Cumhuriyet gazetesi hükümete tepkili

Cumhuriyet gazetesi hükümete tepkili
expand

Cumhuriyet gazetesi, gazetenin imtiyaz sahibi İlhan Selçuk'un Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınmasıyla ilgili olarak, hükümeti eleştirdi.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Gazetenin Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Yıldız, AKP'nin kapatılması istemi sonrasında "siyasi iktidarın ve yandaşlarının bu davanın yörüngesinden çıkarılması çabası içinde olduğunu" söyledi.
 
Selçuk'un gözaltına alınmasının ardından, aralarında Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk ve DSP ile CHP'lilerin de bulunduğu bir grup, Şişli'de bulunan Cumhuriyet gazetesi önüne gelerek, "Hepimiz İlhan Selçuk'uz" yazılı dövizler açıp sloganlar attı.
 
Burada bir açıklama yapan Yıldız, "Gazetemizin başyazarı ve imtiyaz sahibi İlhan Selçuk, terörle mücadele şubesi ekipleri tarafından evine yapılan baskınla sabaha karşı saat 04.30'da gözaltına alınmıştır. Devletin kendisine 15yıldır yakın koruma tahsis ettiği, ikametgahı, çalıştığı yer ve tüm yaşamı toplumun bütün kesimlerince saydam olarak bilinen Selçuk'un, 12 Mart ve 12 Eylül askeri darbe dönemlerini anımsatan bir yöntemle gözaltına alınmasının anlamını kamuoyunun takdirlerine sunuyoruz" dedi.
 
"Cumhuriyet gazetesi susturulmak isteniyor"
 
Siyasi iktidarın ve yandaşlarının kapatılma isteminin yörüngesinden çıkarılması çabası içinde olduğunu söyleyen Yıldız, "Bu bağlamda kamuoyunda 'Ergenekon Operasyonu' olarak bilinen ve uzun süredir devam etmekte olan soruşturmanın, AK Parti'nin kapatma davası ile ilişkilendirilmesi ve Cumhuriyet gazetesinin bu yolla sindirilmek, susturulmak istenmesi oyununa alet olmayacağız" dedi.
 
Yıldız, Cumhuriyet gazetesinin demokratik hak ve özgürlüklerin ve laik Atatürk Cumhuriyeti'nin korunması mücadelesini sürdüreceğini vurguladı.
 
Yıldız, "Gazetemiz imtiyaz sahibi ve başyazarı İlhan Selçuk'a uygulanan bu haksız gözaltına işlemine karşı gazetemiz tarafından derhal yargıç nezdinde hukuki işlem başlatılmıştır" dedi.
 
İbrahim Yıldız, gazetecilerin soruları üzerine de, Selçuk'un evinde gözaltına alındığını ve burada 3 saat arama yapıldığını ileri sürdü.
 
İlhan Selçuk ile 24 saat dolmadığı için görüşemediklerini, konuya ilişkin devletin hiçbir yetkili biriminden de bilgi alamadıklarını kaydeden Yıldız, 85 yaşındaki İlhan Selçuk'un 2 kez kalp krizi geçirdiğine dikkati çekti.
 
Yıldız, soruşturma kapsamında gazetelerinde ise herhangi bir arama yapılmadığını bildirdi.
 
Emre Kongar: "Bağımsız basına karşı hareket"
 
Cumhuriyet gazetesi Yayın Kurulu Başkan Yardımcısı ve köşe yazarı Emre Kongar, İlhan Selçuk'un gözaltına alınmasına tepki gösterdi.
 
Şişli'deki Cumhuriyet gazetesine binasına gelen Kongar, yaptığı açıklamada, gözaltına alınan İlhan Selçuk'un, "bu tür krizleri çok yaşadığını" belirterek, toplumların yaşamlarında böyle bunalımlı günlerin olabileceğini söyledi.
 
Kongar, "Türkiye Cumhuriyeti de böyle bunalımların sonlarında İstiklal Savaşı ile kurulmuş bir cumhuriyettir. Onun için hiç kimse telaşlanıp duygularına mağlup olup, yanlış şeyler söylemesin. Yanlış işler yapmasın" dedi.
 
Sözlerinin, özellikle devleti, hükümeti yönetenler ile politikacılara yönelik olduğunu ve Selçuk'un gözaltına alınmasının kendilerini kaygılandırdığını ifade eden Kongar, Selçuk'un henüz iddianamesi hazırlanmamış olan bir soruşturma kapsamında sabaha karşı gözaltına alınmasına anlam veremediklerini kaydetti.
 
"Cumhuriyet gazetesine yapılan bu hareketin, sadece Cumhuriyet gazetesine değil, bağımsız basına karşı yapıldığını da düşünüyoruz" diyen Emre Kongar, bağımsız basına karşı yapılan hareketin, Türkiye'de rejimin en temel ögelerinden biri olan medya bağımsızlığını tehdit ettiğini ifade etti.
 
"İlhan Selçuk'un inanılmaz hoşgörülü ve müsamahalı bir insan olduğunu da ifade eden Emre Kongar, sağlık sorunları bulunduğu için gözaltına alınmasından kaygılandıklarını sözlerine ekledi.
 
Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Türkan Saylan, DİSK Başkanı Süleyman Çelebi ve gazeteci Tuncay Özkan da gazeteyi ziyaret eden isimler arasındaydı.
 
Tepkiler
 
ÖDP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Ufuk Uras:
Uras gazeteci İlhan Selçuk'un gözaltına alınmasını eleştirerek, "Bu tür uygulamalar toplum vicdanında derin yaralar açmakta ve yargıya yönelik kaygıları artırmaktadır" dedi.
 
Uras, TBMM'de yaptığı yazılı açıklamada, 85 yaşındaki İlhan Selçuk'un "bu sabah saat 04.00'te gözaltına alınmasının gerekçesi ne olursa olsun şekil açısından doğru olmadığını" belirtti.
 
Uras, "Basın mensuplarına yönelik gözdağı hedefli bu tür uygulamalar toplumvicdanında derin yaralar açmakta ve yargıya yönelik kaygıları artırmaktadır" ifadesini kullandı.
 
Bağımsız Tunceli Milletvekili Kamer Genç:
Genç, "Ergenekon soruşturması" kapsamında İlhan Selçuk ve Doğu Perinçek'in gözaltına alınmasını, "Türkiye'de şeriat darbesi yapmaya çalışan bir zihniyetin ayak sesleri" diye değerlendirdi.
 
Genç, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Ergenekon soruşturması kapsamındaki gözaltıları duyduğunda, "şoke" olduğunu ifade ederek, bunu "vahim bir olay" olarak nitelendirdi.
 
Selçuk'un aydınlığın önderi, Perinçek'in de yurtsever ve Atatürkçü bir kişi olduğunu belirten Kamer Genç, Türkiye'de basın özgürlüğünün olması gerektiğini belirtti.

TGC de tepkili

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), "Ergenekon soruşturması" kapsamındaki gözaltılarla ilgili olarak, bağımsız Türk yargısının ihtiyaç duyulduğunda her Türk vatandaşını gözaltına alarak yargılama hakkına sahip olduğunu ve yargının bu hakkına saygı duyduğunu bildirdi.
 
TGC'den yapılan yazılı açıklamada, "Ancak, özellikle kim olduğu bilinen, adı Türkiye'nin en eski yayın organı Cumhuriyet ile özdeşleşen, yaşamı evi ile gazetesi arasında ve iki resmi koruma eşliğinde geçen, 83 yaşındaki gazeteci İlhan Selçuk'un evinin basılarak sabaha karşı gözaltına alınmasının gereğini anlamış değiliz" denildi.
 
Hrant Dink davasının zanlılarına karakolda bayraklı pozlar verildiğinin belirtildiği açıklamada böyle bir durumda İlhan Selçuk'a gösterilen muameleyi anlamakta zorluk çekildiği belirtildi.
 
Açıklamada konunun takipçisi olunacağının altı çizildi.
 
TGS:
 
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Yönetim Kurulu'ndan yapılan açıklamada da, Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınan kişiler arasında, sendikanın örgütlü olduğu Cumhuriyet gazetesinin yazarlarından İlhan Selçuk ile Ulusal Kanal'ın Genel Yayın Yönetmeni Ferit İlsever'in de yer aldığı anımsatıldı.
 
"Bağımsız yargının uygulamalarına hiç kimsenin bir sözü olamaz" denilen açıklamada, yargının ihtiyaç gördüğü her durumda soruşturma ve inceleme yapabileceği, herkesin ifadesine başvurabileceği kaydedildi.
 
Bağımsız yargının vereceği her karara saygı duyulduğu ifade edilen açıklamada, "Fakat bugünkü gözaltılar yöntem itibarıyla bize ne yazık ki 12 Mart dönemindeki Ziverbey Köşkü soruşturmalarını anımsatmıştır" denildi.
 
Ankara'da protesto
 
Ankara'da da İlhan Selçuk, Doğu Perinçek ile Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu'nun gözaltına alınması protesto edildi.
 
İP üyeleri, bazı Cumhuriyet gazetesi okurları ile kendilerine "Türkiye Gençlik Birliği" olarak niteleyen gruptakiler, ellerinde pankartlarla çeşitli sloganlar atarak, Cumhuriyet Gazetesi Ankara temsilciliği önünde toplandı.
 
Burada yapılan açıklamada, Selçuk, Perinçek ve Alemdaroğlu'nun gözaltına alınmasıyla "Cumhuriyet tarihinin en karanlık günlerinden birinin yaşandığı" öne sürüldü.
 
Gözaltıların protesto edildiği açıklamada, "Türk gençliği, namusu kabul ettiği bağımsızlığını, bugün Cumhuriyet gazetesi önünde, yarın nerede gerekiyorsa orada korumaya ant içmiştir" ifadesine yer verildi. Gruptakiler, açıklamanın ardından dağıldı.
 
Önemli isimler gözaltında
 
Ergenekon soruşturması kapsamında aralarında İşçi Partisi (İP) Genel Başkanı Doğu Perinçek, eski İstanbul Üniversitesi Rektörü Kemal Alemdaroğlu ve Cumhuriyet gazetesi imtiyaz sahibi İlhan Selçuk'un da olduğu kişiler gözaltına alınmıştı.

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow