Çin heyeti Ankara'da görüşmelere başladı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun "Daha iyi şartlar sağlasınlar, ABD ve Avrupa şirketleriyle görüşmeye devam edelim" dediği füze sistemi için Çin heyetiyle görüşmeler başladı.
Çin savunma füzeleriyle ilgili tartışmada Ankara'dan bir kez daha "Son karar verilmedi" mesajı geldi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "ABD'li ve Avrupalı şirketler daha iyi şartlar sağlasınlar, onlarla da görüşmeye devam ederiz" dedi. Buna karşın, Çin füzesi için sözleşme görüşmelerini yürütmekle sorumlu Çin heyeti ile görüşmeler başladı bile.
Türkiye'nin, dev füze savunma ihalesinde kararını teknoloji transferi şartını karşılayan çin'den yana kullanması üzerinde gelen tepkilere Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu bir kez daha yanıt verdi.
Umman ve Kuveyt'e yaptığı ziyaret sonrası uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Davutoğlu, henüz Çin'le nihai imzaların atılmadığını hatırlattı. "Bitmiş bir anlaşma yok" diyen Dışişleri Bakanı, ihalede yarışanlardan sadece Rus şirketinin elendiğini söyledi.
4 milyar dolarlık ihalede Çin'in ardından İtalyan-Fransız ortaklığı ve Amerikalı şirket listedeydi.
"ABD'li ve Avrupalı şirketler daha iyi şartlar sağlasınlar, onlarla da görüşmeye devam ederiz" diyen Dışişleri Bakanı Davutoğlu, "Ortak üretim olmazsa olmaz şartımızdır. Bizim de kaygımız var. Neden ortak üretimden kaçınılıyor?" şeklinde konuştu.
Çin Devlet Şirketi, Avcı Füze Sisteminin Türkiye'de ortak üretimi ve radar teknolojilerinde paylaşım avantajı sunmuş, 3.4 milyar dolarla en düşük teklifi vermişti.
Geride kalan 1 yıl içinde firmalara tekliflerini gözden geçirme çağrısı yapan Savunma Sanayi İcra Komitesi, Başbakan Erdoğan başkanlığında Eylül ayında yapılan toplantısında Çin firmasıyla sözleşme görüşmelerine başlanması kararı almıştı.
CNN TÜRK'ün edindiği bilgiye göre, Çin devleti savunma firması Kurban Bayramı öncesinde Türkiye'ye yaklaşık 20 kişilik bir heyet gönderdi.
Savunma Sanayi Müsteşarlığından uzman ve bürokratlarla sözleşme görüşmeleri başladı.
Olumlu havada seyrettiği öğrenilen görüşmelerde teknik hazırlıklar boyutu tamamlandı. Normal seyrinde ilerlemesi halinde görüşmelerin birkaç ay sonra tamamlanabileceği belirtiliyor.
Başbakan Erdoğan, Kosova dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Savunma Sanayi İcra Komitesinde verilen kararın ancak Çin'in müzakereden vazgeçmesi gibi bir nedenle yenilenebileceğini ifade etmişti.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
AFAD YENİ DEPREM HARİTASI : AFAD deprem haritası yenilendi! Türkiye'de deprem riski en az iller neresi? Hangi illerde deprem riski yüksek? AFAD Türkiye Deprem Haritası!
MECLİS NE ZAMAN KAPANACAK? TBMM tatil tarihi 2025: TBMM tatili ne zaman başlıyor, hangi tarihte?
Sivas'ta vahşet: 2 kardeşin boğazı kesilerek öldürüldü! Şüpheli kişi gözaltına alındı
HABER... Mattia Ahmet Minguzzi cinayeti davasında duruşma 20 Haziran'a ertelendi
Erdoğan - Bahçeli görüşmesinin kodları! Abdulkadir Selvi yazdı