Ege'de zehirli balon balığı tehlikesi

Güllük Körfezi'nde iki balıkçıyı hastanelik etmesiyle gündeme gelen ve Hint Okyanusu kökenli zehirli bir tür olan balon balığının, tüm Ege Denizi'ne yayıldığı uyarısı yapıldı. Uzmanlar balon balığının yakında tüm Akdeniz için bir tehdit olacağını belirtti.
Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gülnur Metin, Güllük Körfezi'nde iki balıkçının hastaneye kaldırılmasıyla gündeme gelen Hint okyanusu kökenli zehirli bir tür olan balon balığının, tüm Ege Denizi'ne yayıldığını belirterek uyarıda bulundu.
Donanma da Ege'de göçmen devriyesinde
Metin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hint Okyanusu kökenli zehirli balık türlerinden balon balığının Ege Denizi'ndeki yayılım alanını artırdığını bildirdi.
Tetrodoksin adı verilen güçlü bir zehiri barındırdığı için avlanması ve yenilmesi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yasaklanan bu balık türünün yerel balık türlerini tehdit ettiğini vurgulayan Metin, balıkçıların ağlara takılan bu balığa temas etme riski bulunduğunu belirtti.
"Balon balığı yakın gelecekte tüm Akdeniz için bir tehdit olabilecek"
Balon balığının Yunanistan'ın batı kıyılarında da yayıldığının rapor edildiğini, yakın gelecekte tüm Akdeniz için bir tehdit olabileceğini dile getiren Metin,"Balon balığının bünyesindeki tetrodoksin içeren zehirin 2 miligramı 50 kilogram ağırlığında bir bireyi öldürebilecek güçte. Bu, kişiden kişiye değişebilir. Balığın iç organlarında, deri altında ve kas yapısında yoğun bir şekilde tetrodoksin bulunuyor. Üreme dönemlerinde dişi bireylerde daha yoğun oluyor. Dokunulduğunda da kendini savunma amaçlı şiştiği için tetrodoksini dış ortama salıyor. Bu sırada üzerindeki dikensi oluşumdan dolayı bu zehir temas edeni zehirleyebilir'' şeklinde konuştu.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Türkiye-İran sınırında son durum: Vatandaşların Türkiye'ye girişleri sürüyor
SAĞLIK BAKANLIĞI PERSONEL ALIMI: Sağlık Bakanlığı Personel Alımı Ne Zaman Yapılacak? Bakan Memişoğlu Tarih Verdi!
Besim Dutlulu Kimdir? Besim Dutlulu Hangi Partiden, Nereli, Kaç Yaşında? Aksihar Belediye Başkanı Besim Dutlulu Ferdi Zeyrek'in Yerine Seçildi!
BEDELLİ ASKERLİK ÜCRETİ SON DAKİKA: TSK Bedelli Askerlik Ne Kadar Oldu? Bedelli Askerlik Yapacakların Dikkatine! Ücret Değişiyor!
İran'ın Kullandığı Fettah Füzesi (FATTAH) Nedir? Hipersonik Fettah Füzesi'nin Özellikleri Neler? Menzili Kaç Kilometre?