hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Antalya Diplomasi Forumu’nda son gün: Bakan Fidan'dan açıklamalar

    KAYNAKCnnturk.com

    Bugün Antalya Diplomasi Forumu’nun üçüncü ve son günü. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, kapanış konuşmasında Gazze'de ateşkese yönelik atılan adımlara ilişkin, "Genel olarak Ramazan’dan önce bir ateşkese ulaşılması konusunda çok ciddi bir arzu ve çaba var." ifadelerini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Antalya Diplomasi Forumu’nun son gününde Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, kapanış konuşmasını yapıyor.

    Bakan Fidan'ın açıklamalarından satır başları şu şekilde:

    "Bu yıl üçüncüsünü düzenlediğimiz forumumuza 19 hükümet ve devlet başkanı, 2 özerk yönetim başkanı, 52’si dışişleri bakanı olmak üzere toplamda 64 bakan, bir meclis başkanı, 20 parlamenter, 20 yabancı bakan yardımcısı katıldı. Ayrıca 57 üst düzey uluslararası ve bölgesel kuruluş temsilcisi de forumumuzda yer aldılar. Forum marjında yoğun bir ikili görüşme trafiği yaşandı. Hem bizim tarafta hem de katılımcılar açısından.

    Sayın Cumhurbaşkanımız seçim kampanyasıyla ilgili çok yoğun bir mesaisi olmasına rağmen teşrif ettiler ve 11 devlet ve hükümet başkanıyla bir araya geldiler. Ben de ayrıca 32 mevkidaşımla ikili görüşme yapma imkanı buldum.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Forum kapsamında düzenlenen 47 oturumda güvenlik, enerji, bölgesel konular, yabancı düşmanlığı, uluslararası ticaret, bağlantısallık, arabuluculuk, yapay zeka, dijital diplomasi, uluslararası gündemin ilk sıralarında yer alan diğer çeşitli konular masaya yatırıldı.

    Bazı uluslararası aktörlerinde farklı meselelerdeki çifte standartlı ve uluslararası hukuku hiçe sayan yaklaşımları forum esnasında panelistlerce adeta ifşa edildi. Bu husus özellikle Filistin halkına yönelik şiddete ivedilikle son verilmesine ilişkin diplomatik girişimleri ele aldığımız Gazze temas grubu panelimizde çok güçlü bir şekilde vurgulandı. Filistin ile Mısır Dışişleri Bakanı'nın katılımıyla düzenlediğimiz etkinlikte, Gazze'de devam eden zulmün sona erdirilmesi için atmamız gereken adımları konuştuk.

    Yeni görüş, fikir ve ev ödevleriyle Antalya’dan ayrılıyoruz."

    Gazze’de ateşkese ilişkin gelen bir soru üzerine Bakan Fidan şu açıklamaları yaptı:

    "Gazze’deki süren zulmün durdurulması, Antalya Diplomasi Forumu’nun neredeyse merkezine oturdu. Şu anda yaptığımız görüşmelerde, özellikle Gazze konusunda taraflar arasında devam eden ateşkese yönelik görüşmelerin arabulucular vasıtasıyla devam ettiğini ifade edebilirim.

    Genel olarak Ramazan’dan önce bir ateşkese ulaşılması konusunda çok ciddi arzu ve çaba var. Bununla birlikte, açlığın ve hastalığın kol gezdiği Gazze’de yardımların ulaştırılması konusunda neler yapılabilir, artık hangi tedbirler gündeme getirilebilir bunlar ifade edilmeye başlandı.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow