Bebek ölümlerinin sebebi enfeksiyon

Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, Sağlık Bakanlığı adına inceleme yapan bilimsel heyetteki İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları öğretim üyesi Prof. Dr. Recep Öztürk, bebeklerin enfeksiyondan öldüğünü açıkladı.
Prof. Dr. Öztürk, "Bebeklerin damar yoluyla verilen sıvıların izole ettiği (ürettiği) enfeksiyondan öldüğü belirlenmiştir" dedi. Bebeklerden 5'inin kanında, birinin de serumunda yapılan incelemeyle bu sonuca varıldığı belirtildi.
İzmir'de Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yeni Doğan Ünitesi'nde 24 saatte, immatür (organları gelişmemiş) ve pramatüre 13 bebeğin yaşamını yitirmesinin ardından Bağlık Bakanlığı'nın görevlendirdiği bilim kurulu ilk günkü incelemelerini tamamladı.
Tespitlerini hastanede yapılan açıklamayla kamuoyuna duyuran bilim kurulunda görevli Sağlık Bakanlığı Baş Müfettişlerinden Eczacı Gülşen Yılmaz, Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Doç. Dr. Önder Ergönül, Selçuk Üniversitesi Yenidoğan Bölümü Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Rahmi Öz, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Recep Öztürk, İstanbul Zeynep Kamil Hastanesi Yenidoğan servisi klinik şefi Fahri Ovalı katıldı.
Kurul adına sözcülük yapan Prof. Dr. Recep Öztürk, "Hastane enfeksiyonları küresel çağın sorunudur. Yüzde beşini oluşturan salgınlar bazen yeni doğan, bazen de yoğun bakım servislerinde görülmektedir. Ölen 13 çocuğumuzun 5'inin kanında entero bakteriyel kloseye rasladık. Birinin de serumunda benzer bakteri üretilmiştir. Salgınla karşı karşıyayız daha kesin sonuçlara ulaşıp kamuoyuna sunacağız. Hastanenin Türkiye şartlarında altyapısı yeterli, uygun donanıma sahip. Ancak damar yoluyla bebeklere verilen sıvının yarattığı bakteri enfeksiyon sözkonusudur" dedi.
Prof. Dr. Fahri Ovalı da, "Hastane ağır bakım gerektiren bebeklere hizmet vermekte, en önemli faktör hepsinin tek başına yüksek ölüm riski taşımasıydı. Dünyada 28 haftanın altında doğan bebeklerde ölüm oranı yüksektir. Enfeksiyon görülme ihtimali çok yüksektir. Normal beslenemedikleri için bu bebekler damar yoluyla beslenmektedir. İhtiyaçları olan karbonhitratlar, damar yoluyla verilmektedir. Damar yoluyla verilen sıvıların azami steril olması gerekmektedir. Steril yönünden herhangi bir sorun yoktur" diye konuştu.
Tekrar söz alan Recep Öztürk, geriye dönük bir seneyi incelediklerini belirterek hastanede alt yapının iyi olduğunu kaydetti.
Öztürk, "Sıvılar özel bir dağıtıcıyla dağıtılıyor. Ölüm oranları normalde düşük bir hastane, enfeksiyon kontrolü iyi yönetilmiş. Bir ihmal olmadığına inanıyoruz. Prametüre bebeklerin ölümlerinde birçok sebep olabilir. Bin gramın altında doğan bebekler organların gelişememesinden kaybedilebilir. Ancak aynı anda birden çok bebekte görülmesi kaza ihtimalini doğurur. Beklenmeyen istenmeyen bir kaza oldu. Damar yoluyla verilen sıvı bölünerek verildi. Hangi merhalede olduğu belli değil bu aşamayı araştırıyoruz" dedi.
Basın mensuplarının kaza şeklindeki yorumunun hatırlatılması üzerine Prof. Dr. Recep Öztürk, "Kaza sözüne takılmayın. Bu bir araba kazası değil. Bunu bir araba kazası gibi algılamayın, kırılan parçalanan birşey yok. Sebebi olmayan bir durumdan bahsettim" diyerek 'kaza' ifadesine açıklık getirdi.
5 bebek ailelerine teslim edildi
Peşpeşe yaşanan ölümlerin ardından Adli Tıp Kurumu'nda otopsileri yapılan bebeklerden 5'i ailelerine teslim edildi. Mezarlıklar Müdürlüğü'ne götürülen bebeklerden Özcan bebek ve Yaylak Bebek, Kaynaklar Mezarlığı'nda, Sönmez bebek Doğançay Mezarlığı'nda tohrağa verildi. Akman bebek ise ailesi tarafından memleketleri Samsun'a götürüldü.
İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde bir günde yeni doğan ünitesinde 13 bebek hayatını kaybetmişti. Sağlık Bakanlığı'ndan ekipler ise hastanede inceleme başlatmıştı. Hastanenin Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Servisi karantinaya alınırken, servise bebek kabul edilmiyor.
Bu arada, ölen bebeklerden 10'unun ailesi Asayiş Şube Müdürlüğü'nde ifade verdi.
Ailelerden 5'i hastane hakkında şikayetçi olurken, 3'ünün ailesinin İzmir dışında oldukları öğrenildi.
Bir günde "immatüre" yani tüm organları gelişmemiş ve prematüre 13 bebeğin ölmesi üzerine yeni doğan ünitesi karantinaya alındı.
Yaklaşık 28 bebeğin bulunduğu bölüme bebek giriş ve çıkışları yasaklandı.
Savcılık soruşturuyor
Bebek ölümleriyle ilgili incelemeyi yürüten Cumhuriyet Savcısı Ertuğrul Hastaoğlu da, "Soruşturma yapılıyor. Sorumlular hakkında gereği yapılacaktır" dedi.
Sağlık Bakanlığı ekibinin de olayı inceleyeceğini ifade eden Hastaoğlu, "O incelemenin de sonucu bize gönderilecek. Gereği takdir edilecek" diye konuştu.
"Hasta kabulünü tedbiren durdurduk"
İzmir İl Sağlık Müdürü Opr. Dr. Mehmet Özkan, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin yeni doğan bölümünde bir günde yaşanan 13 bebek ölümünün ardından, bu kliniğe hasta kabulünü tedbiren durdurduklarını söyledi.
Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, Başhekim Prof. Dr. GaziYiğitbaşı ve Çocuk Sağlığı Hastalıkları Kliniği Şefi Doç. Dr. Nejat Aksu ile basın toplantısı düzenleyen Özkan, hastanede son dönemde yapılan yapısal iyileştirmelerle burayı çok modern bir yer haline getirdiklerini kaydeden Özkan, özellikle Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği'nde ciddi bir revizyona gidildiğini, buranın çağdaş, tıbbi düzeyi yükseltilmiş bir yer haline getirildiğini ifade etti.
Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Özkan, "bebek ölümlerinde herhangi bir ihmalin olup olmadığı" yönündeki soruya, "Bize göre ihmal yok. Ancak bunun tarafsız bir heyet tarafından ortaya konulması gerekir. 4 kişilik bilimsel kurul bu konuda son kararını verecektir. Aileleri bilgilendiriyoruz. Bütün mobil telefonları bizde kayıtlı. Onlara haber vermedik diye bir konu söz konusu değil. Kuvöz eksikliği diye bir sorun yoktur. Hastanede personel eksikliği sorunu yoktur" şeklinde cevap verdi.
Ölümler Meclis gündeminde
Bu arada CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin, İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi yeni doğan birimi yoğun bakım servisinde, hastane virüsü nedeniyle 13 bebeğin yaşamını yitirmesini soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na sunduğu soru önergesi veren Ersin, bebeklerin yaşamını yitirmesine neden olan hastane virüslerinin neden engellenemediğini öğrenmek istedi.
Ersin, "Son 5 yılda hastane virüsünden kaynaklanan enfeksiyon nedeniyle kaç bebek, kaç çocuk, kaç yetişkin hasta yaşamını yitirmiştir?" diye sordu.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Mecidiyeköy'de otomobil alev alev yandı
Takside dehşet dolu görüntü! Boynundan ve yüzünden yaralandı
Miras kavgası cinayetle bitti! Kardeşini yaralayıp yengesini öldürdü
Diyarbakır’da korkunç olay! Baba ve oğlu, elleri bağlandıktan sonra kamyonetin içinde ateşe verildi
Kağıthane'de şoke eden olay:. Tetikçi tutup eşinin dükkanını kurşunlattı | İşte o anlar...