Dünyada tükendi, Tunceli'de ortaya çıktı!

Yok olduğu sanılan 'kalan nakılı' bitkisinin Tunceli'de olduğunu tespit eden ekipte yer alan Yrd. Doç. Dr. Metin Armağan, "Biz 'kalan nakılı'nın tükenmediğini arazi çalışmalarında gösterdik ve kanıtladık. Bu Tunceli için büyük bir kazanımdır, kazançtır" dedi.
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Eğitimi Anabilim Dalı öğretim üyesi Armağan, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi"nin Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından aralarında Tunceli'nin de bulunduğu 30 ilde hayata geçirildiğini ve bu kapsamda kendisinin de arazi çalışması yaptığını söyledi.
Tunceli'de bitki varlığı konusunda en son 1982 yılında arazi çalışması yapıldığını ifade eden Armağan, "1967 yılında dünyaya tanıtılmış bir bitki var 'kalan nakılı' diye, arazi taramalarında biz bu türe ulaştık. O türü önemli kılan, o türün bütün dünyaca artık doğal hayatta bireyinin kalmadığına inanılıyor, tükendi olarak biliniyordu. Biz bunun tükenmediğini arazi çalışmalarında gösterdik ve kanıtladık. Bu Tunceli için büyük bir kazanımdır, kazançtır. Bütün dünya bilecek ki o tür, dünyada sadece Tunceli'de yaşıyor" diye konuştu.
"Hayvanların girmesi kesinlikle yasaklanmalı"
Bitkinin Tunceli'de Ovacık ile Pülümür ilçeleri arasında dağlık kesimde tespit edildiğini ve korunması için bölgeye kesinlikle hayvanların girmemesi gerektiğini belirten Armağan, şunları kaydetti: "Çünkü hayvanlar yemese bile bitkinin üzerine yaptıkları baskıyla yok olmasına sebep olabilirler. Koruma altına alınması lazım ve oraya yapılacak levhalarla ya da halka dağıtılacak afişlerle bitkinin tanıtılması ve doğada yürüyüş yapan insanların bu bitkiyi görerek farkında olarak 'burada böyle bitkimiz var', 'endemikmiş, sadece dünyada burada yetişiyormuş' bilincinde olarak gezmelerini istiyorum."
Proje kapsamında 5 ay gibi bir sürede doğadan 3 bin civarında örnek topladığını ve bu bitkilerin teşhisi için çalışmaların devam ettiğini anlatan Armağan, "Şu anda elimde altıya yakın yeni tür olma olasılığı olan bitki var. Eğer buraya konunun uzmanı insanlar gelmeye devam ederse başka bitkilerin de dünyaya tanıtılacağına eminim. Çünkü farklı habitatlar, farklı ekosistemler, farklı alanlar var. Sadece daha çok arazi gezilmesi lazım" diye konuştu.
Armağan, vatandaşlardan, doğada izinsiz bitki ve böcek toplayan kişiler görmeleri halinde ilgili kurumlara ihbarda bulunmalarını istedi.
O "Komünist" ilçede yaşamak için 20 sebep!
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA HABERİ: Meteoroloji il il uyardı: Şiddetli yağış geliyor
1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI MESAJLARI: Resimli, Anlamlı, Yazılı, Posterli 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Mesajları!
İSTANBUL'DA DEV ELEKTRİK KESİNTİSİ: Tam 60 Bölgede Elektrikler Yok! İstanbul'da Elektrikler Ne Zaman Gelecek? BEDAŞ - AYEDAŞ Elektrik Kesintisi Sorgulama
Sahte fatura davasında karar çıktı: Engin Polat ve babası Sezgin Polat'a 5 yıl 2 ay hapis cezası verildi
KKTC Cumhurbaşkanlığı Yerleşkesi, 3 Mayıs'ta Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla açılacak