CHP "vatandaşlık tanımı''nda uzlaşamadı

CHP vatandaşlık tanımında uzlaşamadı
expand

Anayasa Uzlaşma Komisyonu temel hak ve özgürlükler bölümünden çalışmalarına başlıyor. Komisyonunun önündeki en sıcak başlık ise vatandaşlık tanımı. AK Parti, MHP ve BDP, birbirinden farklı vatandaşlık tanımıyla masaya oturacak. CHP ise henüz kendi içinde uzlaşma sağlayamadı.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

1 Ağustos'ta bir araya gelecekler, temel hak ve özgürlükler bölümündeki maddeleri ele almak üzere... Anayasa Uzlaşma Komisyonu kısa bir aradan sonra yeniden toplanıyor...

Bölümde en çok tartışılan başlık ise vatandaşlık tanımı. 1982 anayasasının 66. maddesinde düzenlenen vatandaşlık tanımı üzerinde henüz mutabakat yok. Partilerin önerileri arasında ise geniş farklar var.

BDP, Türkiye Vatandaşlığı kavramına yer verdi önersinde. Metinde, "Türkiye Vatandaşlığının kazanılmasında, kullanılmasında ve kaybedilmesinde dil, din, ırk, etnik köken, cinsiyet, cinsel yönelim ve benzeri farklılıklar gözetilemez"  ifadesi yer aldı, hiç kimsenin kendi isteği dışında vatandaşlıktan çıkarılamayacağı vurgulandı.

MHP, mevcut anayasada yer alan Türklük tanımının aynen korunmasından yana. Yani "Türk devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türk'tür" ifadesini destekliyor. Vatandaşlıktan çıkarılmanınsa yasalarla düzenlenebileceği görüşü var.

Anamuhalefet CHP ise vatandaşlıkla ilgili önerisine henüz son noktayı koymadı. Parti içinde net bir görüş oluşmadığı için. CHP içindeki ulusalcılarla açılım yanlılarının anayasal vatandaşlık kavramı üzerinde uzlaşamadıkları öne sürülüyor.

Ve iktidar partisi... AK Parti haklar üzerinden tanım yaptı. O nedenle Türklük ifadesi öneride yer almadı. Madde, "Vatandaşlık bir haktır. Vatandaşlığa kabul ve kaybetmeye ilişkin hususlar kanunla düzenlenir" şeklinde kaleme alındı.

Maddenin diğer fıkrasında ise vatandaşlıktan çıkarılma yer aldı. "Hiçbir Türk, vatana bağlılıkla bağdaşmayan bir eylemde bulunmadıkça vatandaşlıktan çıkarılamaz. Vatandaşlıktan çıkarma ile ilgili karar ve işlemlere karşı yargı yolu kapatılamaz" hükmü anayasa önerisinde yer buldu.

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow