Çöl Tozları Geldi: Doğa Canlanıyor, Bahar Kapıda!
İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, mart ayı ile birlikte çöl tozlarının Türkiye’ye ulaşmaya başladığını belirterek, "Çöl tozları, dünyada yaşamın olmazsa olmazıdır. Bu tozlar toprağa doğal bir gübre etkisi yaparak doğanın canlanmasını sağlar ve baharın gelişini hızlandırır” dedi.

Her yıl yaklaşık 2 milyar ton çöl tozu, özellikle Sahra ve Arap çöllerinden havalanarak Kuzey Yarımküre’ye yayılıyor. Prof. Dr. Yaşar, bu tozların büyük kısmının mart ve nisan aylarında Türkiye’ye ulaştığını vurgulayarak, İzmir ve çevresinde de çöl tozlarının önümüzdeki haftadan itibaren etkili olacağını belirtti.

Çöl tozlarının doğa için büyük faydaları olduğunu aktaran Yaşar, "Bu tozlar doğal bir gübre gibi işlev görür. İçerdikleri mineraller sayesinde toprak ve deniz ekosistemine katkı sağlar. Denizlerdeki planktonların çoğalmasına yardımcı olur, bu da balık popülasyonunu artırır” diye konuştu.

Mart ve nisan aylarında "bahar alerjisi" vakalarının arttığını belirten Yaşar, çöl tozlarının polenlerle birleşerek solunum yollarını zorlayabileceğini ifade etti.
Bu süreçte nefes darlığı çekenler veya alerjisi olanlara partikül tutucu maske kullanmaları önerisinde bulunan Prof. Dr. Yaşar, "Martın 15’inden nisanın 15’ine kadar bu etkiler daha yoğun hissedilir. Çöl tozlarının taşınması sırasında 'kırmızı yağmur' dediğimiz, demir yoğunluklu yağmurlar da görülebilir. Bu yağışlar, doğadaki verimliliği artıran doğal bir döngüdür" dedi.