AÖF sınavlarında unutulmaması gereken kurallar
AÖF sınavları (finalleri) 14 ve 15 Ocak 2017 tarihinde başlıyor. Sınava girecek 1.5 milyon öğrenci, hafta sonu aldıkları derslerin finalleri için ter dökecek olan öğrencilerin yapacakları en ufak bir hata sınavın geçersiz olmasına sebep olabilir. Sınava girmeden önce, Açıköğretim’in hazırladığı ve yayınladığı kurallar ayrıntılı bir şekilde haber içeriğimizde…
Haberin Devamı
/

14 Ocak 2017 tarihinde AÖF finalleri başlıyor. Sınava girecek olan öğrenciler için Açıköğretim’in yayınladığı kurallar ve ayrıntılar haber içeriğimizde… Sınava girmeden önce öğrenciler aşağıdaki kurallara riayet etmezse, sınavları geçersiz olacaktır.
/

Fakültenin sınavlarda en hassas olduğu konuların başında yer alan durum: Öğrenci sınavın ilk 30 dakikasında ve sınava bitmesine 5 dakika içinde çıkması yasaktır. Öğrenci bu zaman dilimlerinde sınıftan çıkarsa, ne kadar soru yaptıysa o sorular esas alınır. Sınavı geçersiz sayılmaz.
Haberin Devamı
/

Sınavlarda fakülte hesap makinesi kullanmasına izin veriyor. Yalnız bir şartlar: Hesap makinesinde “harf” olmayacak. Fakültenin resmi sitesinde şu açıklama bulunmaktadır: Sınavda hesap makinesi kullanabilirsiniz. Ancak, kullanacağınız makinede alfabetik tuş takımı (A, B, C, …) ve program yapılmasına, saklanmasına, çalıştırılmasına imkân veren EXE, STORE, RUN vb. tuşlar bulunamaz.
/

Türkiye’de yapılan yasak olan liste, Açıköğretim’de de geçerlidir. Öğrencinin sınav anında yanında olmaması gerekenler nelerdir sorusuna verilecek cevap: Kâğıt, kitap, defter, not vb. dokümanlar; pergel, açıölçer, cetvel vb. araçlar; cep telefonu, bilgisayar, tablet, telsiz, kamera vb. iletişim, depolama, kayıt ve veri aktarma cihazları; ruhsatlı veya resmi amaçlı olsa bile silah ve silah yerine geçebilecek nesneler ile sınava girmek kesinlikle yasaktır. Bu materyallerden biri öğrencinin yanında olursa, sınav geçersiz sayılacaktır.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Öğrenci, sınav zamanında sessizliğini korumalıdır. Diğer öğrencileri rahatsız edecek hal ve hareketlerden kaçınmalıdır. Öğrenci, sınav görevlisi ile konuşması kesinlikle yasaktır. Aynı yasak sınav görevlisi için geçerlidir. Öğrencinin durumu baz alınarak, sınav görevlisi öğrencinin yerini değiştirme hakkına sahiptir. Öğrenci, sınav görevlisinin bu isteğini yerine getirmesi gerekiyor.
/

Öğrenci, sınıfta sıraya oturduğunda cevap kağıdı üzerinde “öğrenciye ait bilgiler” olması gerekir, ve o öğrenci cevap kağıdında doldurulması gereken yerleri doldurmalı, kendi imzasını atmalı. Fakülte bu konuda şunu diyor: Size verilen cevap kâğıdının üzerindeki TCKN, ad, soyadı, bilgilerini kontrol ediniz, üzerindeki ilgili alanları doldurarak imzalayınız. Bu bilgiler size ait değilse, görevlileri uyararak size ait cevap kâğıdını isteyiniz. Başka öğrenciye ait cevap kâğıdı kullanan öğrencilerin o oturumdaki sınavları geçersiz sayılır.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Fakültenin uyguladığı kuralların en başında yer alan “kitapçık kodu” uyarısı. Fakülte “Cevap kâğıdı üzerine test grubunu (kitapçık türünü) kodlamayan veya birden fazla kodlama yapan öğrencilerin sınavları geçersiz sayılır.” Açıklamasında bulundu.
/

ÖSYM kendi sınavlarında kalem verirken, Açıköğretim sınavlarında öğrenciler kalemlerini kendileri getiriyor. Bu yüzden fakültenin önemli bir uyarısı var: Cevap kâğıdınıza yazacağınız her türlü yazı ve yapacağınız işaretlemeler için koyu yazan siyah kurşun kalem kullanmalısınız. Siyah kurşun kalem dışında farklı bir kalem (tükenmez, mürekkepli ya da renkli vb.) kullanan öğrencilerin sınavları geçersiz sayılır.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Hangi konularda öğrencinin sınavı geçersiz sayılırÖğrenci sınavın düzenini bozuyor, diğer öğrencileri rahatsız ediyorsa…
/

Öğrencinin yanında şunlar olursa sınavı geçersiz sayılacaktır: Kâğıt, kitap, defter, not vb. dokümanları; pergel, açıölçer, cetvel vb. araçları; cep telefonu, bilgisayar, tablet, telsiz, kamera vb. iletişim, depolama, kayıt ve veri aktarma cihazlarını; ruhsatlı veya resmi amaçlı olsa bile silah ve silah yerine geçebilecek nesneleri yanında bulundurmak.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Öğrencinin hesap makinesinde “harf” varsa, sınav görevlisi öğrencinin sınavını geçersiz sayacak.
/

Öğrenciler kendi aralarında hiçbir araç gereç paylaşamaz. Öğrenci silgi, kalem veya sınava dair araç gereç paylaşırsa, sınavı geçersiz sayılacaktır.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Sınava giren öğrenci, cevap kağıdı haricinde cevapları başka bir kağıda yazması veya cevap kağıdı ile sınıftan çıkması durumunda sınavı geçersiz olacak.
/

Resmi kıyafetle sınava giren öğrencinin sınavı geçersiz sayılacaktır. Fakültenin bu konuda bir istisnası var: kıtalarından izinli er ve erbaşlar haricinde…
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

T.C nüfus cüzdanı ve sınav giriş belgesi olmaksızın sınava giren öğrencinin sınavı geçersiz sayılacaktır.
/

Sınav görevlisi, sınava giren öğrencinin kimliğinden şüphe duyması durumunda…
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Eğer cevap kağıdı ve kitapçığı eksik doldurulur, öğrenci bunları doldurmazsa sınavı geçersiz sayılacaktır.
/

Öğrenci kopya çekerse sınavı kesinlikle geçersiz sayılacaktır
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Eğer öğrenci, kendisi yerine başkasını sınava yönlendirdiği an Fakültenin uyarısı esas alınacaktır. Uyarı ise “Cevap kâğıdını ve/veya soru kitapçığını yırtmak, başka bir öğrencinin yerine sınava girmek ya da kendisi yerine başka birini sınava sokmak eylemlerinden herhangi birini gerçekleştiren öğrenciler hakkında Bireysel Sınav İptal Tutanağı tutulur, o oturumdaki sınavları geçersiz sayılır ve haklarında ilgili Fakülte tarafından disiplin soruşturması açılır.”
/

Sınav başlamadan önce, sınav görevlisi her sıraya bakarak öğrencinin giriş belgesine ve kimliğine bakar. Bundan ötürü öğrenci sınıfa girdikten sonra sıraya gerekli belgeleri koyması gerekir.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Sınava dair sürelerde fakültenin kuralı şudur: Soru kitapçığındaki derse ait testi cevaplamanız için verilen süre 30 dakikadır.
/

Kitapçıklar dağıtıldıktan sonra, sınav görevlisinin “kitapçıkları hızlıca kontrol ediniz” sözünden sonra öğrenci hızlıca kitapçığa bakıp, eksik bir sayfa var mı diye kontrol etmelidir. Eğer varsa, hemen sınav görevlisine durumu bildirmelidir.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Boş kağıt getirilmesi kesinlikle yasaktır. Peki öğrenci müsvedde olarak nereyi kullanacak sorusuna fakülte şunu diyor: Soru kitapçığınızdaki ilgili alanlara ad, soyadı, TCKN, sınav salon no, sıra no bilgilerinizi eksiksiz doldurarak imzanızı atınız. Soru kitapçığınızın sayfalarındaki boş yerleri müsvedde amacıyla kullanabilirsiniz.
/

Kitapçık kodu ile cevap kağıdındaki kitapçık kodlarının aynı olup olmadığını öğrenci kontrol etmelidir. Eğer iki kod aynı değilse, öğrenci, sınav görevlisine durumu bildirmelidir.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Öğrenci, test kağıdında işaretleyeceği seçeneği tam olarak doldurması ve taşırmaması gerekmektedir.