hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bahşiş patronun mu, çalışanın mı hakkı?

    KAYNAKCNN TÜRK

    İş yerlerinde bahşiş kimin hakkı? Patronun mu, çalışanın mı? Peki bunun için yasa ne diyor? Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yeni yönetmelik yayınladı. Detayları Hukukçu Zafer İşeri anlattı...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hukukçu Zafer İşeri şu ifadeleri kullandı;

    BAHŞİŞLER KİMİN HAKKI? YASA NE ANLATIYOR?

    Bahşiş çalışanın hakkıdır. İşveren hiçbir şekilde buna el koyamaz. İş kanunu açık şekilde bahşiş ya da yüzde, her ne adı altında toplanırsa toplansın tüm işçilere eksiksiz bir şekilde dağıtılmasını gerektiğini, kanun maddesiyle düzenleme altına almıştır.

    İş verenlerin bahşişleri mutlak suretle işçiye ödemesi gerekiyor. İş verenin hiçbir hakkı yok. Hesap pusulalarında hizmet bedeli ile belli ücretlerin ödendiğini görüyoruz. Buradaki yüzdeler veya bahşiş niteliğindeki bırakılan paralar, işçilere ödenmek zorunda. Bu ödemeyi yapmazsa işçiler aynı maaşlarını alamamış gibi işverene yönelik hukuki süreç başlatabilir. 

    PERSONEL BU DURUMLA KARŞILAŞIRSA NE YAPMALI?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İş kanunu düzenlemesi olduğu için bakanlık düzenlemesi altında, kendisine ödenmesi gereken bahşişlerin tam olarak ödenmediğini gören işçi, bunula ilgili Çalışma  Bakanlığı’nın illerdeki  temsilcilerine, Çalışma Müdürlüğü’ne gidip orada şikayette bulunabilir.

    Bununla beraber eğer ki bu sebeple işten ayılmayı tercih ederse, bu kendisi için haklı sebep doğurur. Bu sebeple işten çıktığında kıdem tazminatı isteyebilir. Yüksek Yargı kıdem tazminatı hesaplamalarında bu bahşiş tutarının da hesaba eklenmesi ve bunlar nazarında daha yüksek bir bedel ödenmesi gerektiğini savunuyor işçiye.

    İŞVERENE CEZASI VAR MI?

    İş Kanununu hükümlerine ve Bakanlığın yönetmelik düzenlemelerine uymaması sebebiyle ayrıca işverene yönelik para cezası da, Çalışma Bakanlığı müfettişleri tarafından düzenlenecek ve İşverenin  bu noktada mağdur edebilecektir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow