hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Doğu Akdeniz'de gerilim tırmanıyor: 'Yunan denizci arkadaşlarımıza yazık olur' | Video

    Dünkü Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları toplantısında, ABD Dışişleri Bakanı Pompeo ile Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'ın görüşmesi ve Doğu Akdeniz'deki gerilim CNN TÜRK canlı yayınında tartışıldı. Emekli Büyükelçi Oğuz Çelikol ve Emekli Tümamiral Ali Deniz Kutluk dikkat çeken ifadelerde bulundu. "Atina hükümeti kendi kamuoyunu da aldatıyor." diyen Çelikol, "Yunanistan devamlı olarak Türkiye'yi yalnız bırakmak, AB ile Türkiye arasını açma konusunda diplomatik girişimler yürütüyor." ifadelerini kullandı. Kutluk ise "Oruç Reis gemisine yapılacak eylem bunu yapanlara ağır zarar verebilir. Yunan denizci arkadaşlarımıza yazık olur diye endişe edebilirim. Yunan siyasetçileri itidale davet ediyorum." diye konuştu. Öte yandan, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de Twitter hesabından "Doğu Akdeniz’deki “Yunan tiyatrosu” hukuksuzluk ve şımarıklıktan başka bir şey değildir. Buna eklenen Fransız tehditkarlığı ise ciddiyetsizliktir. Avrupa Birliği bu siyasi tiyatronun figüranı olmamalıdır." açıklamasında bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Emekli Büyükelçi İstanbul Kültür Üniversitesi Öğretim Görevlisi Oğuz Çelikol, CNN TÜRK canlı yayınında şu ifadeleri kullandı:

    "ATİNA HÜKÜMETİ KENDİ KAMUOYUNU DA ALDATIYOR"

    "Bu yeni bir olay değil. Yunanistan, sanki Türkiye ile AB sorunuymuş gibi yansıtmaya çalışıyor. Israrlı girişimlerde bulunuyor ve AB'yi sürekli olarak taciz ediyor. Dün Almanya'nın Yunanistan'a tamamen karşı çıktığı, Mısır'la yaptığı anlaşmadan bahsedilmesini istediği ve muvaffak olamadığı yönünde haberler var. AB içerisinde Fransa ve Avusturya gibi bazı ülkeler ve yetkilileri sözlü olarak bile olsa Yunanistan'a destekler sağlıyor ama AB içerisinde Türkiye'ye yaptırım uygulanması ve Yunanistan'ın tezlerinin desteklenmesi konusunda görüş birliği olmadığı ortaya çıkıyor.

    Atina hükümeti kendi kamuoyunu da aldatıyor. AB'den, Avrupa'dan Akdeniz'deki bazı ülkelerden destek gördüğü yönündeki abartılı haberler tansiyonun yükselmesinde rol oynuyor. Yunanistan'ın yapması gereken; dün AB Bakanlar Konseyi'ndeki kararlar da bunu gösteriyor. ABD'nin yaptığı açıklama da bunu gösteriyor. Yunanistan ve Türkiye'nin masaya oturup sorunları halletmesi isteniyor. Ancak Yunanistan bunun yerine, devamlı olarak Türkiye'yi yalnız bırakmak, AB ile Türkiye arasını açma konusunda diplomatik girişimler yürütüyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yunanistan'ın konuyu uluslararasılaştırma ki Ege'de bunu yapmıştı 70'lerde 80'lerde... Bunlardan vazgeçip Türkiye ile masaya oturup konuyu görüşmesi gerekiyor. AB'nin aklı başında olan ülkelerinin de istediği bu. Fransa gibi birkaç ülke menfaatleri nedeniyle farklı olabilir. Ama AB'nin Yunanistan'ın arkasında yer alacağı gibi bir durum çıkmış değil."

    Emekli Tümamiral Ali Deniz Kutluk ise şu ifadeleri kullandı:

    "Açıklama Yunan tarafından kaza olarak, istek dışı olarak beyan edildi; inanırsanız tabi. Gemilerin birbirine ne kadar yaklaşacağıyla ilgili temel kurallar var ama en azından kusurlarını kabul etmiş oldular. Bu eylemler, kazaen savaşa da yol açabilir. Bunun da bilincinde olması gerekir sözde müttefikimiz Yunanistan'ın.

    Korunan Oruç Reis Araştırma Gemisi, hem değerli bir gemi hem önemi artmış durumda. Bu ikisi yan yana gelince korunması önem taşıyor. Dün de siyasi liderliğin açıkladığı gibi, bu gemiye yapılacak eylem bunu yapanlara ağır zarar verebilir. Yunan denizci arkadaşlarımıza yazık olur diye endişe edebilirim. Yunan siyasetçileri itidale davet ediyorum. Ateşle oynamanın alemi yok. Bundan sonra silahların gücü ve taktik üstünlüğü etkili olabilir. Bu noktaya sürüklenmemek becerisini göstermemelidirler.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Başlamış olan yasal, bilimsel deniz araştırması iki boyutlu sismik çalışması ve gereken yerlerde delme platformu getirilip devam edecektir. Yunanistan'ın bölgede kıyısı yok. Yunanistan'ın bölgede devlet gibi hareket edecek adası yok. Kendisine bağımlı adası var. Bunlara deniz yetki alanları verilmediğine dair hukuki uygulamalar var. 82'den bugüne kadar 32 yıl geçti. 18 tane alınmış yargı kararı var. Yunanistan'ın da buna uygun hareket etmesi lazım. AB, ABD veya Fransa'nın arkasına saklanmak onun meselesini çözmez."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow