hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Aktarlara yasak geldi

    Aktarlara yasak geldi
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Son yılların en rağbet gören ürünleri "şifalı bitkiler". Medyada türlü türlü tarifler veren "şifacıların" tavsiye ettiği ürünlerin tedarik edildiği aktarlara yasak geldi. Aktarlar artık vitrinlerine “Nane gribe, adaçayı nezleye iyi gelir” gibi yazılar asamayacak; güzelavrat otu, baldıran, kurtboğan, adasoğanı ve bitkisel karışım da satamayacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Habertürk Gazetesi'nden Lütfi Erdoğan'ın haberine göre, şifa arayan vatandaşların hastanelerden ve eczanelerden sonra bitkisel ilaçlar almak için sık sık gittiği aktarlara ayar geldi. Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş imzasıyla illere gönderilen “Aktarlar, Baharatçılar ve Benzeri Dükkânlar Genelgesi” ile birçok yasak hayata geçirildi. Buna göre bitkisel ürün satacak aktarlar, il sağlık müdürlüklerinden izin belgesi alacak. Ürünler, kapalı kaplarda ve hijyenik şartlarda satılacak.

    Aktarlarda "gündüz kuşağı" bereketi

    Tarım ilaçları ve insan sağlığına zarar veren kimyasal maddeler aktarlarda satılamayacak. Böcek ilacı gibi ürünler sadece orijinal ambalajlarında satılabilecek.

    Mısır Çarşısı'nda aktarlar denetlendi

    Bitkisel karışım yasak

    Aktar vitrinlerine, ürünlerin kullanılışına ilişkin etiket, ilan ve benzeri yazılar asılamayacak. “Adasoğanı diz ağrısına, güzelavrat otu baş ağrısına, nane gribe, adaçayı nezleye iyi gelir” gibi ifadeler de kullanılamayacak. Aktarlarda bitkisel karışım da yapılamayacak.

    "Şifacı" Ahmet Maranki'ye "intihal" cezası

    Satılan bütün ürünlerin Türkçe ve Latince birer listesi dükkânın içine asılacak.

    71 tehlikeli ürün

    Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun hazırladığı liste kapsamında 71 bitkisel ürünün aktarlarda satışı da yasaklandı. Bu ürünlerden bazıları şöyle: “Adasoğanı, kantarit, kuduz böceği, katran ruhu, kreozot, horosani, güzelavrat otu, pire otu, yüksük otu, balık otu, Ebu Cehil karpuzu, eşek hıyarı, kenevir, baldıran, sedef otu, hintyağı, altın kökü, pire otu, erkek eğrelti otu, çöpleme, bit otu, papaz otu, kurtboğan, amonyak, arsenik, göztaşı, banotu, Jaborandi yaprağı, kenepod esansı, kroton tohumu, çiğdem, adem otu, deli bal, lokman ruhu.”

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow