hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    23 Nisan ilk ne zaman kutlandı?

    23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ilk ne zaman ve nasıl kutlandı? Nasıl çocuk bayramına dönüştü? Ne zaman tüm dünya çocuklarına kapılarını açtı?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk bayramı, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı önce kurtuluş ve bağımsızlık mücadelesi yorgunu bir halka, sonra o halkın çocuklarına armağan oldu.

    O zamanki adıyla Himaye-İ Etfal yani bugünün çocuk esirgeme kurumu, özellikle kurtuluş mücadelesi sonrası yetim kalan çocuklar için etkinlikler düzenlemeye başladı.

    Cumhuriyetin ilanından bir yıl sonra 23 Nisan 1924'tte Hakimiyet-i Milliyet Gazetesi, ‘Bugün yavruların rozet bayramıdır’ başlığıyla çıktı. Halkı çocuk esirgeme kurumuna bağış yapmaya çağırıyordu. Meclis'in kurulduğu gün, bir halkın çocuklarına sahip çıktığı gün olacaktı.

    1922'de öğrencilerle kutlanmaya başlanan bayram 1927'de Mustafa Kemal Atatürk'ün de katılımıyla daha da resmiyet kazandı. O yıl Cumhurbaşkanlığı bandosu çocuk sarayında konser verdi ve 1929 yılında 23 Nisan haftası çocuk haftası ilan edildi.

    Cumhuriyetin kuruluşunun 10. yılında, 23 Nisan devlet töreniyle kutlanmaya başlandı. O gün Gazi Mustafa Kemal Atatürk makamında çocuklarla buluştu ve koltuğunu onlara bıraktı. Nesiller boyu sürecek bir gelenek, o gün o koltukta başladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yıllar geçtikçe 23 Nisan stadyumlarda kutlanmaya başlandı. Meclisin kurulduğu gün bir çocuk şenliğine dönüşmüştü ve bir gün o bayram tüm dünya çocuklarına kapılarını açtı.

    1979 yılında Birleşmiş Milletler tarafından 'Dünya Çocuk Yılı' olarak ilân edilmişti ve TRT'de başlatılan bir projeyle Türkiye, dünya çocuklarını 23 Nisan’ı hep birlikte kutlamaya davet etti. O ilk yıl 23 Nisan çocuk şenliğine Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği, Irak, İtalya, Romanya ve Bulgaristan’dan çocuklar katıldı.

    O yıldan sonra 23 Nisan kutlamaları her yıl daha da genişleyerek kutlanmaya başlandı ve her yıl ortalama 40 ülkeden gelen çocuklar bu şenliğe katıldı. Birlikte dans ettiler ve şarkılar söylediler. 104 yıl önce Meclis'in kurulduğu gün başlayan bayram, bugün dünya çocuklarının bir araya getiren büyük bir şenliğe dönüştü.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow