CHP'de Genel Başkan değişiminin ardından İYİ Parti ile ittifak umudu var mı?
Geçtiğimiz Cumartesi gecesi düzenlenen CHP kurultayında Kemal Kılıçdaroğlu ile Özgür Özel genel başkanlık için yarıştı. İlk turda sonuç çıkmayan yarışta ipi göğüsleyen taraf Özgür Özel oldu. Peki Özel'in genel başkanlık koltuğuna seçilmesi ile birlikte dağılan ittifak masasının yerel seçimler öncesinde tekrar kurulması ihtimali var mı? Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi yazdı...




İYİ Parti yöneticileri, “Biz kendi yol haritamızla ilgileniyoruz. Yerel seçim çalışmalarımızı organize ediyoruz” diyor. Ama bir yandan da parti kulislerinde şu değerlendirmeler yapılıyor.
1- CHP’de bir değişim gerçekleşti. Bu değişim nasıl olacak bunun ortaya çıkması lazım.
2- Özgür Özel’i izlemek gerekiyor. Ne yapacağını görmemiz lazım.
3- 81 ilde kendi adaylarımızla girme kararını Genel İdare Kurulu’nda aldık.





Ekrem İmamoğlu-Özgür Özel ilişkisinde ilk çatlak, PM seçiminde oluştu. Bu ilişkiyi iki kritik sınav bekliyor.
1- CHP’de genel başkan yardımcılıklarının seçiminde kim etkili olacak?
2- Belediye başkan adaylarının belirlenmesinde kimin tercihleri geçerli olacak?



Cumhurbaşkanlığı seçiminde yaşadığı ağır travma nedeniyle CHP’yle gönül bağları kopan, siyasete küsen muhalif taban değişimin gerçekleşmesiyle yeniden umutlandı mı? Kılıçdaroğlu’nun gitmesi ve Özgür Özel’in gelmesi CHP tabanında yeni bir heyecana yol açtı mı?
1- CHP, delegesinin iradesine saygı göstermeli.
2- Her değişim yeni bir umut demektir. ‘Kılıçdaroğlu ile seçim kazanmamız mümkün değil’ duygusuna kapılan CHP tabanı, Özgür Özel’le birlikte yeniden umutlandı.
3- Kılıçdaroğlu etkisi nedeniyle seçimlerde sandığa gitmeyeceği söylenen CHP seçmeni, yeni bir heyecanla seçimlere asılacak demektir. Bu demokrasi adına bir kazanımdır. Seçmen Özgür Özel’e bir kredi açar.


CHP’yi iki önemli tehlike bekliyor.
-Kılıçdaroğlu’nun kaybetmesi üzerine sosyal medyada, ‘CHP’de Aleviler tasfiye ediliyor’ havası oluşturuluyor.
-Özgür Özel’in anahtar listesinde yer alan Sezgin Tanrıkulu’nun PM’ye girememesi, ‘CHP’de Kürtler dışlanıyor’ yorumlarına neden oldu.

Mezhepler ve etnik kökenler üzerinden siyaset yapılmasını çok tehlikeli buluyorum. Sınır komşumuz olan Irak ve Suriye’nin etnik ve mezhep çatışmaları nedeniyle iç savaş içinde olduğu unutulmamalı.
- Bu tehlike nedeniyle Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanlığı seçiminde Alevi kimliğini kullanmasına karşı çıkmıştım. Aynı fikirdeyim. Ancak Aleviler CHP’nin bir gerçeği. Baykal döneminde CHP’de Kürtler ve Aleviler dışlanıyorlar havası oluştuğu için ayrı parti kurma arayışlarına girmişlerdi.
-Özgür Özel’in öncelikle partide birlik ve bütünlüğü koruması ve ‘CHP’de Aleviler ve Kürtler tasfiye ediliyor’ algısına izin vermemesi gerekiyor.