hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    AİHM de 25 bin kişiyi reddedip OHAL Komisyonu'nu adres gösterdi

    AİHM de 25 bin kişiyi reddedip OHAL Komisyonunu adres gösterdi
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    AİHM, 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminin ardından yapılan yaklaşık 25 bin başvuruyu, Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu'nu adres göstererek reddetti. Daha önce Anayasa Mahkemesi de 70 bin başvurucuyu Komisyona göndermişti. Ancak 23 Ocak'ta yayımlanan KHK ile kurulan OHAL Komisyonu'ndan bugüne kadar çıkan bir karar olmadı. Öte yandan "hak ihlali" gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne yönelen ve aralarında tutuklu gazeteciler, milletvekilleri, akademisyenler ile Nuriye Gülmen'in de bulunduğu başvurucularla ilgili Yüksek Mahkemeden çıkan bir karar yok.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL sürecinde hak ihlaline uğradıkları iddiasıyla yargıya başvuranlara Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de Anayasa Mahkemesi de adres olarak Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu'nu gösteriyor. Ancak komisyondan hala bir karar çıkmış değil.

    AİHM 25 bin başvuruyu reddetti

    Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminin ardından Türkiye'den yapılan "hak ihlali" başvurularının sayısı yaklaşık 25 bini buldu. Sputnik'te yer alan habere göre, AİHM bu başvuruları Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu'nu adres göstererek reddetti.

    AİHM daha önce de 25 Temmuz 2016'da olağanüstü hal tedbirleri kapsamında açığa alınan ve 1 Eylül 2016'da, 672 sayılı KHK ile görevinden uzaklaştırılan Erzurum'da bulunan 1071 Malazgirt İlköğretim Okulu öğretmeni Gökhan Köksal'ın başvurusunu reddetmişti. Mahkeme, oybirliği ile aldığı kararda, Köksal'ın iç hukuk yollarını tüketmediğine dikkati çekerek, 685 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kurulan OHAL Komisyonu'nu adres göstermişti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    OHAL Komisyonu itirazların ön incelemesine başladı

    Komisyondan çıkan karar yok, başkanlık koltuğu boş

    Ancak AİHM'in adres olarak gösterdiği, 23 Ocak'ta 685 Sayılı KHK ile 7 üyeli olarak oluşturulan Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu'ndan bugüne kadar yapılan başvurularla ilgili bir henüz bir karar çıkmadı. Komisyonun başkanlık koltuğu da 3 hafta önce Selahaddin Menteş'in Adalet Bakanlığı Müsteşarı olarak atanmasıyla boş kaldı. Cumhuriyet'te yer alan bir haberde, başvuruları önce usul incelemesinden geçirdiği belirtilen Komisyon, hatasız başvuru yapılan bazı dosyaları komisyon bünyesinde görev yapan tetkik hâkimleri ve müfettişlerden oluşan raportörlere gönderdi. Raportörlerin usul incelemesini geçen dosyalar da karar verilmek üzere komisyona sevk edildi. İlk kararı için Kasım ayı işaret edilen Komisyon'dan başvurularla ilgili henüz bir karar çıkmış değil.

    OHAL komisyonuna rekor başvuru: 57 bin 340 kişi

    AYM 70 bin kişiye Komisyonu adres gösterdi

    Komisyonun göreve başlamasıyla Anayasa Mahkemesi de (AYM), kamu görevinden ihraç edilen 70 binin üzerinde kişinin dosyasını OHAL Komisyonu’na yönlendirdi. Cumhuriyet'in haberine göre, bu 70 bin kişinin arasında, işine geri dönebilmek için 251 gündür Semih Özakça ile birlikte açlık grevinde olan ve 23 Mayıs’ta "örgüt üyeliği" iddiasıyla tutuklanan Nuriye Gülmen de var.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    OHAL sürecinde yaşanan ihlallerle ilgili dosyaları Komisyona havale eden AYM, bu süreçte milletvekillerinin, gazetecilerin, akademisyenlerin tutuklanmalarına ilişkin başvuruları da gözardı etmekle suçlanıyor. CHP'nin Ergenekon ve Balyoz davalarında oluşturduğu içtihatları gözardı etmekle suçladığı AYM'den 16 aylık OHAL sürecinde hak ihlali kararı çıkmaması eleştirilere konu oldu. AYM'ye yapılan hak ihlali başvuruları arasında "emniyet ve cezaevlerinde kötü muamele", Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile tutuklu HDP'li milletvekillerinin, CHP'li Enis Berberoğlu'nun, belediye başkanlarının dosyaları var. Bunların yanı sıra "Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisine imza attıkları için ihraç edilen akademisyenler ile bazı kentlerde valiliklerin toplantı ve gösteri düzenleme yasağı kararları da AYM'nin önünde.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow