CHP'nin pankart eylemi geçmişi hatırlattı

Meclis yıllar sonra yine pankartlı eyleme sahne oldu. CHP'li vekiller, İçişleri Bakanı Beşir Atalay konuşurken, pankart açtı. Bunun üzerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Meclis Başkanlığı'nı göreve çağırarak, "Ortaya çıkan tablo parlamento iç tüzüğüyle uyumlu olmayan, buna ters tamamen bir istismar tablosunun tecelli etmesidir" dedi.
Meclis Başkanlığı'nın, kameraların tespitleriyle iç tüzük uygulaması yapılmasını isteyen Başbakan Erdoğan, "Yapılmazsa daha sonra çok farklı, çok daha çirkin görüntülere, zaman içinde şahit olabiliriz" diye konuştu.
Geçmişte Meclis'te seyircilerin pankart açtığını hatırlatan Erdoğan, bir mahkumiyet kararı çıktığını vurguladı, "Biz bu sürecin takipçisi olacağız" dedi.
Meclis Genel Kurulu, dünkü birleşimde yaşadığı pankartlı eylemlere daha önce de sahne oldu.
Öğrenciler pankart açmıştı
Üniversite öğrencisi bir grup, 13 yıl önce "Harçlara hayır" yazılı pankart açmaya çalıştı, bundan 1 yıl sonra ise CHP İzmir Milletvekili Sabri Ergül, RP sıralarına doğru, "Deyyus-u ekber dışarı" yazılı pankart açtı.
Genel Kurul, tarihinde ilk kez 1996 yılında bir eyleme tanıklık etti. 11 üniversite öğrencisi, 29 Şubatta Genel Kurul salonunda, bellerine sararak getirdikleri "Harçlara hayır" yazılı bir bez pankart açmaya çalıştı.
"Öğrenim özgürlüğümüz engellenemez" diye slogan atan öğrenciler, pankartı açamadan güvenlik güçlerince salondan dışarı çıkarıldı. Bu eylemden kısa süre sonra bir işçi de emeklilik işlemlerinden yakınmalarını içeren dilekçesini, dinleyici localarından aşağıya atmak istedi.
"Deyyus-u ekber dışarı"
İkinci pankartlı eylem, öğrencilerin eyleminden 1 yıl sonra geldi. 12 Temmuz 1997'de TBMM Başkanı Mustafa Kalemlinin başkanlığında toplanan Genel Kurulda güvenoylaması sürerken, CHP İzmir Milletvekili Sabri Ergül, oturduğu yerden üzerinde "Deyyus-u ekber dışarı" yazılı pankart çıkararak, tutmaya başladı. Bunun üzerine RP milletvekillerinin büyük bölümü, CHP sıralarına doğru koşmaya başladılar.
CHP sıraları önünde büyük kargaşa yaşanırken bazı milletvekilleri de yumruklaştı. CHP ve DSP milletvekillerince dışarı çıkarılan Ergül'e kuliste oturan bazı milletvekilleri de saldırdı. Ergül'ün dışarı çıkarıldığını gören bazı RP'lilerin de kulise koşmaya başlaması üzerine Ergül, tekrar içeri alındı. DSP Mersin Milletvekili Akif Serin, 2000 yılındaki bütçe görüşmelerinde "Elbette yalıda oturacağım" yazılı gazete haberinin yer aldığı pankart açtı. Bu Eylemden sonra DSP ve DYP arasında yumruklaşmaya varan kavga yaşandı.
Kapüşon içinde pankart
TBMM Genel Kurulunun 13 Aralık 2004 tarihindeki birleşiminde, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Yasa Tasarısı görüşülmelerinde, dinleyici locasında oturan bir grup, kabanlarının kapüşonlarına sardıkları pankartı çıkartarak, slogan attı. "Yaşasın halkların kardeşliği" ve "demokratik Türkiye" sloganlarını atan gruba polis müdahale etti.
"Atam izindeyiz" pankartı
Meclisin son eylemi ise dünkü demokratik açılımın öngörüşmelerinde oldu. İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın, "AK Parti bu ülkenin her bölgesini ve kesimini temsil eden bir Türkiye partisidir, bu konuda da maalesef rakipsizdir. AK Parti dışındaki tüm partiler bölge partileridir" sözlerine CHP ve MHP milletvekilleri sıra kapaklarına vurarak tepki gösterdi. CHP'li milletvekilleri, üzerinde, "Atam İzindeyiz", "Atam Eserlerine Sahip Çıkacağız', "Cumhuriyeti Sen Kurdun Onu Yaşatacak Olan Bizleriz" yazılı pankartlar açtı. Birleşimi yöneten Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin, CHP ve MHP milletvekillerini, "Burası TBMM'dir, miting alanı değil... Pankartları indiriniz" diye uyardı, idare amirlerini görevlerini yapmaya davet etti.
Zeytin dalı, file sarmısak
Milletvekilleri, pankartın yanı sıra kürsüden sarımsak, kömür, süs eşyası gibi cisimler göstererek de tepkilerini ortaya koydu. Milletvekilleri bölgelerinin sorunlarını dile getirdikleri konuşmalar sırasında kürsüye kağıt hammaddesi, zeytin, zeytinyağı, sarımsak, inek ve dana maketi taşıdı.
Bunlardan biri CHP Balıkesir Milletvekili Ali Kemal Deveciler oldu. Deveciler, zeytin, zeytinyağı, zeytinyağından yapılan sabun ve zeytin ağacının dallarını kürsüye getirdi. CHP Kastamonu Milletvekili Mehmet Yıldırım, 2002'deki konuşması sırasında kürsüden milletvekillerine gösterdiği bir file sarımsağı, "iktidar ve muhalefete nazar değmesin diye bu sarımsağı armağan ediyorum" diyerek, Meclis Başkanlığına iletti.
CHP İzmir Milletvekili Enver Öktem, 2004'te kamu yönetiminin yeniden yapılandırılmasını öngören tasarıyı TBMM kürsüsünden ağzına "Özgürlük istiyoruz" yazılı bant yapıştırarak protesto etti. DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, TBMM kürsüsünden makarna ve kömür poşetleri göstererek, "Valileri; kömür taşıyan memurlara çevirdiniz, vatandaşları; kuyrukta makarna için birbirini boğazlayan insanlar durumuna düşürdünüz. Batsın bu dünya" dedi.
Güneş gözlüklü protesto
Türkiye ile Mısır Arasında Serbest Ticaret Alanı Kurulmasına İlişkin Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunan Kanun Tasarısının, 2006 yılında TBMM Genel Kurulundaki yürürlük ve yürütme maddelerindeki konuşmaların uzaması da milletvekillerin tepkisine yol açtı.
AK Parti Diyarbakır Milletvekili Fehmi Uyanık ile Antalya Milletvekili Fikret Badazlı, görüşmelerin uzamasını güneş gözlükleri takarak protesto ettiler. Meclis Genel Kurulunda milletvekillerine hitap sırasında sarımsak, kömür, süs eşyası gibi materyal sergilemesinde açık hüküm bulunmuyor. Bu tür gösterimde bulunan milletvekillerine yönelik uygulanacak yaptırımlar konusunda ise fikir ayrılığı bulunuyor.
Çamaşır poşeti getirdi
Diğer ülkelerde milletvekilleri parlamentoda tepkilerini benzer şekilde ancak farklı metaryellerle gösterdi. Bazı ülkelerde milletvekilleri, eski şemsiye, güvercin, taş, çamaşır dolu poşet, harita ve süt gibi materyal kullandı. TBMM Araştırma Merkezi Müdürlüğü tarafından "Belli Başlı Ülke Parlamentolarında Genel Kurul Salonuna Getirilmesi Yasak Cisimlere İlişkin Düzenlemeler" konulu çalışmaya göre, Finlandiya'da, 1993 yılında Vesa Laukkanen adlı milletvekili, Avrupa Ekonomik Bölgesi Antlaşmasının görüşmelerinde, bu antlaşmanın tekstil sektörünü zarara uğratacağı gerekçesiyle içi çamaşır dolu bir poşet getirdi ancak Başkan duruma müdahale edip eyleme engel oldu.
Reagan'a güvercinli protesto
Portekiz Parlamentosunda Nisan 2009'da başlatılan yeni bir uygulamayla, belli koşullarda olmak üzere milletvekillerine ve halka projeksiyon ekranları ile sunum yapabilme imkanı getirildi. Bu yöntemle sadece grafikler, haritalar, tablolar, parlamentonun resmi dergisi, gazete makaleleri ve diğer yazılı dokümanları sabit olarak gösterme olanağı sağlandı.
Portekiz'de 9 Mayıs 1985'te ABD eski başkanlarından Ronald Reagan'ın ziyareti sırasında bir milletvekili barış sembolü olarak bir güvercin havalandırma girişiminde bulunmuş ancak Başkanın talimatıyla bu girişim engellenmişti. Irak'ta savaşın başladığı dönemde Sol Cephe'den üç üye üzerinde "Nao em nosso nome-Bizim adımıza değil" yazılı tişörtlerle Genel Kurul Salonuna gelmiş ve Başkan duruma müdahale ederek söz konusu milletvekilleri Genel Kurul salonundan çıkartmıştı.
Filistinlilerin silahı olarak taş gösterdi
İsrail Parlamentosunda da, doküman dışında alışılmadık cisimlerin sergilenmesi yasaklanmasına rağmen bir milletvekili, 1998'de elindeki taşı göstererek, Filistinli göstericilerin bunu bir silah olarak kullandığını söylemişti.
Shas Partisi Başkanı Eliahu Yishai de 2005'te dar gelirli nüfusun ekonomik sıkıntılarını dile getirmek üzere bir kap sütü Genel Kurula getirmiş ve konuşması sırasında göstermişti.
Almanya'nın geçen yılki bütçesi görüşülürken meydana gelen olayda, İttifak 90/Yeşiller grubu milletvekili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının bütçesinin yetersizliğini vurgulamak açısından eski bir şemsiyeyi açması, Başkan tarafından ihtar verilmesine yol açtı.
İngiltere Halk Kamarası İçtüzüğünde de Genel Kurul salonuna belirli maddelerin, özellikle silah olarak kullanılabileceklerin getirilmesi yasak. Kanada Temsilciler Meclisi İçtüzüğüne göre, konuşulan sorunlar üzerinde sessiz yorum yapma imkanı veren herhangi bir aksesuarın kullanılması yasak.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
DARPHANE İŞÇİ ALIMI BAŞVURU 2025: Darphane işçi alımı şartları neler, başvuru nasıl yapılacak? Darphane işçi alımı kadro ve kontenjan dağılımı!
Cami'de tekme tokat dayak! O anlar kameraya yansıdı
Boğaziçi Üniversitesi'nin efsane ismi Oya Başak hayatını kaybetti! BİR DEVİR KAPANDI! 'Özel bir insandı'
TOKİ E-DEVLET BAŞVURU EKRANI: 250 Bin Sosyal Konut TOKİ Başvurusu Nasıl Yapılır? Başvuru Şartları Neler? www.toki.gov.tr Başvuru Ekranı
AFAD YENİ DEPREM HARİTASI: AFAD deprem haritası yenilendi! Türkiye'de deprem riski en az iller neresi? Hangi illerde deprem riski yüksek? AFAD Türkiye Deprem Haritası!