Ankara'da dolmuşçular kontak kapattı

Ankarada dolmuşçular kontak kapattı
expand

Ankara'da yargı kararıyla yolcu taşıma ücretleri ortalama 1,85 liradan 0,9 liraya düşürülen dolmuş esnafı, kontak kapama eylemi yaptı.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Tüketici Hakları Derneği tarafından Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin toplu taşıma araçlarına, 2005 yılı başından geçerli olmak üzere yapmış olduğu zammın iptali için açılan dava sonrasında Ankara 2. İdare Mahkemesi, zammın iptali yönünde karar vermişti.

Kararın uygulamaya geçilmesinin ardından Ankara'da sabah saatlerinden itibaren saat 10.00'a kadar dolmuşlar çalışmadı.

Dolmuşların çalışmaması dolayısıyla otobüs duraklarında uzun kuyruklar görülürken, şahsi aracı olanların işlerine bu araçlarla gitmeleri üzerine trafikte uzun kuyruklar, kazalar ve tartışmalar yaşandı.

Başkentli dolmuş esnafı, son 5 yılda yakıt ve diğer genel giderlere sürekli zam yapıldığını belirtirken, yarı yarıya düşürülen dolmuş ücretleri ile hizmet vermelerinin mümkün olmadığını belirtti.

Vatandaşlardan da bazıları kararın tüketici lehine olumlu olduğunu söylerken, bazıları da işlerine geç kaldıklarını ifade ederek dolmuşçu esnafının eylemine tepki gösterdi.

Tüketici Hakları Derneği'nin açtığı dava sonucu  6 yıl öncesine dönen bilet fiyatları bugünden itibaren geçerli olacak.  EGO ve özel halk otobüslerinde tam bilet 90 kuruşa, öğrenci bileti 60 kuruşa inecek. Buna karşın metro ve belediye otobüslerinin sefer sayıları azalacak. Halk otobüsleri ise 1 gün boyunca trafiğe çıkmayacak. Dolmuşlar da sabah saat 10'a kadar yolcu almadı.

Özel Halk Otobüsleri Odası karara itirazını yaptı, dava sonucunu bekliyorlar. Hem Özel Halk Otobüsleri Odası hem de minibüsçüler bundan sonraki süreçte yolcu alıp almamayı bugün yapacakları toplantıların ardından karar bağlayacaklar.

EGO: "Ara saatlerde kısıtlama olacak"

EGO Genel Müdürü Ömer Ulu, "Bu sabah için bize gelen bir şikayet olmadı. Tüketici derneklerinin başvurusu üzerine mahkemenin toplu taşıma ücretlerini 2003 yılındaki fiyatlara indirmesi Büyükşehir Belediyesi bütçesine ağır bir yük getirdi ve belediye de bu yükün altından kalkabilmek için tasarruf önlemleri aldı. Bu doğrultuda bugün EGO otobüsleri sabah saatlerinde normal sayıda sefere çıktı. Bugün olduğu gibi bundan sonraki günlerde de yolcuların yoğun olduğu pik saatlerde otobüslerde azaltma yapmama kararı aldık. Yalnız, yolcu yoğunluğunun olmadığı ara saatlerde kısıtlamaya gideceğiz" açıklamasını yaptı.

Gökçek'ten açıklama

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Başkentte ulaşım ücretlerinin düşürülmesi nedeniyle minibüs ve özel halk otobüsü esnafının uygulayacakları eylemin ilk gününde, EGO otobüs seferlerinin yolcuların yoğun olmadığı, insanların işe gidip gelmediği saatlerde azaltılacağını bildirdi.

Gökçek, yaptığı yazılı açıklamada, Tüketici Dernekleri'nin açtığı dava sonucu mahkemenin Ankara'daki ulaşım ücretlerini 2003 yılındaki fiyatlara çekme kararı verdiğini, bunun sonucunda "özel halk otobüsleri ve minibüslerin yolcu taşımama eylemi yapacaklarını" anımsattı.

Eylemin ilk günü olan bugün Ankaralılar'ın sıkıntı çekmemesi için EGO otobüslerinin pik saatlerde daha önceden olduğu gibi normal seferlerini sürdüreceklerini belirten Gökçek, mahkemenin, "2003'teki taşıma ücretlerine dönülmesi" yönündeki kararı sonucunda belediyenin çok güç durumda kalacağını, uğranacak zararın altından kalkılamayacak hale geleceğini savundu.

Gökçek, "Halk otobüsleri ve minibüslerin eylemi nedeniyle vatandaşımızın büyük sıkıntılar yaşamaması için biz de daha önce aldığımız sefer sayılarının azaltılması kararımızı ilk gün pik saatler dışına kaydırdık. Minibüs ve otobüsçülerin uygulayacakları eylemin ilk gününde, otobüs seferleri, yolcuların yoğun olmadığı, insanların işe gidip gelmediği saatlerde azaltılacak" dedi.

TÜDEF de dava açtı

Bu arada, Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Ali Çetin de, ulaşımda transferli geçişin kaldırılmasını eleştirirken, "Bugün 9. İdare Mahkemesi'nde transferlerin kaldırılmasının iptali için dava açtık" dedi.

Bilboard ve panolarla duyuru

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi'nde, belediye otobüslerinde, "sefer sayısının azaltılması ve transferin kaldırılması" konusunda, çeşitli yerlere asılacak bilboard, panolar ile radyo ve TV programları ile vatandaşın bilgilendirilmesi, oy çokluğuyla onaylandı.

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek başkanlığında toplandı.

Gökçek, toplantıda yaptığı konuşmada, yargı kararı ile başkentte ulaşım ücretlerinin 6 yıl öncesindeki tarifeye dönüşmesine ilişkin kararı eleştirerek, bu durumun belediyeyi zarara soktuğunu ve birtakım önlemler almak zorunda kaldıklarını söyledi.

Hiç kimsenin 6 yıl önceki maaşıyla bugün geçinmek istemeyeceğini, Büyükşehir Belediyesi olarak ulaşımda yaptıkları artışın hiçbir yıl enflasyonun üzerinde ve yüksek rakamlarda olmadığını savunan Gökçek, bu durumdan halkı haberdar etmek ve bilgilendirmek amacıyla Büyükşehir Belediye Meclisi'ne önerge verildiğini belirtti. Gökçek, "Biz bu durumu halkımıza izah edeceğiz. Milletimize anlatacağız" dedi.

Gökçek ayrıca, çeşitli meslek gruplarının 6 yıl önce aldığı maaşlar ile günümüzdeki artışlarına ilişkin örnekler vererek, ulaşıma yapılan zam miktarıyla durum değerlendirmesi yaptı.

Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Yaşar Çatak, yargı kararlarından ilan yoluyla şikayetçi olunamayacağını öne sürerek, bugün Başkentte ulaşımda belirli oranda sıkıntı yaşandığını söyledi. Çatak, "Konuyu afiş ve bilboardlarla duyurmanın ne alemi var? Ulaşım ve toplu taşıma yerel yönetimin görevidir. Sosyal devlet anlayışında nasıl kömür yardımı ve gıda yardımında bulunuyorsa belediye, yine bu doğrultuda bunu da göğüslemek zorundadır" diye konuştu.

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow