"EHEC Türkiye'ye de gelebilir"

Avrupa'da ölümlere sebep olan EHEC salgınıyla ilgili Sağlık Bakanı Recep Akdağ'dan bir açıklama geldi. Salgının mikrobik olduğuna dikkat çeken Akdağ, Türkiye'ye de gelebileceğini söyledi. Bakteri son olarak komşu Yunanistan'da görüldü.
Akdağ, Erzurum'da, Ankara'dan gelen bir grup gazeteciyle yaptığı söyleşide, Avrupa ülkelerinde ölümlere neden olan EHEC salgınıyla ilgili açıklamalarda bulundu.
Salgını yakından takip ettiklerini belirten Akdağ, "Kanlı ishal yapan, ağır seyredebilen bir hastalık. Kanlı ishal yapan başka sebepler de var. Dizanteri kanlı ishal yapar ama bu ağır seyredebiliyor" dedi.
Akdağ, söz konusu hastalığa neden olan mikroorganizmanın "E. coli" diye yazılan ve "akoli' diye okunan mikrobun, bilinen eski mikroplardan biri olduğunu, normalde bağırsaklarda bulunan ve insan vücudu için gerekli olan bir bağırsak mikrobu olduğunu belirterek, ancak bu mikrobun insana zarar da verebildiğini ifade etti.
"Bu hastalık Türkiye'ye de gelebilir mi?" sorusu üzerine, Türkiye'de şu anda bu salgının olmadığını belirterek, "Bu salgın ülkemize de gelebilir. Tedbirleri alıyoruz tabii. Bağırsakla ilgili bir durum olup dışkıyla geçtiği için bütün ülkelere gelme ihtimali var. Ancak, bizim burada şahsi olarak, ellerimizi sabunlamak, sebzeleri ve salataları sirkede tutmak ve yemekleri çok iyi pişirmek gibi almamız gereken tedbirler var" diye konuştu.
Bakan Akdağ, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın da salgına neden olan mikrobun Türkiye'ye yayılmasını önlemek için denetimlerini sıklaştırdığını kaydetti.
Bakteri Yunanistan'a dayandı
Bu arada Yunanistan'da, bir Alman turistte EHEC bakterisi tespit edildiği bildirildi.
Yunan medyası, hastaneye kaldırılan 53 yaşındaki kadında EHEC bakterisi saptandığını duyurdu.
Salgınla mücadele kurumu yetkililerinin, hastadan alınan örneklerde yapılan iki ayrı laboratuvar incelemesinin sonuçlarının pozitif çıktığını, ancak kesin tanı için gerekli tüm incelemelerin tamamlanması gerektiğini belirttikleri kaydedildi.
EHEC bakterisini muhtemelen ülkesinde kaptığı tahmin edilen Alman hastanın, yapılan incelemelerin ardından memleketine döndüğü ifade edildi.
Yetkililerin, turizm sezonunun başlamasıyla ülkeye EHEC bakterisinin girme riski bulunduğunu, ancak endişe edilecek bir durumun sözkonusu olmadığını kaydettikleri bildirildi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Lokantada vahşet! Genç Gülizar iş arkadaşının bıçağıyla can verdi: Dehşet anları kameraya yansıdı
TOKİ E-DEVLET BAŞVURU EKRANI: 250 Bin Sosyal Konut TOKİ Başvurusu Nasıl Yapılır? Başvuru Şartları Neler? www.toki.gov.tr Başvuru Ekranı
Sağlık Bakanlığı Sağlık Raporu Ödemesi: Sağlık Raporu Ücretli Mi? Hangi Raporlar Ücretli? www.sbos.saglik.gov.tr Aile Hekimliği Sağlık Raporu Ödemesi Sorgulama
SAĞLIK BAKANLIĞI PERSONEL ALIMI: Sağlık Bakanlığı Personel Alımı Ne Zaman Yapılacak? Bakan Memişoğlu Tarih Verdi!
EHLİYET YENİLEME SON GÜN: Sürücü Belgesi Ehliyet Yenileme Son Gün Ne Zaman? Ehliyet Yenileme Nasıl Yapılır, Nereden? Gerekli Evraklar Neler?