hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    AB sınır güvenliği ASELSAN ve STM'ye emanet

    AB sınır güvenliği ASELSAN ve STMye emanet
    expand

    ASELSAN ve Savunma Teknolojileri Mühendislik A.Ş. (STM), Avrupa Birliği'nin sınır güvenliği için birlikte çalışacak.

    ASELSAN'dan yapılan açıklamaya göre, sınır güvenliği için başlatılan TALOS Projesi için AB 7. Çerçeve Programı kapsamında oluşturulan uluslararası konsorsiyumda Türkiye'yi ASELSAN ve STM temsil edecek.

    Avrupa Komisyonu ve Avrupa ülkelerinde sınır güvenliği görevini yerine getiren kuruluşlar, 2012 yılında tamamlanacak TALOS (Taşınabilir Otonom Sınır ve Geniş Alanlar İleri Gözetleme Sistemi) Projesi'ne büyük önem veriyor.

    Proje hayata geçirildiğinde, insansız kara aracı, insansız hava aracı ve sensör kulelerinden gelecek olan görüntü ve verilerin komuta kontrol merkezlerinde izlenerek yönetilmesi ile sınır güvenliği konusunda büyük gelişme sağlanacak.

    Kontrolsüz sınırlar ve geniş alanlarda keşif ve gözetleme görevlerini yerine getirecek sistemin geliştirilmesini ve seçilecek bir bölgede test edilerek gösterimini kapsayan TALOS Projesi ile uzun vadede tüm Avrupa'nın sınırlarının güvenliği hedefleniyor.

    Türkiye Avrupa sınırları içinde yer alıyor

    AB'nin projeye ve Türkiye'nin katkısına verdiği önem, TALOS Proje Logosundaki Avrupa sınırlarında Türkiye de yer almasıyla gösteriliyor.

    AB Komisyonu tarafından desteklenmesine karar verilen TALOS Projesi, 10 ülkeden toplam 14 kuruluşun yer aldığı uluslararası konsorsiyum tarafından gerçekleştiriliyor.

    Projede ASELSAN ve STM'nin temsil ettiği Türkiye'nin yanı sıra Polonya, İsrail, İspanya, Finlandiya, Fransa, Estonya, Romanya, Belçika ve Yunanistan'dan kuruluşlar yer alıyor.

    4 yıl sürecek projenin bütçesi 20 milyon euro büyüklüğünde ve yaklaşık 13 milyon euro tutarındaki kısmı Avrupa Komisyonu tarafından sağlanıyor.

    Türkiye'nin projedeki iş payı, ASELSAN'ın yüzde 17,4 ve STM'nin yüzde 10,6 olmak üzere, toplam yüzde 28 olarak gerçekleşiyor.

    TALOS projesinin koordinatörlüğünü Polonya'dan PIAP Araştırma Enstitüsü üstlenirken, Komuta-Kontrol, Bilgisayar, Haberleşme, Keşif ve Gözetleme (C4ISR) Sistem Mühendisliği Yöneticiliğini ASELSAN yürütüyor.

    Kontrolsüz sınırlar ve geniş alanlarda keşif ve gözetleme görevlerini yerine getirecek bir sistemin gerçekleştirileceği projede, en kritik iki iş paketi olan "Üst Seviye Sistem Mimari Tasarımı" ve "Komuta Kontrol Alt Sistemlerinin Geliştirilmesi" de ASELSAN'ın liderliğinde yürütülecek.

    Söz konusu iş paketlerinde STM A.Ş. de önemli bir görev üstlenerek, ASELSAN ile birlikte sistem gereksinimlerini oluşturacak, üst seviye sistem mimarisini belirleyecek tasarım ve geliştirme faaliyetlerine katılacak.

    Türk Silahlı Kuvvetleri'ni Güçlendirme Vakfı'nın bir kuruluşu olan ASELSAN ve STM'nin TALOS Projesi'nde önemli bir rol almasında Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) ve TÜBİTAK'ın sağladığı desteğin büyük katkısı oldu.

    TALOS Projesi'nin "Son Kullanıcı Danışma Kurulu"nda görev alan İçişleri Bakanlığı Entegre Sınır Yönetimi Proje Müdürlüğü, Türkiye'nin Sınır Güvenliği ihtiyaçlarının TALOS Projesi'ne yansıtılmasında önemli rol alacak.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow