hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bağdat ile 'PKK'yı süpürme' mutabakatı

    KAYNAKCNN TÜRK, İHA

    Türkiye ve Irak arasında başkent Bağdat’ta yapılan Güvenlik Mekanizması Görüşmesine ilişkin ortak bildiri yayınlandı. Bildiride, tarafların, terör örgütü PKK’nın Türkiye ve Irak için güvenlik tehdidi teşkil ettiğinin altını çizdiği vurgulandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve MİT Başkanı İbrahim Kalın’ın katılımıyla Irak’ın başkenti Bağdat’ta Irak ve Türkiye arasında düzenlenen Güvenlik Mekanizması Görüşmesine ilişkin ortak bildiri yayınlandı.

    Görüşmede, Irak Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Sayın Fuad Hüseyin, Irak Savunma Bakanı Muhammed Abbasi, Irak Ulusal Güvenlik Müsteşarı Kasım El Araci, Haşdi Şabi Komisyonu Başkanı Falih Feyyaz, İstihbarat Teşkilat Başkanı Vekili ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) İçişleri Bakanı Rebvar Ahmet de yer aldı.

    Bildiride, “Taraflar, 19 Aralık 2023 tarihinde Ankara’da gerçekleştirdikleri görüşmelerin devamı niteliğindeki bu temaslarda, bölgesel gelişmeler ve ikili alanlardaki çeşitli sınamalar karşısında takınacakları ortak tutumu istişare etmişlerdir” denildi.

    Görüşmede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ramazan ayı sonrasında Irak’a yapacağı resmi ziyarete dair hazırlıklarının ele alındığı aktarılan bildiride, “Taraflar, bu tarihi ziyaretin başarısı için tüm çabaların ortaya konacağını teyit etmiş ve ikili ilişkilerde bir sıçrama sağlamasını umduklarını kayda geçirmişlerdir” denildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Birçok alanda Ortak Daimi Komite kurulacak

    Görüşmede, iki ülke arasındaki ilişkilerin muhtelif kulvarlarında yapısal çerçeveyi oluşturmak ve bu suretle düzenli temas mekanizmaları tesis etmek amacıyla bir Mutabakat Zaptı üzerinde çalışmaların yoğunlaştırılmasına karar verildiği ifade edilen bildiride, “Türkiye Cumhuriyeti ile Irak Cumhuriyeti, ilişkilere stratejik bir çerçeve oluşturulması anlayışıyla hazırlayacakları bu metin marifetiyle, iki ülke yetkililerinin eşgüdümlü şekilde, düzenli aralıklarla ve sonuç odaklı bir yaklaşımla çalışmak üzerinde mutabık kalmışlardır. Bu kapsamda, terörle mücadele, ticaret, tarım, enerji, su, sağlık ve ulaştırma alanlarında münhasıran çalışacak Ortak Daimi Komitelerin ihdası kararlaştırılmıştır” denildi.

    “Taraflar, PKK’nın Türkiye ve Irak için güvenlik tehdidi teşkil ettiğinin altını çizdi”

    Görüşmede, her iki tarafın da Irak’ın siyasi birliğine, egemenliğine ve toprak bütünlüğüne verdiği öneme vurgu yaptığı ifade edilen açıklamada, “Taraflar ayrıca, PKK’nın Türkiye ve Irak için güvenlik tehdidi teşkil ettiğinin altını çizmişler ve söz konusu örgütün Irak topraklarında mevcudiyet göstermesinin Irak Anayasası’nı ihlal ettiği anlamına geldiğini kayda geçirmişlerdir. Türkiye, Irak Ulusal Güvenlik Konseyi tarafından PKK’nın Irak’ta yasaklı bir örgüt olduğu yönünde alınan kararı memnuniyetle karşılamıştır. Taraflar, Irak topraklarını kullanarak Türkiye’yi hedef alan örgüt ve uzantılarına yönelik alınması gereken önlemler konusunu istişare etmişlerdir” denildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tarafların, Gazze’de soykırıma varan katliam başta olmak üzere bölgedeki sınamalara ilişkin görüş teatisinde bulunduğu ve Filistin davasının desteklenmesi konusunda güçlü iradelerini teyit ettikleri ifade edilen bildiride, “Taraflar, öngörülen temas mekanizmaları çerçevesinde görüşmelerin düzenli ve kesintisiz bir çerçevede sürdürülmesi üzerinde mutabık kalmışlardır” denildi.

    Bağdat ile PKKyı süpürme mutabakatı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    HANDE FIRAT'TAN GÖRÜŞMEYE DAİR ÖZEL AÇIKLAMALAR

    Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Hande Fırat, tarihi mutabakata ilişkin CNN TÜRK'e yaptığı açıklamada, "Irak bildiğim kadarıyla terör örgütü listesine almamıştı PKK'yı. Bugün beklenenlerden biri de buydu bu metnin ortak bildiriye girmesi önemliydi. Irak tarafından yasaklı örgüt olarak tanımlandı. Bu kararın çıkması bekleniyordu. Bu gerçekten önemli bu defa ilk kez Irak tarafından yasaklı örgüt olarak tanımlandı. İlk defa ortak mücadeleden bahsedildi. Irak topraklarını kullanarak Türkiye'yi hedef aldığı da ortak karara girdi. Irak Ulusal Güvenlik Konseyinin kararı da ilk kez kamuoyu ile paylaşılmış oldu. Bu aslında gizlenen bir karardı. Bir süredir yürütülen ikili çalışmalar var. Bu bölüm gizli mi kalacak diye merak ediliyordu. Irak Ulusal Güvenlik Konseyinin kararı ilk kez paylaşılmış oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyaretinde atılacak adımların somut zemini oluşturulmuş oldu. Erdoğan ilişkilerinin boyutunun geliştirileceğini ifade etmişri. Heyette Haşdi Şabi komisyonu başkanı da vardı. Haşdi Şabi'nin de aynı noktada yer alıyor olması önemliydi. İki ülke arasında terörle mücadeleden ticarete çeşitli komiteler oluşturulacağını ifade etmiştik. Stratejik çerçeve kağıdı olarak iki ülke arasında kabul edildi." ifadelerini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow