hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    CHP'de ilklerin seçimi! Yıllar sonra 7 ilde belediyeler el değiştirdi

    CHPde ilklerin seçimi Yıllar sonra 7 ilde belediyeler el değiştirdi
    expand

    Resmi olmayan 31 Mart yerel seçim sonuçlarına göre, CHP 11 olan mevcut büyükşehir belediye sayısını 14’e yükseltirken, il belediyesi sayısı da 21’e ulaştı. Böylece toplam il belediye sayısı 35’e çıktı. Bu 7 ilde ise yıllar sonra ilk kez belediyeler el değiştirdi... (Milliyet / Mehtap Gökdemir)

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    CHP büyükşehirlerden Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Eskişehir, Mersin, Muğla, Tekirdağ, İzmir, İstanbul’u elinde tutarken, bunlara Balıkesir, Bursa, Manisa ve Denizli’yi ekledi. Ardahan, Artvin, Bolu, Bilecik, Burdur, Çanakkale, Edirne, Kırşehir, Sinop ve Yalova’yı aldığı 2019 seçimlerinden farklı olarak bu illere dün Adıyaman Afyonkarahisar, Amasya, Bartın, Giresun, Kastamonu, Kırıkkale , Kilis, Kütahya , Uşak ve Zonguldak’ı ekledi. Kırklareli ve Çorum’da ise başa baş bir yarış geçti.

     

    TARİHİ BAŞARI

    CHP en yüksek oyu Ankara’da aldı. Ankara’yı Giresun, Mersin, Manisa izledi. CHP Adıyaman’ı 1989 seçimlerinden sonra ilk kez; Manisa, Afyonkarahisar, Kırıkkale, Kilis, Kütahya, Uşak ve Zonguldak’ı Cumhuriyet tarihinde ilk kez; Amasya, Bartın, Giresun, Kastamonu’yu 1977’den bu yana ilk kez kazandı.

    Partinin 11 büyükşehir, 10 il, 182 ilçe ve 46 belde olmak üzere 249 olan toplam belediye sayısı dünkü seçimde kesin olmayan sonuçlara göre 410’a yükseldi. Açılan yüzde 92’lik sandık sonuçlarına göre CHP, belediye başkanlığı seçiminden Türkiye genelinde birinci parti olarak çıktı.

    CHPde ilklerin seçimi Yıllar sonra 7 ilde belediyeler el değiştirdi

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    PARTİ İÇİ MUHALEFETİN PLANLARI BOŞA DÜŞTÜ

    31 Mart yerel seçim sonuçlarını bekleyen parti içi muhalefetin kurultay hesapları boşa çıktı. 1 Nisancılar olarak adlandırılan parti içi muhalefetin yol haritasını yapacakları toplantının ardından belirlemesi bekleniyor. Muhaliflerin masasında yeni bir parti kurma seçeneğinin de durduğu belirtiliyor.

     

    İZMİR’DE OYU AZALDI

    Genel Başkan Özel’in listenin tamamını bizzat belirlediğini ifade ettiği İzmir, CHP’nin kalesi olmayı sürdürdü ancak parti bu ilde 2019 seçimine göre yaklaşık 10 puan oyunu düşürdü.

     

    İSTİFA EDENLER BAŞARILI OLAMADI

    CHP’den aday gösterilmediği için istifa edip, bağımsız olarak seçime giren isimler seçimde başarıyı yakalayamadı. Artvin, İstanbul Sarıyer, Adana Çukurova ve Seyhan adayları umduklarını bulamadı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow