Başlangıçtan bugüne gün gün çözüm süreci
Türkiye gündeminin en önemli maddesi çözüm süreci. PKK'nın 1984'teki ilk eylemi sonrasında 40 bin insanın öldüğü belirtilen savaş sürecine son vermeyi amaçlayan en kapsamlı adım 2009'da başladı. 2011'de yine çatışmalar yaşandı ancak geçtiğimiz Temmuz ayında çıkarılan "Çözüm Yasası" ile süreç devam ediyor. Hükümetin Öcalan ile görüşüldüğünü açıklaması, Paris'te üç PKK'lı kadının öldürülmesi, Oslo görüşmelerinin sızdırılması, MİT müsteşarının ifadeye çağrılması... Süreç, 2013 Nevruzunda Öcalan'ın Diyarbakır'da okunan mektubu ile yeniden başladı, "akil insanlar" Türkiye'yi dolaştı. 40 kişinin öldüğü Kobani protestoları nedeniyle kesintiye uğrayan "çözüm sürecinde" Öcalan'ın açıkladığı müzakere taslağıyla yeni bir viraj daha dönüldü. İşte gün gün yaşananlar. (Foto-haber: Cnnturk.com)

Oslo görüşmeleri

2009 yılı Oslo görüşmeleri olarak adlandırılan MİT-PKK görüşmelerinin muhtemel başlangıç tarihi olarak addedilir. Görüşmelerin net olarak ne zaman başladığı bilinmese de 2009 ortaları olduğu basına yansıdı.
Haber devam ediyor
Haber devam ediyor
"Çok iyi şeyler olacak"

11 Mart 2009: Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kürt sorunuyla ilgili ilerleyen günlerde çok iyi şeyler olacağını söyledi.
"Kürdistan" dedi

24 Mart 2009: Abdullah Gül, Bağdat'a giderken uçaktaki gazetecilerle sohbeti sırasında Kuzey Irak için "Kürdistan" ifadesini kullandı.
Haber devam ediyor
Haber devam ediyor
"Kürt sorunu birinci sorunumuz, mutlaka halledilmeli"

9 Mayıs 2009: Abdullah Gül, "Kürt sorunu Türkiye'nin birinci sorunudur ve mutlaka halledilmelidir" şeklinde açıklama yaptı.
PKK ateşkesi uzattı

31 Mayıs 2009: PKK tek taraflı ateşkesi uzattığını bildirdi.
Haber devam ediyor
Haber devam ediyor
Beşir Atalay görüşmeleri açıkladı

31 Temmuz 2009: İçişleri Bakanı Beşir Atalay Kürt Açılımı kapsamında yapılan temasları basına açıkladı. "Bir aylık süre zarfında yaptığım görüşme ve toplantılar süreç açısından son derece olumlu olmuştur" dedi.

2 Ağustos 2009: İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın kamuoyuna duyurduğu hükümetin Kürt açılımı kapsamında düzenlenen çalıştayların üçüncüsü gazeteci ve yazarların katılımıyla Polis Akademisi'nde yapıldı.
Haber devam ediyor
Haber devam ediyor

5 Ağustos 2009: Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kürt açılımı ile ilgili DTP lideri Ahmet Türk'le bir araya geldi.
Norşin açılımı

11 Ağustos 2009: Abdullah Gül Bitlis ziyareti sırasında Güroymak için Kürtçe 'Norşin' ifadesini kullandı.
Haber devam ediyor
Haber devam ediyor
Economist: "Kürt açılımı cesaret verici"

28 Ağustos 2009: Economist dergisi süreçle ilgili "Kürt açılımı cesaret verici" başlıklı bir analiz yayınladı.

19 Ekim 2009: Abdullah Öcalan'ın çağrısıyla 34 PKK üyesi Habur Sınır Kapısı'ndan girip teslim oldu. Gelenleri karşılamak üzere Şırnak'ın Silopi İlçesi'nde yaklaşık 50 bin kişi toplandı.
Haber devam ediyor
Haber devam ediyor

15 Kasım 2009:Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Milli birlik ve kardeşlik projemiz bir hedeftir. Demokratik açılım süreciyle bu hedefe ulaşacağız." dedi.
DTP kapatıldı

11 Aralık 2009: Anayasa Mahkemesi, oybirliğiyle DTP'nin kapatılmasına karar verdi. Genel Başkan Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk'un milletvekilliliğinin düşürülmesi kararlaştırıldı.
Haber devam ediyor
Haber devam ediyor
Öcalan: "Henüz geç değil"

10 Ocak 2010: Abdullah Öcalan avukatları aracılığıyla yaptığı açıklamada "demokratik açılım açısından önemli bir çözüm fırsatının heba edildiğini; ancak henüz geç olmadığını" belirtti.
Çözüm paketi

16 Ocak 2010: Beşir Atalay çözüm süreci doğrultusunda hazırlanan ve 4 ayrı mekanizmadan oluşan "İnsan Hakları Paketi"'nin başlıklarını açıkladı. Buna göre; cezaevlerinde Kürtçe gibi farklı ve dil lehçelerde görüşme yapılmasına imkân sağlandı, özel kanalların farklı dil ve lehçelerde 24 saat yayın yapmasına izin verildi, farklı dil ve lehçelerde enstitü, araştırma merkezi kurulması yönünde YÖK karar aldı, Yaşayan Diller Enstitüsü kuruldu, yol kontrollerinin azaltılması ve yayla yasaklarının asgari seviyeye indirilmesi yönünde valiliklere genelge gönderildi.
Haber devam ediyor
Haber devam ediyor

24 Ocak 2010: Diyarbakır'ın Ergani ilçesinde AK Parti ilçe binasına molotof kokteyli saldırı düzenlendi.
"Ya çözeriz ya da çözülürüz"

8 Şubat 2010: Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik çözüm süreciyle ilgili olarak "ya biz bu meseleyi çözeriz, ya bu mesele bizi çözer" dedi.
Haber devam ediyor
Haber devam ediyor
Oslo gensorusu

18 Şubat 2010: CHP, Beşir Atalay hakkındaki gensoru önergesini TBMM'ye sundu. Önergede, "Hukuk devletlerinde bakanlar, terör örgütünü muhatap alan gizli görüşmeler yapamazlar" denildi.
Erdoğan sanatçılardan destek istedi

21 Şubat 2010: Başbakan Erdoğan, demokratik açılımı ve çözüm sürecini anlatmak ve destek toplamak için 62 sanatçı ile bir araya gelip "Açılıma omuz verin" dedi.
Haber devam ediyor
Haber devam ediyor
Habur tepkisi

25 Şubat 2010: CHP İstanbul Milletvekili Nur Serter, "Devlet Habur'da teröristlerin ayağına götürülmüştür. AKP Habur'da teröre teslim olmuştur" dedi.
Bahçeli: "Açılım tuzağına düşmeyin"

27 Mart 2010: MHP lideri Devlet Bahçeli "Açılım tuzağına düşmeyin" dedi.
Haber devam ediyor
Haber devam ediyor
Ahmet Türk'e yumruklu saldırı

12 Nisan 2010: Kapatılan DTP'nin eski Genel Başkanı Ahmet Türk'e Samsun'da yumruklu saldırı yapıldı.
Habur grubuna hapis

16 Nisan 2010: Abdullah Öcalan'ın çağrısı üzerine Kandil'den gelen grup içerisinde bulunan Lütfü Taş, Öcalan için "Sayın" ifadesini kullandığı için 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.
Haber devam ediyor
Haber devam ediyor

1 Mayıs 2010: PKK'nın Tunceli'de karakol saldırısı sonucunda 4 asker hayatını kaybetti ve 7 asker yaralandı.
Duran Kalkan'ın sözlerini yazdı, hapsi istendi

14 Haziran 2010: İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi PKK yöneticisi Duran Kalkan'ın "Genel af da çıksa silah bırakmayız" açıklamasını haberleştiren Milliyet muhabiri Namık Durukan'ın Terörle Mücadele Kanunu'nu ihlal ettiğinden 1 yıldan 7 yıla kadar hapse mahkum edilmesini talep etti.
Haber devam ediyor
Haber devam ediyor
Bengi Yıldız: "Açılım bitti"

18 Haziran 2010: Öcalan'ın çağrısıyla Kandil ve Mahmur'daki kamplardan gelen 34 kişiden 13'ü hakkında tutuklama kararı çıktı. BDP Grup Başkanvekili Bengi Yıldız tutuklamalarla birlikte açılımın bittiğini söyledi.
PKK'dan eylemsizlik kararı

13 Ağustos 2010: PKK 20 Eylül'e kadar eylemsizlik kararı aldığını duyurdu.
Haber devam ediyor
Haber devam ediyor
Anayasa referandumu

12 Eylül 2010: Anayasa değişikliği referandumu yapıldı.
"Büyük şiddet yaşanabilir"

23 Ekim 2010: BDP Bitlis Milletvekili Mehmet Nezir Karabaş, "PKK'nın ateşkesi 31 Ekim'de sona erecek. Önümüzde kısa bir süre kaldı. Bu sürenin barışa yönelik değerlendirilmesi gerekir. Aksi halde 1 Kasım'dan itibaren büyük şiddet olayları yaşanabilir. Hükümet bu süreci barışa yönelik değerlendirmelidir" dedi.
Haber devam ediyor
Haber devam ediyor
Öcalan'a ev hapsi talebi

27 Şubat 2011: Aysel Tuğluk, Abdullah Öcalan'a, aydınlarla daha rahat görüşebilmesi için ev hapsi istedi.
"Hükümet 3 ay bile dayanamaz"

13 Mayıs 2011: Abdullah Öcalan "15 Haziran'dan sonra süreç ya büyük bir anlaşmaya, ya da büyük bir savaşa evrilecektir. Eğer büyük bir savaş çıkarsa hükümet 3 ay bile dayanamaz" dedi.
Haber devam ediyor
Haber devam ediyor
Oslo görüşmelerinin kaydı sızdı

13 Eylül 2011: MİT yetkililerinin, PKK'lılar ile Oslo'da yaptığı bir görüşmeye ait olduğu iddia edilen bir ses kaydı internette yayınlandı. Yayınanlanan ses kaydında Hakan Fidan, hem Öcalan'la hem PKK'lılarla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla ve "özel temsilcisi" sıfatıyla görüştüğünü ifade ediyordu. Ses kaydının MİT Müsteşarı Hakan Fidan, MİT Müsteşar Yardımcısı Afet Güneş, KCK üyesi Mustafa Karasu, PKK üyesi Sabri Ok, Kongra-gel Başkan Yardımcısı Zübeyir Aydar ve koordinatör ülke temsilcileri arasında geçtiği iddia edildi.
"Yeni bir başlangıç yapılmalı"

26 Eylül 2011: Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk, yeni bir başlangıç yapılması gerektiğini belirterek, bunun yolunun da Öcalan ile müzakarelerin yeniden başlatılmasından geçtiğini açıkladı.
Haber devam ediyor
Haber devam ediyor
PKK Çukurca'ya saldırdı

19 Ekim 2011: PKK'nın Hakkari ilinin Çukurca ilçesinde polis ve jandarma binalarıyla güvenlik noktalarına ağır silahlarla ateş açmaları sonucunda 24 asker hayatını kaybetti.
Roboski katliamı

28 Aralık 2011: Türk Hava Kuvvetlerinin, Şırnak'ın Uludere ilçesi yakınlarındaki Irak topraklarında F-16 savaş uçaklarıyla yaptığı bombardıman sonucunda 35 Kürt vatandaş hayatını kaybetti.
Haber devam ediyor
Haber devam ediyor
Hakan Fidan ifadeye çağrıldı

7 Şubat 2012: MİT Müsteşarı Hakan Fidan, eski Müsteşar Emre Taner ve eski Müsteşar Yardımcısı Afet Güneş Özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından şüpheli sıfatıyla ifadeye çağrıldı.

9 Şubat 2012: Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Hakan Fidan'ın ifadeye çağrılmasıyla ilgili olarak "Herhangi bir suç yok yapılan görev var" dedi.İstanbul Emniyeti'nde iki şube müdürü görevden alındı.
Haber devam ediyor
Haber devam ediyor
İfadeye gitmedi, Çankaya'ya çıktı

10 Şubat 2012: MİT Müsteşarı Hakan Fidan ifade vermeye gitmeyerek, Abdullah Gül ile görüşmek üzere Çankaya Köşkü'ne çıktı.

11 Şubat 2012: KCK soruşturması kapsamında ifadeye çağırılan fakat gitmeyen eski müsteşar Emre Taner ve eski müsteşar yardımcısı Afet Güneş ve 2 MİT görevlisi ile ilgili yakalama kararı çıkarıldı.
Haber devam ediyor
Haber devam ediyor
Savcı soruşturmadan alındı

11 Şubat 2012: MİT görevlilerini ifadeye çağıran Savcı Sadrettin Sarıkaya soruşturmadan alındı.

17 Şubat 2012: MİT Kanunu TBMM'de değiştirilerek Cumhurbaşkanı'nın onayıyla resmi gazetede yayınlandı. Fidan'ın ve diğer MİT mensuplarının görevleri kapsamındaki konularla ilgili ifade vermesi Başbakanlık iznine bağlandı. MİT mensupları ifade vermeye gitmedi. Kamuoyunda bu süreç Cemaat-AKP çatışmasının başlangıç noktası olarak da kabul edildi.
Haber devam ediyor
Haber devam ediyor
PKK, Gaziantep'te bombalı saldırı düzenledi

20 Ağustos 2012: PKK'nın Gaziantep'te düzenlediği saldırıda 10 kişi öldü, 9'u ağır 66 kişi yaralandı.
Beytüşşebap saldırısı

2 Eylül 2012: PKK'nın Beytüşşebap ilçe merkezinde bulunan askeri birliğe yaptığı saldırı sonucunda 10 askerin ve 20 PKK'lının öldüğü, 7 askerin de yaralandığı açıklandı.
Haber devam ediyor
Haber devam ediyor
TSK operasyon başlattı

8 Eylül 2012: TSK Hakkari-Yüksekova-Şemdinli üçgeninde bulunan PKK'lıları etkisiz hale getirmek için operasyon başlattı. Çatışmalarda 26 PKK'lı ve 2 asker hayatını kaybetti.
Zübeyir Aydar'dan yeniden görüşme talebi

24 Eylül 2012: KCK Yürütme Konseyi üyesi Zübeyir Aydar, sürecin tıkanmasından hükümeti sorumlu tutarken, görüşmelerin yeniden başlamasını istediklerini açıkladı. Aydar Oslo sürecinin en hızlı yürüdüğü dönemin 2009 yılı olduğunu belirtti ve eylemsizlik içinde bulundukları bu dönemde KCK tutuklamalarının başladığını ve bunun sürece ilk zarar veren olay olduğunu dile getirdi.
Haber devam ediyor
Haber devam ediyor
Oslo'nun sızmasıyla ilgili PKK'yı suçladı

26 Eylül 2012: Başbakan Erdoğan Oslo görüşmelerinin çözüme yönelik olarak yapıldığını, daha sonrasında samimiyetsizlik ve PKK tarafından bilgilerin servis edilmesi nedeniyle bu görüşmelere son verdiklerini söyledi.
Öcalan'la görüşüldüğünü açıkladı

28 Aralık 2012: Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Milli İstihbarat Teşkilatı'nın Kürt sorununa çözüm bulmak için Abdulah Öcalan'a ziyaretlerde bulunduğunu duyurdu.
Haber devam ediyor
Haber devam ediyor
İlk BDP heyeti İmralı'ya gitti

3 Ocak 2013: Ahmet Türk ve BDP milletvekili Ayla Akat Ata İmralı'ya giderek Abdullah Öcalan ile görüştü.
Gülen'den destek açıklaması

8 Ocak 2013: Fethullah Gülen "sulh için milli onur, milli gurur ayaklar altına alınmamak kaydıyla, o mefkureye saygı devam ettiği müddetçe bence el de öpülebilir, etek de öpülebilir. Heyet-i İslamiye, heyet-i milliye arasında huzurun temini adına katlanılabilecek her şeye katlanmak lazım. Hayır sulhtadır, sulh her zaman hayırlıdır" açıklaması ile sürece destek verdi.
Haber devam ediyor
Haber devam ediyor
Paris suikastı

9 Ocak 2013: PKK'nın kurucu üyelerinden Sakine Cansız ve Kürt aktivistler Fidan Doğan ile Leyla Söylemez Paris'te öldürüldü.
Sürecin adı değişiyor

15 Şubat 2013: Erdoğan, MİT ile Öcalan arasındaki görüşmelerin "İmralı Süreci" yerine "Çözüm Süreci" olarak adlandırılmasının daha doğru olacağını açıkladı.
Haber devam ediyor
Haber devam ediyor
İkinci İmralı heyeti

23 Şubat 2013: BDP Grup Başkanı Pervin Buldan, İstanbul milletvekili Sırrı Süreyya Önder ve Diyarbakır milletvekili Altan Tan İmralı Adası'na gidip Öcalan ile görüştü. Adalet Bakanlığı'nın özel izniyle adaya giden delege PKK lideri Öcalan'ın barış için önerdiği yol haritasını kendisinden dinledi. Öcalan BDP heyetiyle Kandil'e, PKK'nın Avrupa ayağına ve kamuoyuna bir mektup gönderdi.
TÜSİAD'dan destek

26 Şubat 2013: TÜSİAD çözüm sürecine destek vereceklerini açıkladı.
Haber devam ediyor
Haber devam ediyor
İmralı tutanakları

28 Şubat 2013: Milliyet Gazetesi BDP heyeti ve Abdullah Öcalan arasında geçen görüşmenin detaylarını "İmralı Zabıtları" başlığıyla Namık Durukan imzalı bir haberle kamuoyuna açıkladı. Tutanaklarda Öcalan'ın BDP heyetine "Ne ev hapsi, ne de af. Bunlara gerek kalmayacak. Hepimiz özgür olacağız. Başarılı olursam ne KCK tutuklusu kalır, ne de başkası. Bu olmazsa 50 bin kişiyle halk savaşı olacak. Yalnız herkes bilmeli ki, ne eskisi gibi yaşayacağız, ne de eskisi gibi savaşacağız." söylediği ifade edildi.

13 Mart 2013: PKK 2 yıldır Irak'ta esir tuttuğu Türk işçileri serbest bıraktı. Serbest bırakma Öcalan'ın emriyle gerçekleşti. Hak örgütleri temsilcilerinden oluşan 6 kişilik bir heyet işçileri Kuzey Irak'ta teslim aldı.
Haber devam ediyor
Haber devam ediyor

18 Mart 2013: Kürt parlementerler Abdullah Öcalan ile görüşmeye gitti. Heyette BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve milletvekilleri Pervin Buldan ile Sırrı Süreyya Önder vardı.
Diyarbakır'da 2013 Nevruz'u

21 Mart 2013: Hükümet ile aylarca süren görüşmelerin ardından Abdullah Öcalan'ın mektubu hem Türkçe hem de Kürtçe olarak Nevruz kutlamaları çerçevesinde Diyarbakır'da okundu. Mektup PKK'nın silahlı güçlerini Türkiye topraklarından çekmesinin ve ateşkesin başlangıcı oldu.
Haber devam ediyor
Haber devam ediyor
PKK'nın çekilmesi

29 Mart 2013: Erdoğan, Türkiye topraklarını terk eden PKK üyelerinin herhangi bir çatışma yaşanmaması için sınırdan geçerken silahları bırakmaları gerektiğini söyledi.
"Akil insanlar" komisyonu kuruldu

3 Nisan 2013: Hükümet çözüm sürecini halk nezdinde tanıtmak ve teşvik etmek için "Akil İnsanlar" adı verilen bir komisyon kurdu.
Haber devam ediyor
Haber devam ediyor
Erdoğan Akil İnsanlar ile buluştu

4 Nisan 2013: CHP ve MHP çözüm süreci için mecliste kurulacak komisyona üye vermeyeceklerini ve bu komisyonda herhangi bir görev almayacaklarını duyurdu. Erdoğan ilk kez Akil İnsanlar Heyeti ile toplandı ve çözüm sürecini halka anlatmaları ve teşvik etmeleri için kendilerinden yardım istedi.

20 Nisan 2013: Sırrı Süreyya Önder PKK'nın geri çekilmesinin 8 ila 10 gün içerisinde başlayacağını duyurdu.
Haber devam ediyor
Haber devam ediyor
PKK'dan çekilme duyurusu

25 Nisan 2013: PKK 8 Mayıs'ta Türkiye topraklarındaki bütün silahlı güçlerini Irak'a çekeceğini duyurdu.
Çekilme başladı

8 Mayıs 2013: PKK üyeleri Türkiye topraklarını terk etmeye başladı. Çözüm süreciyle ilgili olarak kurulan meclis komisyonu ilk kez toplanarak kamuoyunu süreçle ilgili daha çok aydınlatacaklarını bildirdi.
Haber devam ediyor
Haber devam ediyor
Meclis'te komisyon kuruldu

9 Mayıs 2013: Toplumsal Barış Yollarının Araştırılması ve Çözüm Sürecinin Değerlendirilmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonuna Üye Seçimine İlişkin Karar adıyla Resmi Gazete'de bir karar ve komisyonda yer alan üyeler yayınlandı.

9 Mayıs 2013: Akil Adamlar Heyeti Erdoğan'a ilk raporunu sundu ve süreçle ilgili görüşlerini paylaştı.
Haber devam ediyor
Haber devam ediyor

19 Haziran 2013: KCK Yürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan "devletin süreci sabote ettiğini bu yüzden sürece dair ciddi kaygılarının oluştuğunu" söyledi.
Medeni Yıldırım öldürüldü

2 Temmuz 2013: Çözüm süreciyle ilgili görüşmelerin başladığı tarihten sonra ilk kez Diyarbakır Lice'de bir gösterici hayatını kaybetti. Bu durum basında "Çözüm sürecinde güven bunalımı" şeklinde yorumlandı.
Haber devam ediyor
Haber devam ediyor

2 Temmuz 2013: Çözüm süreciyle ilgili görüşmelerin başladığı tarihten sonra ilk kez Diyarbakır Lice'de bir gösterici hayatını kaybetti. Bu durum basında "Çözüm sürecinde güven bunalımı" şeklinde yorumlandı.
"Adım atılmazsa süreç biter"

25 Eylül 2013: KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık hükümetin Abdullah Öcalan ile yaptığı görüşmelerin diyalog aşamasından müzakare aşamasına geçmemesi durumunda ve hükümetin adım atmaması durumunda süreci bitireceklerini açıkladı.
Haber devam ediyor
Haber devam ediyor
"W açılımı"

1 Ekim 2013: Başbakan Erdoğan, demokratikleşme paketini açıkladı. Pakette çözüm süreciyle ilgili farklı dilde eğitim, seçim barajında değişiklik, eski köy isimlerinin verilmesi, öğrenci andının kaldırılması, "x, w, q" harflerinin kullanılabilmesi gibi yenilikler olduğu belirtildi.

5 Kasım 2013: İçişleri Bakanı Beşir Atalay çözüm sürecinin bir al-ver süreci olmadığını açıkladı ve taviz verilen bir süreç olmayacağını belirtti.
Haber devam ediyor
Haber devam ediyor
"Dışarıdan bir hakem"

15 Kasım 2013: BDP milletvekili Gültan Kışanak, çözüm sürecinin son bir aydır tıkandığını ve dışarıdan bir hakeme ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

2 Aralık 2013: "Toplumsal Barış Yollarının Araştırılması ve Çözüm Sürecinin Değerlendirilmesi" amacıyla kurulan meclis araştırma komisyonu çözüm süreciyle ilgili 450 sayfalık bir rapor açıkladı.
Haber devam ediyor
Haber devam ediyor

17 Aralık 2013: Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine Türkçe ile birlikte Kürtçe "Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi" yazılı yeni bir tabela eklendi.
Kürdistan Partisi kuruldu

3 Ocak 2014: Türkiye'de Kürdistan adıyla ilk siyasi parti kuruldu.
Haber devam ediyor
Haber devam ediyor

27 Ocak 2014: BDP Grup Başkanvekilleri Pervin Buldan ve İdris Baluken, KCK yönetimi ile görüşmek için Kandil'e gitti.
"Süreç başarılı olursa Öcalan serbest kalır"

14 Nisan 2014: Mesut Barzani, çözüm sürecinin sonuca ulaşması halinde Abdullah Öcalan'ın serbest bırakılacağını iddia etti.
Haber devam ediyor
Haber devam ediyor
MİT Kanununda değişiklik

26 Nisan 2014: MİT Kanunu'nda, kamuoyunda çözüm sürecinde görev alan MİT görevlilerini yasal güvence altına almak için çıkarıldığı söylenen değişiklikler yapıldı. Bununla kanuna, "MİT mensupları görevlerini yerine getirirken ceza ve infaz kurumlarındaki tutuklu ve hükümlülerle önceden bilgi vermek suretiyle görüşebilir, görüşmeler yaptırabilir, görevinin gereği terör örgütleri dâhil olmak üzere millî güvenliği tehdit eden bütün yapılarla irtibat kurabilir" hükmü eklendi.
Bekir Bozdağ: "Öcalan'a ev hapsi çalışması yok"

29 Nisan 2014: Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Abdullah Öcalan için ev hapsi ile ilgili bir çalışmamız yok. Böyle bir düşüncemiz de yok" dedi.
Haber devam ediyor
Haber devam ediyor

11 Mayıs 2014: Sait Elçi ve arkadaşları tarafından 1965 yılında kurulan Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) 48 yıl aradan sonra tekrar yasal alana çıkma hazırlıklarına başladı.
Yalçın Akdoğan: "En iyi Öcalan değerlendiriyor"

7 Haziran 2014: Başbakan Başdanışmanı Yalçın Akdoğan, Abdullah Öcalan'ın çözüm sürecini diğer Kürt aktörlerden daha iyi değerlendirdiğini savundu.
Haber devam ediyor
Haber devam ediyor
25 yıl sonra o vadiye ilk adım

7 Haziran 2014: Diyarbakırlıların kurduğu bir doğa yürüyüşü grubu, 25 yıldır terörden dolayı adım atılmayan Tunceli'nin Avgesor Vadisi'ne giren ilk sivil ekip oldu.
Bayrak indirme krizi

9 Haziran 2014: Diyarbakır Lice'de gösteri yapan bir grup, 2. Hava Kuvveti Komutanlığı'nın arka kapısının olduğu bölgedeki duvardan atlayarak kışla içinde direkteki Türk bayrağını indirdi.
Haber devam ediyor
Haber devam ediyor

29 Haziran 2014: Hatip Dicle tahliye edildi.
KCK'da tahliyeler başladı

1 Temmuz 2014: KCK davasında 30 kişi tahliye edildi.
Haber devam ediyor
Haber devam ediyor
"Siyasi mahkumlar bırakılsın, TMK lağvedilsin"

8 Temmuz 2014: HDP Eşbaşkanı Figen Yüksekdağ, barışın sağlanması için Öcalan dahil siyasi mahkumların bırakılması, TMK'nın lağvedilmesi ve anadilde eğitimin önünün acilen açılması gerektiğini söyledi.
"Öcalan'a özgürlük, anayasal güvence"

10 Temmuz 2014: Cemil Bayık, PKK'nın tamamen silah bırakması için öne sürdükleri şartların en başında "Öcalan'a özgürlük" ve "anayasal güvence" olduğunu açıkladı.
Haber devam ediyor
Haber devam ediyor

11 Temmuz 2014: Diyarbakır'da görülen KCK ana davasında tutuklu bulunan iki sanık daha tahliye edildi. Dava kapsamında tutuklu kalmadı.
Çözüm Yasası

16 Temmuz 2014: 11 Temmuz'da TBMM'den Cumhurbaşkanı onayına gönderilen çözüm süreci ile ilgili kanun 15 Temmuz'da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanarak "Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun" adıyla Resmi Gazete'de yayınlanarak yasalaştı.
Haber devam ediyor
Haber devam ediyor
"Sabır taşı çatladı"

5 Ağustos 2014: Abdullah Öcalan avukatlarıyla yaptığı görüşmede çözüm sürecinde müzakerelere geçilmemesinden rahatsızlık duyduğunu ve artık sabır taşının çatladığını açıkladı.

18 Ağustos 2014: Diyarbakır Lice'de PKK'nın ilk kurucularından Mahsum Korkmaz adına dikilen heykel mahkeme kararıyla yıkıldı. KCK heykelden haberlerinin olmadığını açıkladı.
Haber devam ediyor
Haber devam ediyor
Hakan Fidan, Öcalan ile görüştü

20 Ağustos 2014: MİT Müsteşarı Hakan Fidan İmralı'ya giderek Abdullah Öcalan ile görüştü.

20 Ağustos 2014: Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, görüşmelerin artık genişlemesi ve Avrupa ile Kandil'e uzanmasını arzu ettiklerini söyledi.
Haber devam ediyor
Haber devam ediyor

22 Ağustos 2014: AK Parti Genel Başkan Danışmanı Yalçın Akdoğan sürecin sahibinin Beşir Atalay olduğunu ve istediği örgüt ve kişiyle görüşebileceğini açıkladı.
