hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Batan gemideki mürettebatın kimlikleri! Marmara Denizi'nde gemi (Batuhan A.) neden battı?

    Batan gemideki mürettebatın kimlikleri Marmara Denizinde gemi (Batuhan A.) neden battı
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Marmara Denizi'nde batan gemi olayıyla ilgili son dakika gelişmeler yakından takip ediliyor. Marmara Denizi'nde batan geminin yerinin tespit edilmesinin ardından gemide bulunan 6 mürettebat aranmaya başladı. 51 metre derinlikte rastlanılan gemideki bir kişinin cansız bedenine üçüncü gün ulaşıldı. Gemideki kayıp 5 mürettebata ulaşmak için çalışmalar aralıksız sürüyor. Peki, Marmara Denizi'nde gemi neden battı, 6 mürettebatın kimlikleri belli oldu mu? İşte detaylar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Marmara Denizi açıklarında seyir halindeyken Karacabey ilçesinin 4 mil açığında, İmralı Adası'nın güneybatısında batan 'BATUHAN A' isimli gemiyi ve 5 mürettebatını arama çalışmaları, 4'üncü gününde sürüyor. Marmara Adası Badalan Limanı'ndan, Gemlik Limanı'na gitmek üzere 14 Şubat'ta saat 20.30’da kalkış yapan, 1250 ton mermer tozu yüklü 'BATUHAN A' isimli ticari gemiden 15 Şubat'ta saat 06.32’de acil durum sinyali alındı, 07.12'de ise sinyal kesildi. Karacabey ilçesinin kuzeyinde 4 mil açıkta batan gemiyi arama kurtarma çalışmalarını koordine etmek için Mudanya ve Karacabey ilçelerinde Bursa Valisi Mahmut Demirtaş başkanlığında kriz merkezi oluşturuldu. 

    17 Şubat'ta saat 10.30’da TCG AKIN’a kurulan asansörle denize inerek 51 metre derinlikteki batık enkazına dalan ve saat 14.30 sıralarında bir kişinin cansız bedenine ulaşan Deniz Kuvvetleri personelinin dalış çalışmalarına devam edeceğini söyleyen Vali Demirtaş, "Bir kişinin cansız bedenine ulaşıldı, ismi Zeynep. Arama çalışmaları devam edecek, bir dinlenme olmayacak. Devletin tüm imkanları seferber edildi. Dalış, eğer şartlar uygun olursa gece de yarın da devam edecek. Belli bir bölgede tarama çalışması yapıldı. Araştırmalarımız devam ediyor. Zeynep’in olduğu yerin bir altına ineceğiz. Oradan da bir haber alabiliriz diye düşünüyoruz. Bir haber almayı umut ediyoruz" ifadelerini kullandı.

    Batan gemideki mürettebatın kimlikleri Marmara Denizinde gemi (Batuhan A.) neden battı6 TÜRK MÜRETTEBATIN KİMLİKLERİ BELLİ OLDU MU?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Marmara'da batan Batuhan A gemisinde, 6 kişiden biri olan aşçı Zeynep Kılınç’ın (33) cansız bedenine ulaşıldı. BATUHAN adlı gemiden, batıştan 56 saat sonra çıkarılan Kılınç'ın cenazesi Bursa Adli Tıp Kurumu Morgu’na kaldırıldı. Gemide aşçı olan Zeynep Kılınç’ın cenazesi otopsi işlemlerinin ardından yakınlarına teslim edilecek. Uçakla İstanbul’a oradan da Adana’ya gönderilecek olan cenaze Karataş ilçesi Adalı Köyü’nde toprağa verilecek. Evlenip boşandığı ve çocuğu olmadığı öğrenilen Kılınç’ın, 3 yıldır gemilerde çalıştığı belirtildi. Aşçılığın yanı sıra gemideki birçok işe de yardım ettiği öğrenilen Kılınç’tan geriye gemi güvertesinde zımpara yaptığı görüntüler kaldı.

    Gemide bulunduğu düşünülen 6 denizcinin isimleri

    Hasan Mehmet Uyanık, Kaptan, (69)
    Murat Çalışkan, Başmühendis-Makinist, (33)
    Murat Altıntaş, Usta Gemici, (51)
    Zeynep Kılınç, Aşçı, (33)
    Ahmet Atav, Makine Stajyeri, (22)
    Hüseyin Tutuk, Yağcı

    MARMARA DENİZİ'NDE GEMİ NASIL, NEDEN BATTI?

    Batan kargo gemisinin mürettebatından Hüseyin Tutuk'un gemi batmadan kısa süre önce çektiği görüntüler ortaya çıktı. Olaydan 4 gün önce çalışmaya başlayan gemici Hüseyin Tutuk'un Manisa'da yaşayan ailesine gönderdiği görüntüde geminin su aldığı net bir şekilde görülürken, gemicinin Liman Başkanlığı'na bildirilen listede adı yer alan Doğuşcan Yaylak'ın yerine gemiye yağcı olarak bindiği değerlendiriliyor. Tutuk'un, eşine gönderdiği videoda, batmak üzere olan gemiye dolan suyu göstererek, "Allah'ım sen yardım et ya Rabbi, gemi batıyor. 5'inci, 6'ncı elbisem gece 01.00'den bu yana. 6 saattir aynı yerdeyiz." dediği duyuluyor.​​​​​​​

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow
    Batan gemideki mürettebatın kimlikleri Marmara Denizinde gemi (Batuhan A.) neden battı

    Geminin yan yatmadığı ve seyir halindeymiş gibi batarak deniz tabanına düz şekilde oturduğu görüldü. Battığı pozisyonun arama-kurtarma çalışmalarını kolaylaştıracağı değerlendirilen geminin 3 boyutlu modellemesi de yapıldı. 1300 ton yük kapasiteli ticari geminin, 1250 tonluk normal yükle seyir halindeyken batmasının nedeni de araştırılıyor. Hüseyin Tutuk isimli gemicinin kaydettiği görüntülerde de geminin üzerindeki mavi brandanın sabitlenmediği ve fırtınayla açıldığı görüldü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Batan gemideki mürettebatın kimlikleri Marmara Denizinde gemi (Batuhan A.) neden battıMarmara Denizi’nde fırtınada batan bin 250 ton mermer tozu yüklü Batuhan A isimli geminin ikinci kaptanı Hasan Mehmet Uyanık’ın yola çıkmadan önce oğluna "Batacak bu gemi ama hayırlısı" dediği ortaya çıktı.

    Batan gemideki mürettebatın kimlikleri Marmara Denizinde gemi (Batuhan A.) neden battıMARMARA DENİZİ'NDE BATAN GEMİYLE İLGİLİ BİLGİLER

    Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'ndan olaya ilişkin yapılan açıklamada "Marmara Denizinde İmralı Adasının güney batısında 59 m. boyundaki 6 mürettebatın bulunduğu Batuhan A isimli kuruyük gemisinden 06.32'de Cospat-Sarsat sitemimizden EPİRB acil durum sinyali alınmıştır. Bölgeye derhal Sahil Güvenlik Komutanlığı ve KEGM deniz ve hava unsurları yönlendirilmiştir. Bölgedeki gemilere Türk Radyo aracılığı ile çağrılar yapılmaktadır. Saat 07.12 itibarı Batuhan A isimli gemiden alınan AIS sinyalide kesilmiştir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Batuhan A isimli geminin çağrılara cevap verememesi nedeniyle, Arama Kurtarma Yönetmeliğinin (c) bendine göre "Tehlike safhası" ilan edilmiştir. Batuhan A isimli gemi son durum: TCSG 313 botu bölgeye ulaşmış olup bölgede gemiye dair bir bulguya rastlanılmamıştır. Söz konusu gemi, dün akşam saat 20:00 sularında Marmara Adasından Gemlik’e yüklü olarak seyre kalkmıştır. Arama ve Kurtarma Faaliyetleri tüm ilgili unsurlarca devam etmektedir."Batan gemideki mürettebatın kimlikleri Marmara Denizinde gemi (Batuhan A.) neden battı

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow