 2 ay daha uzatılabiliyor. Çift SIM kart girişli telefonlarda diğer hat kısmına takıldığında 120 gün daha kullanılabiliyor. Kimlik kartınızla da IMEI kayıt işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

     

    IMEI uzatma işlemi nasıl yapılır, kayıt ücreti ne kadar e-Devlet yurt dışı telefon kaydetme ve sorgulamaYURT DIŞINDAN GELEN TELEFON KAYDI NASIL YAPILIR?

    Yurt dışından getirilen telefonun kayıt altına alınması için gerekli belgeleri tamamlayarak e-Devlet kapısı üzerinden başvurusunu yapmalıdır. BTK kaydının yapılabilmesi için aşağıdaki şartların yerine getirilmiş olması gerekiyor. IMEI kayıt hakkınız varsa, pasaportsuz kimlik ile IMEI kaydı için aşağıdaki adımları takip edin.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    -2024 yılı yurt dışı telefon kayıt ücretini ödemek.
    -Yurda giriş yapan belge sahibi şahsına ait pasaport ya da kimlik bilgileri.
    -e-Devlet şifresi ile adresinden (https://www.turkiye.gov.tr/btk-imei-kaydet) cihaz kaydı yapma.

    IMEI KAYDI NASIL YAPILIR?

    IMEI Numarasını Öğrenme: Cihazınızın IMEI numarasını *#06# tuşlayarak öğrenebilirsiniz.
    Türkiye'ye Giriş Tarihi: Cihazınızı yurt dışından getirdiyseniz, Türkiye'ye ilk giriş yaptığınız tarihten itibaren 180 gün içinde IMEI kaydını yapmanız gerekmektedir.
    e-Devlet Üzerinden İşlem: IMEI kaydı için e-Devlet portalına giriş yapın ve ilgili hizmetten "Mobil Cihaz Kayıt" işlemini seçin.
    Kayıt Harcı ve Vergiler: IMEI kaydı yapabilmek için belirlenen kayıt harcını ve varsa ilave vergileri ödemeniz gerekir. Bu tutarlar zamanla değişiklik gösterebilir, güncel bilgiyi Maliye Bakanlığı ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) web sitelerinden alabilirsiniz.
    Bilgilerin Girilmesi: Cihazınızın IMEI numarası, pasaport bilgileriniz ve diğer gerekli bilgileri sisteme girin. Bilgilendirme ekranında yurda giriş yapılan belge türünü “Nüfus cüzdanı veya ID kart” olarak seçerek ilerleyin.
    Onay ve Aktivasyon: Gerekli ödemeleri yaptıktan ve bilgileri doğru bir şekilde girdikten sonra, IMEI kaydınız işleme alınır ve cihazınızın yerel ağlarda kullanımı aktif hale gelir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    IMEI uzatma işlemi nasıl yapılır, kayıt ücreti ne kadar e-Devlet yurt dışı telefon kaydetme ve sorgulamae-DEVLET IMEI KAYDI AŞAMALARI

    -BTK IMEI kayıt hakkı sorgulama sitesine girerek, yurtdışı telefon kayıt hakkınız olup olmadığını öğrenin.
    -Bankalar, vergi daireleri veya sisteme entegre ödeme kuruluşlarına harç ücretini yatırın. (T.C. kimlik numaranız ve cihazın IMEI numarası yazmalı)
    -e-Devlet üzerinden “BTK IMEI kayıt” sayfasına girip gerekli bilgileri doldurarak (IMEI no, yurda giriş yapılan belge türü, yurda giriş tarihi gibi) IMEI kayıt işlemini gerçekleştirin.
    -IMEI sorgulama sayfasında “Yolcu beraberinde kaydedilen cihaz” yazıyorsa, IMEI kayıt işlemi gerçekleştirilmiştir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    2024 IMEI KAYIT ÜCRETİ NE KADAR?

    Resmi Gazete’de yer alan bilgilere göre IMEI kayıt harcı 2023 yılının Temmuz ayında 20 bin olarak güncellendi. Son düzenlemenin ardından ise 2024 için bu ücret 31 bin 692 TL'ye yükseldi.

    e-DEVLET IMEI KAYDET SAYFASI

    e-DEVLET IMEI SORGULAMA SAYFASI

    e-DEVLET KAYIT HAKKI SORGULAMA EKRANI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow