Batan Ro-Ro gemisindeki 4 kayıp kişi bulunamıyor

Batan Ro-Ro gemisindeki 4 kayıp kişi bulunamıyor
expand

"Hayat N" adlı Ro-Ro gemisinin Bandırma açıklarında 14 Eylül gecesi batmasıyla kaybolan 4 kişiyi arama çalışmaları sabah saatlerinde yeniden başlatıldı.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Akşam saatlerinde bir açıklama yapan Bandırma Kaymakamı Salih Keser, Bandırma Limanı açıklarında batan "Hayat N" adlı Ro-Ro gemisinde kaybolan 4 kamyon şoförünü arama çalışmalarının 48 saat daha uzatıldığını bildirdi.

Keser, düzenlediği basın toplantısında, Bandırma Limanı'ndan 14 Eylül gecesi ayrılan Ro-Ro gemisinin saat 23.15'te battığını, gemide bulunan 106 kişiden 101'inin yapılan çalışmalar sonucunda kurtarıldığını anımsattı.

Kurtarılan kamyon şoförlerinden Özer Erdoğan'ın hayatını kaybettiğini, 4 vatandaşın ise hala kayıp olduğunu kaydeden Keser, kazanın meydana geldiği saatten itibaren bütün görevlilerin canla başla çalışarak can kaybının daha fazla olmaması konusunda gerekli gayreti gösterdiklerini söyledi.

Keser, kazadan hemen sonra kendisinin ilgili kişilerle birlikte olay yerine gittiğini, Balıkesir
Valisi Selahattin Hatipoğlu'nun da olay yerine hareket ettiğini belirtti.

Keser, bu tür kazalarda normalde 72 saat olan arama çalışmaların iki gün uzatıldığına dikkati çekti:

"Sahil Güvenlik Komutanlığı'na ait botlar ve Bandırma Liman İşletmesi'ne ait römorkörler ilk yardıma koşmuşlar ve vatandaşlarımızı kurtarmışlardır. Diğer taraftan gemi battıktan sonra Balıkesir ve Bursa il sivil savunma müdürlükleri ve Erdek Mayın Filo Komutanlığımıza bağlı dalgıçlar gerekli dalmaları yaparak arama ve kurtarma çalışmalarına en seri şekilde başlamışlardır. Şu saate kadar tüm çalışmalar devam etmektedir. Sahil Güvenlik Komutanlığı gözetiminde ekiplerimiz ek süre olarak 48 saat daha çalışacaklar. Bu süre cuma günü saat 23.00 sıralarında dolacak."

Keser, bir soru üzerine sürenin kayıp kişilerin ailelerinin talepleri de göz önüne alınarak uzatıldığını, arama çalışmalarının 22 dalgıç tarafından yürütüldüğünü ifade etti.

Batan gemide bor madeni bulunduğunu hatırlatan bir gazetecinin, bu madenin çevre kirliliği yaratıp yaratmayacağına ilişkin sorusuna da "Herhangi bir kirlilik yaratmayacak" yanıtını veren Keser, geminin bağlı olduğu sigorta şirketinin deniz kirliliğini önlemek için şu an çalışma yaptığını bildirdi.

Keser, geminin deniz altından ne zaman çıkarılacağına ilişkin sorulara da "Geminin ne zaman çıkartılacağı konusunda arama çalışmaları bitmeden net bir şey söylenemez"
şeklinde yanıt verdi.

Bandırma Liman Başkanı Kubilay Yazan da şu anda gemilerin Bandırma Limanı'na girişlerine kontrollü olarak izin verildiğini belirterek, "Batan geminin limanın ağzında durması, gemi trafiğini engeller. Çünkü ileride akıntı ile gemi enkazı yer değiştirebilir. O zaman daha büyük sorun yaşayabiliriz. O yüzden ana mendirek ile tali mendirek arasında bulunan geminin çıkartılması gerekir" dedi.

Gemideki eşyalar koruma altında

Balıkesir'in Bandırma ilçesinde, 14 Eylül Pazar günü limandan ayrıldıktan kısa süre sonra batan "Hayat N" adlı Ro-Ro gemisinden kıyıya vuran çok sayıda eşya ve malzeme koruma altına alındı.

İki filika, kürek, cankurtaran yeleği, bidon içinde deterjan gibi malzemeler, 911 Arama-Kurtarma Derneğine ait bir bir otobüste muhafaza ediliyor.

Genel Merkezi Bandırma'da bulunan 911 Arama-Kurtarma Derneği Genel Başkanı Mustafa Gürsoy, kaza haberini duyar duymaz limana koşarak, römorkörler yardımıyla kıyıya getirilen kazazedelere yardımcı olmaya çalıştıklarını söyledi.

Daha sonra ekip olarak denize düşmüş olabilecek vatandaşları aramak için Bandırma Limanı ile Etibank Asit Fabrikası arasında kalan sahil kesiminde tarama çalışması yaptıklarını anlatan Gürsoy, bu çalışmaları sırasında herhangi bir kazazedeye rastlamadıklarını ifade etti.

"Malzemeler otobüste"

Mezbahaaltı mevkisinde yaptıkları araştırmalar sırasında batan gemiden kıyıya vurmuş çok sayıda malzeme olduğunu gördüklerini belirten Gürsoy, "Bu sırada eşyaları yağmalayan bazı kişiler olduğunu fark ettik. Bu kişiler, gemiden kıyıya vuran eşyaları taşıyorlardı. Bunun üzerine polise ve jandarmaya haber verdik. Burada gerekli önlemler alındı" dedi.

"Kıyıya vuran aralarında iki adet filika, kürek, cankurtaran yeleği, kumaş, bidon içinde deterjan, kazazedelerin vücut ısılarının korunmasına yönelik teknik malzemelerin de aralarında bulunduğu eşya ve malzemeleri toplayarak limana getirdik" diyen Gürsoy, "Teslim edecek yetkili bulamayınca kaymakamlığın bilgisi dahilinde söz konusu malzemeleri derneğimize ait otobüste muhafaza etmeye başladık" diye konuştu.

Mustafa Gürsoy, otobüsteki eşyaların daha sonra ilçe kriz merkezi tarafından tutulacak bir tutanakla gemi veya acenta sahibine teslim edileceğini söyledi.

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow