Bedelli askerlik nasıl yapılıyor?
Bedelli askerlik görevini Kırklareli 55. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığında tamamlayan CNN TÜRK Haber Merkezi çalışanlarımızdan Halil Kahraman askerlik görevini yerine getirecekler için bedelli askerlik rehberini hazırladı. İşte bedelli askerlik yapacaklar için tavsiye niteliğindeki o rehber…
Haberin Devamı
/

Bedelli Askerlik vazifemi 26 Ocak- 15 Şubat tarihleri arasında Kırklareli 55. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığında yaptım. Benden sonra gidecek bedelli askerlik için herhangi bir şehre gidecek olan arkadaşlarımızın işini daha da kolaylaştırmak için üç haftalık izlenimlerimi paylaşacağım.
SEVK BELGESİ
/

Öncelikli olarak sevk belgenizi e-devlet üzerinden almayı unutmayın. Biz millet olarak her işimizi son güne bırakmayı seviyoruz ama sistem son gün sevk belgesi opsiyonunu kapatıyor ve dolayısıyla gideceğiniz güne kadar çıktınızı almadıysanız askerlik şubesine giderek yeni formlar doldurmak zorunda kalıyorsunuz.
Haberin Devamı
YANIMIZA ALMAMIZ GEREKENLER
/

Sevk belgemizin çıktısını aldıktan sonra yanımıza almamız gerekenleri yazıyorum. Öncelikle şunu belirteyim. e-Devlet üzerinde askerlere verilmesi için sıralanan malzemeler kısa ve uzun dönem askerler için. O yüzden listeye kanıp gittiğiniz yerde neden bunlar verilmedi diye şikayet etmeniz boşuna olacak. Bedelli askerlik yapanlara orada 1 adet yüz havlusu, 2'şer adet iç çamaşırı, 2 çift çorap, şampuan ve tıraş malzemeleri veriliyor. Şampuan ve traş malzemelerini bize birkaç gün sonra verdiler. Bu yüzden mağduriyet yaşamamanız adına kendi malzemelerinizi kendiniz alın. Ayrıca yanınıza bol bol iç çamaşırı ve çorap almanız faydanıza olacak. Askere, sadece gideceğiniz ve döneceğiniz gün sivil kıyafet giyeceğiniz için yanınıza ekstra sivil kıyafet almanız size sadece fazladan yük olacak.Soğuk mevsimlerde gidecek olan arkadaşlarımız yanlarına içlik de alabilirler. Zira bazen çok soğuk olabiliyor. Soğuk demişken bu kadar insanın barındığı yerlerde hastalanmak da kaçınılmaz olacağı için yanınıza soğuk algınlığına iyi gelen pastil vb. doğal ürünler alabilirsiniz. Orada çok işinize yarayacağını göreceksiniz. Göz hassasiyeti olan arkadaşlarımız yanına mutlaka göz damlası da alsın.
BİRLİĞE TESLİM
/

Bavulumuz hazırsa artık birliğimize teslim olmaya gidebiliriz. Teslim olacağınız gün akşam 17ye kadar zamanınız var ama ben öğleden önce gitmenizi tavsiye ediyorum. Ne kadar erken giderseniz giriş işlemleriniz o kadar erken biter ve ilk günün stresini üstünüzden erkenden atmış olursunuz. Giriş yaptıktan sonra sırasıyla size verilecekleri (kamuflaj, bot, iç çamaşırı, çorap vs.) teslim alıyorsunuz.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
BOT NUMARANIZA DİKKAT
/

Bizim birliklerde bu konuda sıkıntılar yaşandığı için ayrı bir başlıkta yazıyorum. Size ayakkabı numaranızı sorduklarında kulaktan dolma bilgilerle sakın küçük ya da büyük numara söylemeyin. Sivilde kaç numara giyiyorsanız onu söyleyin. Oradaki yetkililer zaten botların yapısına göre size uygun numarayı veriyor. Bot dağıtma esnasında bu uyarı yapılmasına rağmen dinlemeyip büyük numara söyleyen arkadaşlarımız sonradan mağduriyet yaşıyorlar. Kamuflaj verirken boy ve kilonuz soruluyor ama genelde size büyük geliyor ki askerde büyük diye bir kavram yok. Eğer giyemeyecek kadar küçük denk geldiyse değiştirirler ama büyükse o size tamdır.Bütün bu işlemleri yaptıktan sonra koğuşlarınıza geçiyor ve ilk günü bitiriyorsunuz. Kırklareli 55. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığında koğuşlar 30 kişilik ama başka yerlerde bu sayı değişebiliyor.
KİŞİSEL BAKIM
/

Öncelikle saç traşından başlayalım. Saçınızı tamamen 3 numara kesmenize gerek yok. Kep takarken yanların düzgün durması önemli. Bunun için yanları 2 ya da 3 numara kestirip üstleri de abartmamak şartıyla hafif uzun bırakabilirsiniz. Bunun dışında her gün zorunlu sakal traşı olmalısınız. Komutanlar görmez diye bu konuyu ciddiye almamazlık etmeyin hiç beklemediğiniz anda kontrol yapılabiliyor. 55. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı için konuşuyorum duş sıkıntısı hiç yaşamayacaksınız. Ben neredeyse her akşam sıcacık suyla duş aldım. Duş yerleri ve lavabolar oldukça temizdi.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
3 HAFTADA NELER YAPACAKSINIZ?
/

İlk günün ardından 3 haftalık eğitim maratonunuz başlıyor. Peki bu eğitimler neler? Öncelikle akşam 22.00’da ışıkların kapatıldığını sabah da 6.30’da açıldığını belirteyim. İlk hafta silahlı ve silahsız yanaşık düzen eğitimlerini görüyorsunuz. Bunların içinde komutlar (rahat, hazır ol, sağa sola bak, yerinde dönüşler vs.) rütbeler, tekmil vermeler gibi eğitimler mevcut. İkinci hafta da ağırlıklı olarak tek er muharebe eğitimi (araziden faydalanma, gizleme, kamuflaj yapmak, hedef küçültme hareketleri vs) görüyorsunuz. İkinci hafta ayrıca mekanik nişancılık ve atış eğitimlerini de görüyorsunuz. Bu eğitimlerin sonunda tüfek atışı da yapıyorsunuz ve hedefi en iyi vuran tören günü ödül alıyor. En iyi atış ödülünün yanı sıra en iyi spor, en iyi eğitim, en iyi bakım, en iyi disiplin gibi ödüller de veriliyor. Üçüncü haftanın tamamındaysa yemin töreni günü için hazırlıklar yapılıyor. Bu hafta boyunca sabah akşam provalar yapılıyor. Provaların içinde birliklerin tören alanına ne şekilde geleceği ve o sırada hangi marşlar söyleyecekleri gibi konular mevcut. Cumartesi günleri öğleden sonra ve Pazar günleri tam gün istirahatlisiniz ve bu zamanlarda Komutanlık içinde serbestsiniz. Dolayısıyla ziyaretçiniz olacaksa bu günlerde gelebilirler.
KONFERANS VE İLK YARDIM EĞİTİMİ
/

Eğitimlerin arasında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca Kadına Şiddet Konulu konferans a da katıldık. Ayrıca Kızılay yetkilileri tarafından ilk yardım uygulamaları eğitimi de aldık. Ayrıca sulardan geçiş gösterilerini de izledik.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
TEŞEKKÜRLER
/

Askerlik görevim süresince bizlerle sürekli iletişim halinde olan her isteğimize ihtiyacımıza anında cevap verip ilgilenen tabur komutanımız Piyade Yüzbaşı Özgür Özden ve takım komutanımız Piyade Asteğmen Utku Yıldız’a, manga komutanlarımız Recep, Kadir ve Serdar çavuşlarıma çok teşekkür ediyorum. Ayrıca eğitimim boyunca tanıdığım her biri birbirinden güzel koğuş arkadaşlarıma da çok teşekkür ediyor ve bundan sonraki hayatlarında başarılar diliyorum. Halil Kahraman CNN TÜRK Haber Merkezi