Anadolu Kartalı tatbikatı tamamlandı

Anadolu Kartalı'nın bu yılki ilk tatbikatı Konya 3. Ana jet üssünde gerçekleştirildi. Kara, hava, deniz ve özel kuvvetler komutanlığından milli unsurların katıldığı tatbikatın seçkin gözlemci gününde, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ da dahil komuta kademesi tam kadro izledi. Türk jetleri tatbikatı başarıyla tamamladı.
Sadece milli kuvvetlerin katıldığı tatbikat, gündüz ve gece şeklinde iki bölümde gerçekleştirildi. Tatbikatta bin 500 personel görev yaptı. 50 'Savaşan Şahin' yani F-16 savaş uçağı havalandı.
Anadolu Kartalı Eğitim Merkezi standardında harp eğitimi dünyada sadece ABD, Kanada ve Türkiye"de yapılabiliyor. Burada eğitilen Türk pilotları, dünyada gece taarruzu yapabilen sayılı pilotlar arasına giriyor.
Tatbikatın gece gerçekleştirilen bölümünde Türk pilotları, lazerle işaretleme ve gece görüş dürbünü sistemlerini kullanarak hedeflerini tam isabetle vurdular.
Tatbikatta, her biri bir milyon mum gücünde olan aydınlatma mermileri atıldı. Ardından aydınlatılan bölgedeki hedefler izli makinalı top mermileriyle ateş altına alındı.
Foto flaş sistemiyle bölgedeki hedeflere ne kadar hasar verildiği de fotoğraflandı.
Son olarak tatbikat alanına yük bırakan kargo uçağı, arkasından atılabilecek ısıya güdümlü füzelerin hedefini saptırmak için flair attı.
Tatbikata katılan ve başarılı olduğu için ödül verilen havacı personel arasında kadın üsteğmen Emel Bengöz de yer aldı.
Bir gecede 700 ton bomba atabilme kabiliyetine sahip Türk Hava Kuvvetleri bu tatbikatta 10 ton bomba kullandı. Tabikatın çok uluslu iki bölümü haziran ve ekim aylarında yapılacak.
BAŞBUĞ'UN DEĞERLENDİRMELERİ
Anadolu Kartalı-2010/1 Eğitimi'nin gece atışı bölümünü izleyen Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, bugün TSK'nın diğer dünya ordularıyla mukayese edildiği zaman en başarılı olduğu konulardan birinin, gece şartlarında muharebe imkan ve kabiliyeti açısından ulaşmış olduğu seviye olduğunu söyledi.
Eğitimin gece atışı bölümü 3. Ana Jet Üs Komutanlığındaki Konya Atış Sahası'nda gerçekleşti. Gece atışı bölümünün ardından Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ ve kuvvet komutanları 3. Ana Jet Üs Komutanlığı Karargahı'na geldiler.
Burada, 1. Hava Kuvveti Komutanı Korgeneral Korcan Pulatsü tarafından atışların değerlendirmesi yapılarak, eğitimin başarıyla tamamlandığı belirtildi.
Eğitime katılan personelin Orgeneral Başbuğ'a takdim edilmesinin ardından Orgeneral Başbuğ, personele, günün anısına hediyelerini verdi.
Orgeneral Başbuğ burada yaptığı konuşmada, Anadolu Kartalı Eğitim Merkezi'nde yılda dört tatbikat icra edildiğini belirterek, merkezin dünyada örneği sayılı olan tesislerden bir tanesi olduğunu söyledi.
Merkezin benzerlerinin ABD ve Kanada da bulunduğunu ifade eden Orgeneral Başbuğ, Amerika kıtası dışında benzer tesislerin sadece Türkiye'de bulunduğuna dikkat çekti.
Orgeneral Başbuğ, "Gerçekten Hava Kuvvetlerimizin eğitim seviyesinin yükseltilmesinde çok önemli rol oynayan, tamamen bilim ve teknolojinin kullanıldığı çok önemli bir merkez" dedi.
"Dünyada sadece 3 ülkede var"
Tesisin, kuruluş aşamasının 1998 yılında başladığını ve 2001 yılından itibaren Türk Silahlı Kuvvetleri ve Hava Kuvvetleri Komutanlığının istifadesine sunulduğunu anlatan Orgeneral Başbuğ, "Anadolu Kartalı Eğitim Merkezi'nde gördüğümüz şu: Tatbikat içerisinde görev alan tüm unsurlar ne yaptıysa kaydediliyor, bilgisayar tarafından değerlendiriliyor ve neticede uçağın başarılı olup olmadığı teknolojik olarak tespit ediliyor. Dolayısıyla buradaki imkanlar Hava Kuvvetleri Komutanlığımızın ve birliklerimizin harbe hazırlık durumunu bize hiç hatasız bildiriyor. Bu önemli imkan ve kabiliyet. Dünyada sadece 3 ülkede var. Bu açıdan TSK büyük bir gelişme göstermektedir."
Bu tesise benzer biçimde Kara Kuvvetleri Komutanlığı için de tamamen simülatörlere dayalı, atış görevlerini ve başarılarını gösteren bir tesisin Şereflikoçhisar'da yapılmakta olduğunu anlatan Orgeneral Başbuğ, orada da son teknolojik donanımlar tamamlandığında, birliklerin bire bir başarı derecesinin görüleceğini belirtti.
Gece şartlarında muharebe kabiliyeti
Orgeneral Başbuğ, bu geceki faaliyette ikinci önemli hususun ise gece harekat imkan ve kabiliyetine sahip bulunmak konusu olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:
"Bunu gerçekten iftiharla ifade edebilirim ki, bugün TSK'nın diğer dünya ordularıyla mukayese edildiği zaman en başarılı olduğu konulardan biri, gece şartlarında muharebe imkan ve kabiliyeti açısından ulaşmış olduğu seviyedir. Bugün burada Hava Kuvvetleri Komutanlığının gece muharebe, savaş imkan ve kabiliyetini gördük. Burada özellikle F-16 lantirn sistemleriyle ve diğer
uçakların gece görüş gözlükleriyle görevlerini yaptığını gördük. Gece görüş gözlüğü kullanarak, gece muharebesine iştirak eden Hava Kuvvetleri bir elin parmak adedini geçmez zannediyorum. Gece görüş gözlüğüyle jet uçaklarıyla muharebe yapmak çok zor"
Başbuğ ayrıca, "Bugün gece görüş imkan ve kabiliyeti açısından baktığımız zaman gerçekten Türk Silahlı Kuvvetleri bütün unsurlarıyla gece görüş imkan ve kabiliyetleri açısından, dünyanın en önde gelen ordularından bir tanesidir. Bunun böyle bilinmesinde ve altının çizilmesinde yarar görüyorum."
"TSK her an hazır olmak zorundadır"
Türk Silahlı Kuvvetlerinde kendileri için temel bir vazife bulunduğunu dile getiren Orgeneral Başbuğ, "TSK her zaman kendisine verilecek görevlere, her an hazır olmak zorundadır. Bunun hiçbir şekilde bir mazereti ve gerekçesi yoktur" dedi.
Bu durumun tatbikat ve eğitim faaliyetlerinde görüldüğünü ve izlendiğini ifade eden Orgeneral Başbuğ, "Bu akşam Anadolu Kartalı Eğitimi Tatbikatı kapsamında, bu gece özellikle canlı atış görevlerini izledik. Aslında atış görevleri iki bölümde yapıldı. Lazer güdümlü mühimmat ve gece görüş imkanıyla yapıldı. Bugün izlemiş olduğumuz bütün atış görevleri gerçekten gündüze nazaran fevkalade zordur. Ama bunu burada gördük ve izledik. Bugün icra edilen görevler hedefine ulaşmıştır. Başarılı görevler icra edilmiştir" dedi.
Başbuğ, "Bu kapsamda zaten 2-3 hafta evvel Bandırma'da gündüz faaliyetleri izlemiştik. Bu gece de Hava Kuvvetleri Komutanlığının gece imkan ve kabiliyetini burada bire bir gördük. Buradan gönlümüz huzur içinde, Hava Kuvvetleri Komutanlığına olan güvenimiz daha da artmış olarak, Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığımızın da kendisine düşen görevleri her an yerine getirebilecek imkan ve kabiliyette olduğunu görerek ayrılacağız" diye konuştu.
Silahlı Kuvvetlerin asli görevinin caydırıcılık olduğuna da dikkati çeken Orgeneral Başbuğ, caydırıcılığın muharebeye her zaman hazır olunduğunun karşı tarafa gösterilerek etkili olabileceğini anlattı.
"Savaşı en son isteyen askerlerdir" diyen Orgeneral Başbuğ, şöyle devam etti:
"Dolayısıyla, TSK'nın aslında varlığının temeli, caydırıcılığını muhafaza etmek, yanlış hesaplar yapacak tarafı bu yanlış adımlardan caydırmaktır. TSK temel görevini yerine getirmektedir. Yoksa TSK, muharebe, çatışmayı en son isteyendir. Günümüzde, eskiden de olduğu gibi TSK'nın asli görevi caydırıcı niteliğini koruyarak, çatışmalara mani olmaktır, engellemektir. Anadolu Kartalı Tatbikatının bir bölünü izlemekten çok mutlu oldum. Bunda emeği geçen herkesi tekrar kutluyorum. Başarılarınızın devamını diliyorum."
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Terörsüz Türkiye sürecinde kritik viraj! Terör örgütü PKK silah bırakıyor
10 MAYIS İSTANBUL ELEKTRİK KESİNTİSİ: İstanbul'da Elektrikler Ne Zaman Gelecek? BEDAŞ AYEDAŞ 10 Mayıs Elektrik Kesintisi Açıklaması
Senede bir kere açıp sadece 10 gün yaşıyor! Dokunan yandı: Yüz binlerce lira cezası var!
PKK nasıl kuruldu? Abdullah Öcalan kimdir? 45 yıllık terör dönemi nasıl son bulacak?
Hiç eğitim almadı ama 11 dil biliyor: Hepsini kullandığı bu yöntemle öğrendi