hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Deprem Bilimci Moriwaki Japonya'yı örnek gösterip dikkat çekti: İnsanı deprem değil bina öldürüyor

    Deprem Bilimci Moriwaki Japonyayı örnek gösterip dikkat çekti: İnsanı deprem değil bina öldürüyor
    expand
    KAYNAKİHA

    Malatya'da deprem eğitimi veren Japon Deprem Bilimci Yoshinori Moriwaki, "İnsanı deprem değil bina öldürüyor." diyerek Japonya örneği üzerinden mimar ve mühendislere seslendi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    6 Şubat depreminin en çok etkilediği illerden biri olan Malatya'da, ‘Yeniden Hep Birlikte Ayağa Kalkıyoruz’ mottosuyla düzenlenen deprem eğitiminde konuşan Japon Deprem Bilimci Yoshinori Moriwaki, Japonya ve Türkiye’nin deprem ülkesi olduğunu söyledi. Aradaki farklara değinerek, yapı güvenliği ile ilgili konuşan Moriwaki, "İnsanı deprem değil bina öldürüyor." dedi.

    "81 İLİN 52'Sİ BİRİNCİ DERECE DEPREM BÖLGESİNDE"

    Türkiye’de 81 ilin 52’sinin birinci derece deprem bölgesinde yer aldığını ifade eden Moriwaki, “Türkiye’ye bakınca Japonya çok karışık. 1939’da Erzincan’da deprem oldu sonra 1941’de Tokat’ta deprem yaşandı. Doğudan batıya sanki domino taşı gibi depremler yaşandı. 1999 yılında Gölcük’te deprem oldu. Doğu Anadolu Fayı uzun zamandır kırılmıyordu. Üç sene önce Silivri’de küçük bir deprem oldu. Ondan sonra Elazığ depremi yaşandı. Uzun zamandır kırılmayan Doğu Anadolu Fayı kırılmaya başladı. Maalesef 6 Şubat depremini gördük” dedi.


    MİMAR VE MÜHENDİSLERE ÇAĞRI

    Türkiye ile Japonya arasında depreö karşılaştırması yapan Yoshinori Moriwaki, şunları söyledi:

    “5,5 büyüklüğünde yani orta seviyede depremler en fazla Çin’de meydana geliyor. Japonya 4, Türkiye ise 6’ncı sırada. Metrekare olarak bakılırsa Japonya 6, Türkiye 17’inci. Tarihte en büyük depremlere bakıldığında; Türkiye’de 1939 yılında Erzincan’da 7,9 büyüklüğünde olurken, Japonya’da ise 2011 yılındaki Thoku depremi, büyüklüğü ise 9. Depremde can kaybına bakıldığında ise Türkiye aniden 3’üncü oluyor. İnsanı deprem değil bina öldürüyor. Türkiye’de Japonya’daki gibi deprem var ama Türkiye’de can kaybı çok oluyor. Bunu nasıl düzeltebiliriz? Mimar ve mühendis arkadaşlar biz bunu düzeltmeliyiz, düzeltebiliriz.”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    DEPREM EĞİTİMLERİNE DİKKAT ÇEKTİ

    Deprem eğitimlerinin önemine de dikkat çeken Moriwaki, “Türkiye’de deprem eğitimi, tatbikatı yapılıyor ama senede kaç kere? Bir veya en fazla iki diye duydum. Örneğin ilkokuldaki çocuğa senede bir kere eğitim verildiğinde geçen sene ne yapıldığını hatırlamıyordur. Japonya’da ise ayda bir kere okulda, ayda bir kere de mahallede olmak üzere ayda iki kez eğitim veriliyor. Çocuklar aldıkları eğitimle artık ne yapacaklarına alışıyor. Bunun yanında küçük yaştan eğitim veriliyor. Türkiye’de ise çocuklar duymasın, görmesin. Tabii depremdeki kötü görüntüyü bizde göstermiyoruz ama depremi anlatıyoruz." şeklindeki konuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow