Başarı puanı hesaplaması değişti

Başarı puanı hesaplaması değişti
expand

Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. İrfan Erdoğan, bu yıl Öğrenci Seçme Sınavı'nda (ÖSS) ortaöğretim başarı puanı hesaplanırken, 100'lük not sisteminin dikkate alınacağını açıkladı.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Erdoğan, öğrencilerin notlarının artık 100 puan üzerinden hesaplanacağını belirterek, öğrenci 100 üzerinden kaç puan almışsa karnesine aldığı puanın yansıyacağını söyledi. 
 
Erdoğan, bu yıldan itibaren ÖSYM'nin de ortaöğretim başarı puanını 100'lük sisteme göre verilen puanlar üzerinden hesaplayacağını kaydetti.
 
Yeni notlandırma sisteminin getirdiği en büyük yeniliğin, mezuniyet notu yerine mezuniyet puanının esas alınması olduğuna dikkati çeken Erdoğan, 3 yıllık liselerde 9, 10'uncu ve 11'inci sınıflara, 4 yıllık liselerde ise 9, 10, 11'inci ve 12'inci sınıflara ait yıl sonu başarı puanlarının aritmetik ortalamasından mezuniyet puanının hesaplanacağını belirtti.
 
Öğrencilerin hakları korunacak
 
Daha önceki yıllarda 5'lik sisteme göre hesaplanmış yıl sonu notlarının, 100'lük sisteme dönüştürülmesi konusunda herhangi bir sıkıntı yaşanmayacağını vurgulayan Erdoğan, ''ÖSYM daha önceki yıllarda 5'lik sistemdeki notları 10'luk sisteme çevirirken bir formül kullanmıştı. Biz de 5'lik sistemdeki notları 100'lük sisteme dönüştürürken bu formülü kullanacağız'' diye konuştu.
 
Öğrencilerin geçmiş yıllarda aldıkları notlarla haklarının korunacağını ifade eden Erdoğan, öğrencilerin, 5'lik sisteme göre belirlenen başarı sıralamasındaki yerinin muhafaza edileceğini dile getirdi.
 
Bu konuda ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan ile görüştüğünü anlatan Erdoğan, eski mezunların notlarıyla ilgili dönüştürme işlemlerinin bir sorun oluşturmayacağını ve bu işlemlerin hiç kimseyi mağdur etmeyeceğini belirtti.
 
Erdoğan, ''Sayın Yarımağan, 100'lük not sistemi uygulamasının olumlu bir gelişme olduğu yönünde görüş belirtti'' dedi. 
 
Hesaplamadaki farklılık
 
Erdoğan, 5'lik ve 100'lük sisteme göre Ağırlıklı Orta Öğretim Başarı Puanı'na(AOÖBP) yansıyan farkı, diploma notları 5 olan iki öğrenciyi örnek vererek açıkladı.
 
Bu öğrencilerin AOÖBP'sinin 80 olduğunu belirten Erdoğan, şu bilgileri verdi:
 
* 100'lük sistemde birinci öğrencinin diploma puanı 100, ikinci öğrencinin ise 85 olduğunu varsayarsak, birinci öğrencinin AOÖBP'si 80; ikinci öğrencininki ise 76.591 olarak hesaplanacak.
 
* Aynı şekilde 5'lik sistemde diploma notları 2 olan öğrencilerin AOÖBP'leri 51.087 oluyordu. 100'lük sistemde ise diploma puanı 54,99 olan öğrencinin, AOÖBP'si 56.694; diploma notu 45 olan öğrencinin AOÖP'si ise 51.087 olarak hesaplanıyor. Görüldüğü gibi fark 4-5 puana kadar çıkıyor.
 
Öğrencinin yıl sonu başarısının belirlenmesinde eski yöntemin aynen korunacağını vurgulayan Erdoğan, ''Eskiden öğrencinin bir dersten notu 24.50 - 24.99 olduğunda 25 olarak değerlendiriliyordu ve not olarak 1 veriliyordu. Bu öğrencinin dönem notu yine 1'dir. Ancak dönem puanında bir değişiklik yapılmaz. Öğrencinin dönem puanı 24.50 ise yine 24.50; 24.99 ise yine 24.99 olarak kalacaktır'' dedi.  
 
Okul birincileri kolaylıkla belirlenecek
 
Erdoğan, 100'lük puan sistemine geçişle okul birincilerinin daha doğru ve kolay bir şekilde belirlenebileceğini de ifade ederek, ''100'lük sistemde alınan her puan anlamlı olacak. Öğrenciler 5'lik sistemdeki gibi aldıkları puanla yetinmeyecek, sürekli daha yüksek puan almaya çalışacaklar'' diye konuştu.
 
5'lik sistemde en küçük not artışı ya da azalışının, toplamda çok büyük farklılıklara neden olduğuna dikkati çeken Erdoğan, 69 alan öğrencinin notunun 3; 70 alanın notunun ise 4 olarak karneye geçtiğini söyledi.
 
OKS'nin yerine okul başarı puanı
 
Yeni sistemle öğretmenin aritmetik ortalamanın bir not fazlasını verebilme şeklindeki takdir hakkının ortadan kaldırıldığını bildiren Erdoğan, böylece öğretmenin rahatlatılacağını belirtti.
 
Erdoğan, 100'lük sistemle öğrencilerin ve velilerin öğretmenin takdir hakkını kullanırken gerçekçi davranıp davranmadığı yönündeki kuşkularının da giderileceğini ifade etti.
 
Erdoğan, ''Değişimin, öğrencileri mağdur etmeden, sistemin akışını tıkamadan daha başarılı olma yolunda çocuklarımızı teşvik eden, öğretmenlerimizi rahatlatan, üniversiteye girişte gerçek anlamda adaleti sağlayan bir devrim olduğunu söylemek abartı olmaz'' dedi.
 
100'lük not sisteminin gelecek yıllarda ilköğretim okullarında da uygulanabileceğini kaydeden Erdoğan, böylece ''OKS kaldırılsın, ama yerine ne koyacağız'' sorusunun yanıtının da bulunacağını söyledi. Erdoğan, OKS'nin yerini okul başarı puanına göre yapılan bir yerleştirmenin alabileceğini belirtti.

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow