Cumhurbaşkanı Erdoğan Tufanbeyli Termik Santrali'ni açtı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin özel sektör tarafından gerçekleştirilen en büyük linyit termik santrali olan Sabancı Holding'e bağlı Enerjisa tarafından yapılan Tufanbeyli Termik Santrali'ni, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ile birlikte açtı.
450 MW kurulu gücü ile Türkiye'nin 42'nci, Adana'nın ise 2'nci büyük enerji santrali olan, Sabancı Holding'e bağlı Enerjisa tarafından kurulumu yapılan Tufanbeyli Termik Santrali'nin açılışına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı damadı Berat Albayrak, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile birlikte katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı, Adana Havaalanı'nda Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, Adana Valisi Mustafa Büyük, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ve diğer ilgililer karşıladı. Erdoğan, 2 koruma helikopteri eşliğinde helikopterle Toroslar'da 1470 metre yükseklikteki Tufanbeyli Termik Sanrali'ne hareket etti.
Uzun bir süre birifing salonunda yetkililerden bilgi alan Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra tören alanına geçti.
'ÇEVRECİLERE KULAK ASMAYIN'
Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı, EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, Enerji Bakanı Berat Albayrak'dan sonra kürsüye gelen Erdoğan, doğalgaz ve petrol kaynaklarımız olmasa da zengin kömür yatakları olduğuna dikkat çekip, çevrecilerin karşı olmalarına 'kulak asılmamasını' istedi, termik santrallere önem verdiklerini, ithal kömüre de karşı olduğunu belirtti. Güler Sabancı ve konsorsiyumun ortağı E.ON CEO'su Dr. Johannes Teyssen'den yatırım yapmaya devam etmelerini isteyen Erdoğan, ülkemiz dış ticaret açığının yarısından fazlasının enerji ham maddesinden kaynaklandığına dikkat çekti, cari açığın da aynı nedene dayandığını bildirdi.
Türkiye'nin terör belası ile karşı karşıya olmasının altında, ülkenin 10 büyük ekonomi arasında yer almasından kaynaklandığını söyleyen Erdoğan, 2023 hedeflerine ulaşmak için potansiyelimizi kullanmak zorunda olduğumuza değindi.
'DIŞA BAĞIMLILIĞI ASGARİYE İNDİRMEYİ HEDEFLİYORUZ'
Erdoğan, 2003 yılında Türkiye'nin enerji ithalatının 11.5 milyar dolarken bu rakamın 2014'te 55 milyar dolara yükseldiğini ifade ederek, şunları söyledi:
"Geçtiğimiz yıl petrol fiyatlarındaki düşüş sayesinde enerji ithalatımızı 38 milyar dolarda tutabildik. Cari açığımızın önemli bir bölümü enerji hammaddelerinin ithalatından kaynaklanıyor. Örneğin geçtiğimiz yıl 63 milyar dolar civarında olan dış ticaret açığımızın yarısından fazlası enerji kaynaklıdır. Ülkemiz geliştikçe, büyükçükçe, sanayiden ticarete, hizmet sektöründen alt yapıya kadar her alanda ileriye gittikçe enerji ihtiyacımız da artıyor. Milletimizin refah düzeyinin yükselmesi, şehirleşmenin artması, her alanda teknolojinin daha etkin kullanılması enerji talebini yükseltiyor. 'Bir ülkenin refah düzeyi nasıldır, ne durumdadır?' sorusunun cevabı enerji tüketimiyle de orantılıdır. OECD ülkeleri arasında enerji talep artışının en fazla olduğu ülke Türkiye'dir. 2023 hedeflerimiz doğrultusunda ilerledikçe enerji talebimiz de katlanarak sürecektir. Önümüzdeki 10 yılda enerji alanında ihtiyaç duyacağımız yatırım miktarı 110 milyar dolar olarak hesaplanıyor. bunun için kömür ve su gibi kendi kaynaklarımızı, güneş ve rüzgar gibi doğal kaynakları daha etkin kullanarak enerjideki talebi karşılamayı ve dışa bağımlılığımızı asgariye indirmeyi hedefliyoruz."
Batı ülkelerinin terör olaylarına bakarak Türkiye'yi anlayamayacağını belirten Erdoğan, ülkedeki büyük yatırımları sıraladı ve Avrupalılar'ın buralara bakmalarını istedi, santrali hayata geçirenlere teşekkür etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tufanbeyli Termik Santrali'ni Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ile birlikte açtıktan sonra Adana Organize Sanayi Bölgesi'ne geçerek, düzenlenen dörenle, buradaki tesislerin toplu açılışını yaptı.
TUFANBEYLİ TERMİK SANTRALİ 1.5 MİLYON KONUTA YETECEK
Adana'nın Tufanbeyli İlçesi, Yamanlı-Kayarcık-Taşpınar mahalleri arasında yer alan 246 milyon tonluk linyit kömürü rezervini ekonomiye kazandırmak amacıyla projelendirilen ve 450 MW kurulu güce sahip olacak Tufanbeyli Termik Santrali, saatte 845 ton linyit, yılda 5.5 milyon ton kömürü yakarak, yıllık 2.5 milyar kilowatt/saat elektrik enerjisi üretecek. 1.1 milyar dolar harcanıp, 4 bin 500 kişinin inşaatında çalışan, bin kişinin devamlı çalışacağı termik santral az su tüketimine sahip olacak şekilde tasarlanmıştır. Kuru tip soğutma sistemi kullanılmıştır. Proje kapsamında ayrıca CFB kazanlarına ve baca gazı desülfirizasyon (FGD) sistemine kireçtaşı sağlanması amacıyla işletilmesi planlanan kireçtaşı ocakları mevcuttur. Kireç taşının, fırına ve yaş FGD sistemine eklenmesine imkan veren bir baca gazı arıtma sistemi, günümüz koşulları altında en gelişmiş teknolojiyi yansıtan, kabul görmüş bir yöntem olarak değerlendirilmiştir.
Türkiye'nin enerji talebinin yaklaşık yüzde 2'sini karşılayacak olan, 1.5 milyon konuta yetecek enerji üreten Tufanbeyli Termik Santrali'nin kömür rezervlerine bağlı olarak 30 ila 35 yıllık bir süre için işletilmesi planlanıyor.
ZEHİRLİ GAZLARIN DEŞARJI SOĞUTMA KULESİNDENDEN YAPILACAK
Termik santrallerde normalde her bir ünite için bir soğutma kulesi bulunurken, Tufanbeyli Termik Santrali'nde tüm üniteler için tek bir kule yapıldı. Yakıtın yakılmasıyla ortaya çıkan zehirli gazların tutulduğu ve her termik santrallerde olması yasalarla zorunlu kılınan Baca Gazı Arıtma Sistemi, EnerjiSA'nın uygulamaya koyduğu bu teknoloji nedeniyle Tufanbeyli Termik Santrali'nde olmayacak. Zehirli gazların deşarjı soğutma kulesinde yapılacak. Bunun için ünitelerin zehirli gazlarının geçtiği bacalar, soğutma kulesinin içerisinden geçirilecek.
SİSTEM NASIL İŞLEYECEK
Konvansiyonel sistemlerde baca gazları, özel olarak dizayn edilen bacalardan atmosfere deşarj edilir. Tesiste ise baca gazları soğutma kulesi merkezinden atmosfere deşarj edilecek. Arıtılmış baca gazlarının bacalar yerine soğutma kulelerinden deşarjı, kirleticilerin atmosfer de daha iyi bir dağılım göstermelerine ve dolayısıyla tesisten kaynaklanacak kirleticilerin Yer Seviyesi Konsantrasyon değerlerinin azalmasına imkan sağlayabilmektedir. Kazanlarda oluşan yanma gazları, dayanıklı malzemeden yapılan özel borularla soğutma kulelerine taşınacak ve yatay eksende karışmadan, merkezi bir gaz akışı ile atmosfere yükselebilecek şekilde soğutma kulesinin merkezinden verilecek. Soğutma kulesinde, yükselen çok daha fazla bir hava kütlesinin yarattığı itişle, baca gazının atmosferde daha yüksek seviyelere ulaşması beklenmektedir. Bu bağlamda, soğutma kulelerinden deşarj edilen baca gazlarının, konvansiyonel baca sistemlerinden atmosfere salınan gazlara kıyasla 3-4 kat daha fazla yükseldikleri gözlemlenmiştir."
DÜKTİL BORUDA DÜNYA MARKASI
Erdoğan'ın toplu açılışını yaptığı Organize Sanayi Bölgesi'ndeki Düktil Dökme Demir Boru Fabrikası, Samsun'dan sonra Adana'da kurduğu bu tesis ile dünya düktil boru üretiminde yüzde 5'lik bir üretim kapasitesine sahip oldu. Samsun Makina Sanayi A.Ş.'nin kurduğu tesiste ileri teknoloji ile üretilen demir borular, 300 yıllık dökme demir, 150 yıllık da çelik boru üretim teknolojisinin zirvesindeki bir teknoloji olarak kabul ediliyor. İçmesuyu ve atık suyun yanısıra, biyogaz ve kimyasalların taşınmasında da kullanılabiliyor. Korozyon ve depreme dayanaklılığın yanısıra ek yerlerinde kaynak izalasyonu gerektirmiyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Nefes borusuna mısır kaçan öğrenciyi 'Heimlich' manevrasıyla kurtardı
Dikkat! Meteoroloji haritayı güncelledi, il il uyardı: Listede İstanbul ve Ankara da var! Sağanak, kar...
ÜMİT ÖZLALE KİMDİR? İYİ Parti’den istifa eden Ümit Özlale CHP’ye katıldı
SON DAKİKA! İlk Defa Okuyacaksınız: Narin Güran Cinayetinde Şok Eden Telefon Görüşmesi Kaydı...
Fiyatı çeyrek altını geçti! "Talep oluyor"