"Çürük raporu" davasında tahliye kararı

Çürük raporu davasında tahliye kararı
expand

Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Mahkemesi, aralarında DTP Genel Başkanı Nurettin Demirtaş'ın da aralarında bulunduğu "askerlikten kurtulmak için hile yapmak" suçundan yargılanan 52 kişinin tahliyelerine karar verdi.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Hava Kuvvetleri Lojistik Komutanlığı'nda kurulan mahkemede görülen davanın 5'inci duruşmasına sanıklar ve avukatları katıldı.
 
Duruşmaya, DTP milletvekilleri Emine Ayna, Selahattin Demirtaş, Pervin Buldan, Sabahat Tuncel, Aysel Tuğluk ile Hakkari Bağımsız Milletvekili Hamit Geylani ve sanık yakınları izleyici olarak katıldı.
 
Nurettin Demirtaş, ifade vermek üzere sanık kürsüsüne geldiği sırada sadece 3 dakikalık bir konuşma yapacağını belirterek, "her şeyden önce, demokrasiye, insan haklarına, hukukun üstünlüğüne inanmış sivil bir insan ve siyasetçi olduğunu" söyledi.
 
"Dava konusu soruşturma ile telafisi zor haksızlık ve hukuksuzluklara maruz kaldığını" ileri süren Demirtaş, "Bu, yargı sistemindeki problemlerden kaynaklanıyor" dedi.
 
Yurtdışında bulunduğu sırada, medyadan arandığını öğrendiği zaman avukatları aracılığıyla bilgi aldığını ve aranmadığının söylendiğini belirten Demirtaş, daha sonra basın mensupları sayesinde arandığını öğrendiğini anlattı.
 
Bunun üzerine yurtdışından dönüş yaptığını ifade eden Demirtaş, "TBMM'de bulunan bir partinin genel başkanı olmasına rağmen havaalanında gözaltına alındığını" kaydetti.
 
Demirtaş, "Bundan sonra olanları da deyim yerindeyse ibretlik olması adına 'bir güvercinin başı ile kanatlarının kopartılmasına' benzetiyorum" diye konuştu.
 
"Askeri bir suç işlememiş bir sivil olarak askeri mahkemede yargılanmasını hukuka aykırı bulduğunu" öne süren Demirtaş, "Mahkemenizin üyelerinin şahsıma yönelik bir tutumu ve benim de mahkemeye karşı tutumumun olmamasına karşın, sivil bir yurttaş olarak askeri mahkemede yargılanmayı adil bulmadığım için ifade vermeyeceğim" dedi.

Demirtaş'ın önceki ifadeleri okunmadı 
 
Mahkeme Başkanı Hakim Albay Ahmet Erdem, bunun üzerine Demirtaş'ın daha önce askeri savcılığa ve sorgu mahkemesine verdiği ifadelerini okumaya başladı. Demirtaş'ın avukatı Tahir Elçi, mahkemenin Demirtaş'ın daha önceki beyanlarının bu şekilde okunamayacağını öne sürdü.
 
Söz konusu beyanların okunmasının ve bu hususların kendisine sorulmasının usule aykırı olduğunu iddia eden Elçi, "Çünkü müvekkil, sivil şahıs olarak Askeri Mahkeme'de ifade vermek ve yargılanmak istemediğini söyledi"diye konuştu.
 
Demirtaş'ın diğer avukatı Meral Danış Beştaş da Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun (CMK) 213'üncü maddesinde ifade edildiği gibi, Demirtaş'ın şu anda "susma hakkını" kullanmasının, dosyadaki deliller arasında bir çelişki bulunduğu anlamına gelmeyeceğini savunarak, delillerin mahkeme huzurunda okunmaması taleplerini yineledi.
 
Savcı Albay Ahmet Zeki Üçok da Demirtaş'ın susma hakkını kullanıyor olmasının, dosyadaki delillerin okunmayacağı anlamına gelmeyeceğini belirterek, söz konusu talebin reddine ve delillerin okunmasına karar verilmesini istedi.
 
Mahkeme heyeti ise sanık avukatlarının Demirtaş'ın önceki ifadelerinin okunmaması yolundaki taleplerini kabul ederek, sanığın soruşturma aşamasındaki ifadelerinin okunmamasına ve duruşmanın devamına oybirliğiyle karar verdi.
 
Verilen ara kararın ardından Mahkeme Başkanı Erdem'in, söyleyeceği birşey olup olmadığını sorması üzerine Demirtaş, "Farklı bir şey söylemeyeceğim" dedi.
 
Tahliye kararı 

Savcı Albay Ahmet Zeki Üçok, iştirak suçundan yargılanan sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini istedi. Savcı Üçok, mahkemede sorgu ve savunmaları tespit edilen "askerlikten kurtulmak için hile yapmak" suçundan yargılanan sanıkların ise tahliye edilmeleri konusunda takdirin mahkemeye ait olduğunu belirtti.
 
Mahkeme Başkanı Hakim Albay Ahmet Erdem, DTP Genel Başkanı Nurettin Demirtaş'ın da aralarında bulunduğu, "askerlikten kurtulmak için hile yapmak" suçundan yargılanan ve mahkeme huzurunda sorgu ve ifadeleri tespit edilen 52 yükümlü sanığın tahliyelerine karar verildiğini açıkladı.
 
Erdem, bu kişilerin duruşmalardan vareste tutulmalarının kararlaştırıldığını söyledi. Tahliyesine karar verilenler şunlar:
 
"Abdurrahman Tunçöz, Adnan Bayram, Ahmet Nesih Önal, Akın Ürgenç, Ali Ataseven, Arif Çelikten, Ayhan Sönmlez, Basri Öz, Burhanettin Murat Sarıgöz, Bülent Hasılcıo, Cahit Balyen, Çelebi Uluer, Emre Akdeniz, Ender Çoban, Enver geçgel, Ertuğrul Erçakı, Ertuğrul Makina, Eşref Avcı, Eyüp Kuru, Fatih Terzioğlu, Filo Mehmet Tümer, Furkan Kılıç, Güven Kaymaz, Hacı Ömer Sıradağ, Hakan Sezer, Halil İbrahim Acar, Halil Özçelik, Hasan Sever, Hasan Şimşek, İdris Akay, İskender Yıldırım, İsmail Şahin Pulat, Kadir Kerem Kurt, Kamiran Dağlar
 
Latif Akbal, Levent Tekçe, Mehmet Faruk Baştürk, Mehmet Yeter, Mehmet Güler, Mehmet Selim Balıkçı, Muharrem Yalın, Murat Akin, Murat Tan Tekin, Nedim Sarihan, Nurettin Demirtaş, Ramazan Karaca, Ramazan Koç, Serhan Şerafettin Güneyli, Serkan Ayrancı, Serkan özdemir, Servet Gül, Yakup Kılınç."
 
Mahkeme, "askerlikten kurtulmak için hile yapmak suçuna iştirak etmek" suçundan yargılanan sanıklar ile "askerlikten kurtulmak için hile yapmak' suçundan yargılanan ancak henüz mahkeme huzurunda ifadeleri alınamayan diğer sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.
 
Jandarma nezaretinde tahliye edildi
 
Yaklaşık 5 saat süren tahliye işlemlerinin ardından Demirtaş'ın da aralarında bulunduğu 52 sanık, jandarma nezaretinde cezaevinden tahliye edildi, istikamet Abidinpaşa'daki Askerlik Dairesi Başkanlığı'ydı.
 
Demirtaş'ın askerlik durumu burada incelemeye alındı. Yaklaşık 1 saat süren işlemlerin ardından, DTP Genel Başkanı yine jandarmalar arasında şubeden çıkarıldı, Ankara İl Jandarma Komutanlığı'na götürüldü.
 
Yetkililer, Demirtaş'ın askere alınıp alınmayacağına dair açıklama yapmadı.
 
Demirtaş'a destek için, DTP Milletvekilleri Selahattin Demirtaş, Bengi Yıldız, Sevahir Bayındır, Gülten Kışanak, Sabahat Tuncel, Fatma Kurtulan ve Emine Ayna ile kapatılan DEP'in eski milletvekili Selim Sadak da geldi.
 
DTP'li milletvekilleri Fatma Kurtulan ve Sabahat Tuncel, tahliye kararını beklediklerini belirterek, bu kararın çıkmasından dolayı çok mutlu olduklarını dile getirdi.
 
Selahattin Demirtaş, daha sonra basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Eğer askerlik işlemi yapılacaksa ya da askere gitmesi gerekiyorsa birliğine gönderilecek. Yok eğer başka zaman askere gitmesi gerekiyorsa ya da yol izni varsa kendisine tebligat yapılacak. Dolayısıyla dün akşam tahliye olan 52 tutukludan hiçbiri yürüyerek çıkmayacak. Jandarma eşliğinde askerlik şubelerine götürülecek" dedi.
 
DTP Genel Başkanı Nurettin Demirtaş'ın yoklama kaçağı ya da bakaya olmadığını ileri süren Selahattin Demirtaş, "Dolayısıyla Genel Başkanımızın dün akşam buradan yürüyerek çıkması gerekiyordu. Cezaevi dışında, jandarma bölgesinde sabaha kadar tutulması ve askerlik işlemlerinin sabah yapılmak üzere nezarete alınması hukuka aykırıdır. Çünkü Genel Başkanımız sabaha kadar jandarmada hangi sıfatla bekletilecek, hukuki açıdan belli değil. Bu bir gözaltı işlemi değil, bu bir yakalama işlemi değil. Dolayısıyla 52 kişi hürriyetinden, özgürlüğünden mahrum bırakılacak. Ama hangi yasaya göre sabaha kadar tutulacaklar bu belli değil" diye konuştu.

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow