Alparslan Arslan'a savunma için ek süre verildi

Alparslan Arslana savunma için ek süre verildi
expand

Birinci "Ergenekon" davasında mahkeme heyeti, tutuklu sanık Alparslan Arslan'a, "Hastayım, savunma yapamayacağım" şeklindeki beyanı üzerine, savunmasını hazırlaması için süre verdi.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada Cumhuriyet savcıları Mehmet Ali Pekgüzel ve Nihat Taşkın tarafından Birinci "Ergenekon" iddianamesinde yer alan Danıştay ve Cumhuriyet gazetesine yönelik saldırılara ilişkin bölümlerin okunması tamamlandı.

Duruşmada daha sonra Alparslan Arslan'ın savunmasına geçildi.

Askerler eşliğinde duruşma salonundaki kürsüye getirilen Alparslan Arslan'ın ayakta durmakta güçlük çektiği gözlenirken, "Konuşamayacağım" dediği duyuldu.

Arslan, daha sonra "Ben burada ne anlatayım. İdam hakkı istiyorum. Öldürün beni. Türkiye'ye nükleer bomba lazım" şeklinde sözler sarf etti. Bunun üzerine Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün, Arslan'a, suçlandığı konularla ilgili konuşup konuşmak istemediğini sordu.

Arslan, "Hepsini bırakın evlerine gitsin" diye konuşurken, mahkeme başkanına da "Ağabey" diye hitap etti. Alparslan Arslan, Şengün'e hitaben "60-70 yaşında adamsın. Paşalar yargılandı. Doğu Perinçek 80 yaşında. Siz de buraya gelirsiniz. Yazık olur size, sizin için ağlarım" sözleri dikkat çekti.

Köksal Şengün de Arslan'a, yasal hakları ile "susma hakkına sahip olduğunu" hatırlatarak, suçlandığı konularla ilgili konuşmasını istedi. Bir ara gülümsediği gözlenen ve suçlandığı konulara ilişkin konuşmayan Arslan, Mahkeme Başkanı Köksal Şengün'ün isteği üzerine sandalyeye oturtuldu.

Avukatının talebi reddedildi


Bunun ardından duruşmada söz alan Arslan'ın avukatı Oğuz Kayıran, müvekkilinin özgür iradesine dayanarak savunma yapacak durumda olmadığını ileri sürdü.

Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nin raporunun isabetli olmadığını düşündüğünü ifade eden Kayıran, Arslan'ın şizofrenik davranışları olduğunu, psikolojik ruhsal durumunun tespiti için Adli Tıp Kurumuna sevk edilmesini talep etti.

Bu sırada Arslan'ın, "Ben basit bir hasta değilim" dediği duyuldu. Avukat Kayıran, hastanenin raporunun son derece kuşkulu ve yetersiz olduğunu, doktorların kamuoyu baskısıyla böyle bir rapor oluşturduklarını öne sürerek, CMK'nın 148/1 maddesine göre sorguya geçilmesinin doğru olmadığını savundu.

Kayıran'ın talepleri üzerine görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel de, hastanenin raporunun yeterince bilimsel, açık olduğunu ve yeterli bulunduğunu ifade ederek, Arslan'a savunmasını yapması için süre verilmesini talep etti.

Talepleri değerlendiren mahkeme heyeti, sanığın oturumlarda gözlenen hali, bugünkü davranışları, muayene sonucu hastaneden gelen raporu dikkate alarak, Arslan hakkında Adli Tıp Kurumundan rapor alınması talebini reddetti.

Savunmasının başında "Hastayım, savunma yapamayacağım" şeklindeki beyanını dikkate alan mahkeme heyeti, Arslan'a süre verilmesini hükme bağladı. Mahkeme heyeti, daha sonra geçen duruşmada ve bu oturumdaki talepleri değerlendirmek üzere duruşmaya ara verdi.

Ara kararlar

Birinci "Ergenekon" davasına bakan mahkeme, Danıştay saldırısı ve Cumhuriyet Gazetesi'nin bombalanmasıyla ilgili soruşturma aşamasındaki tüm bilgi, belge ve ses kayıtlarının Ankara ve İstanbul emniyet müdürlüklerinden istenmesine karar verdi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün, taleplere ilişkin alınan kararları açıkladı.

Ümraniye'de ele geçirilen 27 adet el bombasına ilişkin Ümraniye Asayiş Büro Amirliği Olay Yeri İnceleme görevlilerince çekilen 7 dakika 32 saniyeden oluşan video görüntüsünün arka planındaki seslerin ayrıntılı dökümü ve çözüm tutanağının hazırlanması amacıyla Adli Tıp Kurumu'ndan istenen talebe cevap verildiğini belirten mahkeme heyeti, celse arasında Adli Tıp Kurumu'ndan gelen yazıda, mahkemece istenilen incelemenin yapılamayacağının bildirildiğini kaydetti.

Mahkemenin bunun üzerine, söz konusu CD'nin çözümü için TÜBİTAK'a yazı yazdığı belirtildi.

Sanıklar Salih Kunter ve İsmail Sağır'a avukat tayini için İstanbul Barosu'na yeniden yazı yazılmasını kararlaştıran mahkeme heyeti, sanık Fuat Turgut'un 20 Ekim tarihinden sonraki bir oturumda savunmasının alınmasına hükmetti.

Sanık İlhan Selçuk'un Amerikan Hastanesi'nden gelen rapora göre mazeretini kabul eden mahkeme heyeti, Selçuk'un ileri tarihteki oturumlarda savunmasının tespitini kararlaştırdı.

Mahkeme heyeti, tutuklu sanık Veli Küçük'ün avukatı Zeynep Küçük'ün talebi doğrultusunda, Türk Dünyası Araştırmalar Vakfı'nda 10 Kasım ve 1 Aralık 2007 tarihlerinde yapıldığı söylenen konferansın gizlilik içerisinde yapılıp yapılmadığının, kamuya açık olup olmadığının, bu toplantılarla ilgili fotoğraf veya video çekimi yapılıp yapılmadığının, toplantılara katılımın ne şekilde sağlandığının ve hangi konuların görüşüldüğünün sorulmasını karara bağladı.

Türk Silahlı Kuvvetlerinde 2002-2007 yılları arasında yapıldığı iddia edilen "Ay Işığı", "Yakamoz" ve "Sarıkız" diye adlandırılan darbe planlarının var olup olmadığının Genelkurmay Başkanlığı, MİT Müsteşarlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğünden ayrı ayrı sorulması ve bunlarla ilgili belgelerin gönderilmesine hükmeden mahkeme heyeti, iddia makamı tarafından sanıklar Muzaffer Tekin, Doğu Perinçek ve Osman Yıldırım hakkında yapılan suç duyurusu talebinin ise 28 Eylül tarihindeki duruşma tutanakları yazıya döküldükten sonra değerlendirilmesine karar verdi.

Mahkeme heyeti, Danıştay saldırısı soruşturması sırasında haklarında "bireysel silah ticareti yapmak" suçlamasıyla soruşturma evrakı düzenlenen Necat Uysal, Selçuk Özkan, Aykut Metin Şükre, Kenan Özay ve Erkan Ayyıldız hakkında Üsküdar Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan dava dosyasının incelenmek üzere istenmesine hükmetti.

Sanık Alparslan Arslan'ın Danıştay saldırısından bir gün önce görüşme yaptığı anlaşılan Tarkan Toper ile ilgili Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nden 2006/259 sayılı dava dosyasının incelenmek üzere istenilmesini karara bağlayan mahkeme heyeti, Ankara ve İstanbul emniyet müdürlüklerine müzekkere yazılarak, Danıştay saldırısı ve Cumhuriyet Gazetesi'nin bombalanmasıyla ilgili soruşturma aşamasındaki tüm bilgi, belge, soruşturma evrakı ve ses kayıtlarının istenmesine karar verdi.

Mahkeme heyeti, Ankara Emniyet Müdürlüğünden ayrıca "Girdap" operasyonuyla ilgili adli dinleme kapsamında teknik takibi yapılan tüm telefon numaralarının ve bu telefonlara ait tüm ses kayıtlarının gönderilmesini istedi. Sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar veren mahkeme heyeti, duruşmayı yarın saat 09.30'a erteledi.

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow