Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye olarak Kırımlı kardeşlerimizin yanında olmaya devam edeceğiz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kırım Tatar Türklerinin sürgününün 81. yıl dönümü dolayısıyla bir paylaşımda bulundu. Kırım Tatar Türklerinin acılarını hüzünle yâd eden Erdoğan, Türkiye'nin her zaman Kırım Tatar Türklerinin yanında olacağını belirtti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kırım Tatar Türklerinin sürgününün 81. yıl dönümü dolayısıyla X hesabından paylaşımda bulundu.
"Kırım Tatar Türkü kardeşlerimizin yaşadığı acıları hüzünle yâd ediyor, sürgün sırasında şehit olan soydaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin her zaman Kırım Tatar Türklerinin yanında olacağını belirtti.
Ana yurtlarından sürgün edilmelerinin 81’inci yıl dönümünde Kırım Tatar Türkü kardeşlerimizin yaşadığı acıları hüzünle yâd ediyor, sürgün sırasında şehit olan soydaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum.… pic.twitter.com/ltFUNtuFtu
— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) May 18, 2025
Cumhurbaşkanı Erdoğan paylaşımının tamamında şu ifadeleri kullandı:
"Ana yurtlarından sürgün edilmelerinin 81’inci yıl dönümünde Kırım Tatar Türkü kardeşlerimizin yaşadığı acıları hüzünle yâd ediyor, sürgün sırasında şehit olan soydaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Türkiye olarak Kırımlı kardeşlerimizin haklarını savunmaya, her zaman yanlarında olmaya devam edeceğiz."
TARİHİN KARA LEKESİ KIRIM TATAR SÜRGÜNÜ NEDİR?
Sovyetler Birliği lideri Josef Stalin’in emriyle, 18 Mayıs 1944 tarihinde Kırım Yarımadası’nda yaşayan yaklaşık 200 bin Kırım Tatarı, “toplu cezalandırma” politikasıyla yurtlarından koparıldı. Kadın, çocuk, yaşlı demeden tüm halk, hayvan taşımacılığına uygun tren vagonlarına bindirilerek binlerce kilometre ötedeki Orta Asya bozkırlarına sürüldü.
Sözde gerekçe, bazı Tatarların Nazi Almanyası’yla iş birliği yaptığı iddiasıydı. Ancak bu suçlama hiçbir zaman tüm halkı kapsayacak somut delillere dayanmadı. Sabah saatlerinde başlayan operasyonla NKVD birlikleri evleri bastı, yalnızca birkaç saat içinde binlerce insan yollara düşürüldü.
Sürgün esnasında on binlerce insan açlık, susuzluk ve hastalık nedeniyle hayatını kaybetti. Sürgünün ilk yılında nüfusun neredeyse yarısı yaşamını yitirdi. Hayatta kalanlarsa Özbekistan, Kazakistan ve Sibirya gibi uzak coğrafyalarda “özel yerleşimci” statüsünde ağır koşullarda yaşam mücadelesi verdi.
1989 yılında Sovyetler Birliği, sürgünü hukuka aykırı ilan etti. Ukrayna ise 2015’te Kırım Tatar Sürgünü’nü resmen “soykırım” olarak tanıdı. Türkiye dahil pek çok ülke, her yıl 18 Mayıs’ı Kırım Tatar Sürgünü Anma Günü olarak kabul ediyor.
80 yıl önce yaşanan bu kara gün, hâlâ taze bir yara olarak hafızalardaki yerini koruyor. Kırım Tatar halkı ise o günden bu yana kimliğine sahip çıkma ve vatanına dönme mücadelesini sürdürüyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
9 İLÇEDE ELEKTRİKLER YOK! İSTANBUL ELEKTRİK KESİNTİSİ: 18 Mayıs İstanbul'da Elektrikler Ne Zaman Gelecek? BEDAŞ - AYEDAŞ Elektrik Kesintisi Sorgulama
Vapur Seferleri İptal Mi? 18 Mayıs Pazar Şehir Hatları Vapur Seferleri İptal Mi? İstanbul Yol Durumu
AFAD YENİ DEPREM HARİTASI: AFAD deprem haritası yenilendi! Türkiye'de deprem riski en az iller neresi? Hangi illerde deprem riski yüksek? AFAD Türkiye Deprem Haritası!
19 MAYIS PAZARTESİ BANKALAR AÇIK MI? 19 Mayıs’ta bankalar tatil mi, EFT-Havale yapılır mı?
7 ÜNİVERSİTEYE REKTÖR ATANDI! Rektör atanan üniversiteler hangileri? Resmi Gazete 17 Mayıs 2025!