Ege'de 6 şiddetinde deprem: Uykudan uyandıran korku! Uzmanlar ne dedi?
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Ege Denizi'nde 6 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini açıkladı. AFAD’ın paylaştığı bilgilere göre Ege Denizinde saat 06.19’da 6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremin derinliği 17,7 kilometre olarak ölçüldü. Deprem, Muğla'nın Datça ilçesine 166 kilometre mesafede kaydedilirken, İzmir ve çevre illerde de hissedildi. Depremde, ilk belirlemelere göre herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı. İzmir, Aydın, Muğla ve Antalya’da da hissedilen depremde hasar ve can kaybı yaşanmadı. 6 büyüklüğündeki depremle ilgili uzmanlar hangi değerlendirmelerde bulundu? İşte detaylar...
Haberin Devamı
GİRİT’TE KISMİ HASAR
/

Yunan Devlet Televizyonu ERT’nin haberine göre, Girit Adası’nın Kandiye ilçesindeki neoklasik yapıda deprem nedeniyle kısmi hasar tespit edildi. 2 ilkokulda sıvaların dökülmesi sebebiyle öğrenciler uzaklaştırıldı. Ada’daki Terça-Mirtos karayolu toprak kayması yüzünden trafiğe kapatıldı. Kandilli Rasathanesi, Girit Adası açıklarında meydana gelen depremin büyüklüğünü 6.1, Atina Jeodinamik Enstitüsü ise 6.2 olarak duyurdu. Deprem İzmir, Aydın, Muğla ve Antalya’da da hissedildi. Sarsıntıyla uykularından uyanan ve korku yaşayan bazı vatandaşlar evlerinden çıktı. Muğla Valiliği’nden yapılan açıklamada, Ege Denizi’nde meydana gelen deprem nedeniyle kentte herhangi bir olumsuzluğun yaşanmadığı bildirildi.
UZMANLAR NE DEDİ?
/

* Prof. Dr. Naci Görür: “Sabah Ege Denizi’nde, Girit’in kuzeyinde, Santorini Adası güneyinde deprem oldu. Deprem Helen-Kıbrıs Yayı boyunca Anadolu levhasının altına dalan Afrika levhası üzerinde meydana geldi. Onun için odak derinliği 73 km derinde, dolayısıyla etkisi az. Geçmiş olsun.”
Haberin Devamı
/

* Prof. Dr. Şener Üşümezsoy: “Deprem, Güney Ege’de, Girit’in kuzeyindeki çukurda meydana geldi. Bu bölgede gerilmenin yarattığı depremler söz konusu. Ancak bu fay, daha güneyde yer almakta olup yine bölgedeki gerilmeden kaynaklanan bir deprem. Bu tür depremler, Marmaris, Bodrum ve Kuşadası gibi Türkiye’nin turistik bölgelerinde hissedilen korkulara yol açar. Ancak uzak bir bölgeden gelen bir deprem olduğu için, yakında olmuş bir depremin doğrudan etkisini yaratmayabilir.”
/

* Prof. Dr. Tuncay Taymaz: “Bu deprem, büyütülecek bir sarsıntı değil. 2-2.5 saniye kadar kısa sürdü ve bize olan uzaklığı yaklaşık 150-180 kilometre. Eğer bu deprem Rodos açıklarında, Fethiye Körfezi’ne yakın bir noktada gerçekleşseydi o zaman daha dikkatli değerlendirmek gerekirdi. Deprem deniz tabanının oldukça derininde meydana geldi. Yüzeye ulaşması mümkün değil. Enerjisi düşük olduğundan tsunami riski de taşımıyor. Öte yandan bölgede Fethiye-Burdur fay zonu bulunuyor. Eğer bu deprem, söz konusu fay kolu üzerinde gerçekleşmiş olsaydı o zaman daha ayrıntılı analiz yapılması gerekebilirdi.”