Bahşiş patronun mu, çalışanın mı hakkı?
İş yerlerinde bahşiş kimin hakkı? Patronun mu, çalışanın mı? Peki bunun için yasa ne diyor? Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yeni yönetmelik yayınladı. Detayları Hukukçu Zafer İşeri anlattı...
Hukukçu Zafer İşeri şu ifadeleri kullandı;
BAHŞİŞLER KİMİN HAKKI? YASA NE ANLATIYOR?
Bahşiş çalışanın hakkıdır. İşveren hiçbir şekilde buna el koyamaz. İş kanunu açık şekilde bahşiş ya da yüzde, her ne adı altında toplanırsa toplansın tüm işçilere eksiksiz bir şekilde dağıtılmasını gerektiğini, kanun maddesiyle düzenleme altına almıştır.
İş verenlerin bahşişleri mutlak suretle işçiye ödemesi gerekiyor. İş verenin hiçbir hakkı yok. Hesap pusulalarında hizmet bedeli ile belli ücretlerin ödendiğini görüyoruz. Buradaki yüzdeler veya bahşiş niteliğindeki bırakılan paralar, işçilere ödenmek zorunda. Bu ödemeyi yapmazsa işçiler aynı maaşlarını alamamış gibi işverene yönelik hukuki süreç başlatabilir.
PERSONEL BU DURUMLA KARŞILAŞIRSA NE YAPMALI?
İş kanunu düzenlemesi olduğu için bakanlık düzenlemesi altında, kendisine ödenmesi gereken bahşişlerin tam olarak ödenmediğini gören işçi, bunula ilgili Çalışma Bakanlığı’nın illerdeki temsilcilerine, Çalışma Müdürlüğü’ne gidip orada şikayette bulunabilir.
Bununla beraber eğer ki bu sebeple işten ayılmayı tercih ederse, bu kendisi için haklı sebep doğurur. Bu sebeple işten çıktığında kıdem tazminatı isteyebilir. Yüksek Yargı kıdem tazminatı hesaplamalarında bu bahşiş tutarının da hesaba eklenmesi ve bunlar nazarında daha yüksek bir bedel ödenmesi gerektiğini savunuyor işçiye.
İŞVERENE CEZASI VAR MI?
İş Kanununu hükümlerine ve Bakanlığın yönetmelik düzenlemelerine uymaması sebebiyle ayrıca işverene yönelik para cezası da, Çalışma Bakanlığı müfettişleri tarafından düzenlenecek ve İşverenin bu noktada mağdur edebilecektir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Parmağı akıllı tahtaya sıkışan öğrenciyi itfaiye kurtardı
KYK burs ve kredi ücreti aylık ne kadar, kaç TL? 2024-2025 KYK burs miktarı kaç lira?
Temmuz 2024 asteğmen, üsteğmen, yüzbaşı, binbaşı, yarbay ve albay maaşları ne kadar oldu? Zamlı subay maaşları!
Araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, doçent ve profesör maaşları ne kadar, kaç TL oldu?
Başöğretmenlik 20 yıl şartı nedir? 20 yılı dolduranlar başöğretmen olabilecek mi?