Financial Times kaleme aldı: Türk ordusu gittikçe güç kazanıyor

Financial Times kaleme aldı: Türk ordusu gittikçe güç kazanıyor
expand

Türkiye'nin son dönemde diplomatik, savunma sanayi ve askeri olarak attığı adımlar tüm dünya tarafından yakın takip ediliyor. Son olarak Financial Times'ın kaleme aldığı analiz dikkat çekti. Özellikle Türk ordusunun giderek güç kazandığını belirten Financial Times, Türkiye'nin Avrupa'nın güvenliği için nasıl bir hayati öneme sahip olduğunu değerlendirdi.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Rusya-Ukrayna savaşında barış masasının kurulmasını sağlayan Türkiye, yaptığı arabuluculukla da her iki tarafın güven duyduğu konumda yer alıyor.

 

Financial Times kaleme aldı: Türk ordusu gittikçe güç kazanıyor

 

İstanbul'da gerçekleşecek olan ve dünyanın merakla beklediği 'Barış Zirvesi'ne geri sayım sürerken Financial Times çok çarpıcı bir analiz kaleme aldı.

 

Financial Times kaleme aldı: Türk ordusu gittikçe güç kazanıyor


"ANCAK ERDOĞAN EV SAHİPLİĞİ YAPABİLİR"

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Türkiye'nin Rusya-Ukrayna arasında doğrudan görüşmelere ev sahipliği yapmaya hazırlandığını hatırlatan gazete, "Türkiye’nin artan askeri ve diplomatik etkisini vurgulayan bir diğer gelişme de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD, Ukrayna ve Rusya liderleri arasında üçlü bir görüşmeye ev sahipliği yapmayı önermesi oldu. Bu görüşme belki de hiçbir zaman gerçekleşmeyecek. Ancak Erdoğan, böyle bir toplantıya ev sahipliği yapabilecek birkaç dünya liderinden biri. ABD Başkanı Trump ile iyi ilişkileri var. Ukrayna savaşına “dengeli” yaklaşımının bir parçası olarak, Kiev’e askeri malzeme sağlamasına rağmen Moskova ile de ticari ve diplomatik ilişkilerini sürdürüyor." ifadelerini kullandı ve Türkiye'nin askeri ağırlığının inkar edilemeyeceğini savundu.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın sık sık AB savunma toplantılarına davet edildiğini belirten FT, Avrupalı bir yetkilinin sözlerine atıfta bulundu ve AB'de Ankara ile daha yakın işbirliği yapma ve yeni kanallar açma isteğinin olduğunu yazdı.

Financial Times kaleme aldı: Türk ordusu gittikçe güç kazanıyor

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

"TÜRKLER ASKERİ GÜCÜ NASIL KULLANACAKLARINI BİLİYOR" 

Avrupa'nın aksine Türkiye'nin Ukrayna için çok rahat bir şekilde bir 'barış gücü' kurabileceği belirtilen analizde şu ifadelere yer verildi;

"Türkiye donanması Karadeniz'e giriş ve çıkışları kontrol ediyor. 355.000 aktif personeliyle Türk Silahlı Kuvvetleri, NATO’nun Avrupa kanadındaki en büyük orduya sahip ülkesi. Avrupa, Ukrayna’ya destek için 30.000 kişilik bir güç oluşturmaya çalışırken zorlanıyor; buna karşın Türkiye, Libya ve Somali gibi yerlerde deneyim kazanmış ordusuyla hızlıca 'etkili bir barış gücü' kurabilir.

Batılı bir güvenlik yetkilisi de bu konuda 'Türkler askeri gücü nasıl kullanacaklarını biliyor ve kayıplardan korkmuyor. Terörle mücadele operasyonları güçlü ve İHA’ları doğru bir biçimde kullanıyorlar.' diyor"

Financial Times kaleme aldı: Türk ordusu gittikçe güç kazanıyor

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

"TÜRKİYE SAVUNMA SANAYİSİ PATLAMA YAŞIYOR"

Haberinde devamında 'Türkiye'nin savunma sanayisi de patlama yaşıyor' ifadelerini kullanan FT şöyle devam etti;

"Avrupa ülkeleri Ukrayna’yı desteklemeye ve savunma stoklarını yenilemeye çalışırken, Türk yapımı zırhlı araçlar, savaş gemileri, İHA’lar ve mühimmatlar büyük oranda yerli parçalarla üretim hatlarından çıkıyor.

Devlete ait savunma şirketleri STM ve ASFAT, Ukrayna için korvet gemileri üretiyor. Repkon, ABD ve Almanya’da top mermisi üretim hattı kurdu. Beşinci nesil savaş uçağı KAAN’ın ilk teslimatlarının 2028 yılında devlete ait TAI tarafından Türk Hava Kuvvetleri’ne yapılması planlanıyor.

Yakın zamanda, Baykar İtalyan savunma şirketi Leonardo ile ortak bir girişim kurdu. Bu girişim, Baykar’a şu anda Orta Doğu’da bulunan müşterilerine ek olarak Avrupa'nın hızla büyüyen İHA pazarına satış yapma şansı tanıyabilir.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Savunma sanayisinin Türkiye ekonomisinin parlayan alanlarından biri olduğunu vurgulayan FT haberinde Londra’daki Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü’nde savunma tedarik uzmanı olan Tom Waldwyn'in sözlerine yer verdi. Waldwyn ise Türkiye'nin Avrupa'ya şunu söylemeye çalıştığını belirtiyor

"Neler yapabildiğimize ve ne kadar iyi yaptığımıza bir bakın"

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow