Gordion'da büyük keşif: 47'nci Tümülüs gün ışığına çıkarıldı
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Frig uygarlığının başkenti Gordion Antik Kenti’nde kazılan 47'nci tümülüs olan T26 tümülüsünde, 3,1 metreye 2,8 metre boyutlarında, ahşap konstrüksiyonlu bir mezar odasının gün yüzüne çıkarıldığını açıkladı.





"MİDAS'TAN SONRA EN YOĞUN BULUNTULAR ELE GEÇİRİLDİ"
Antik kentte kazılan 47’nci tümülüs olan T26 tümülüsünde 3,1 metreye 2,8 metre boyutlarında, ahşap konstrüksiyonlu bir mezar odası gün yüzüne çıkarıldığının ve yapılan kazılarda elde edilen bulguların önemine dikkat çeken Ersoy, "Toplam 88 metal eser bulunmuş; mezar içindeki iri kazanlar ve diğer buluntuların yanı sıra güney ve kuzey duvarlarında demir çivilerle asılmış şekilde bulunan bronz kaplar, neredeyse tamamen sağlam olarak ele geçirilmiştir." açıklamasını yaptı.



"BAŞARILARIMIZ YENİ ADIMLAR İÇİN ŞEVK VERİYOR"
2018 yılında Gordion Alan Başkanlığı'nın kurulmasının ve 2024'te "Geleceğe Miras" projesine dahil edilmesinin sonuçlarını aldıklarını vurgulayan Bakan Ersoy, "Geleceğe Miras uygulamaları kapsamında Gordion’da, daha bir yıl bile dolmadan böylesine güzel çalışmaların yapıldığını, bu denli değerli sonuçlar ve bulgular elde edildiğini görmek beni son derece mutlu etmiş ve gururlandırmıştır." ifadelerini kullandı.


KAZILARDA 5 BİNDEN FAZLA KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLANDI
Konuşmasında "Geleceğe Miras" projesinin geniş kapsamına da değinen Ersoy, şunları kaydetti:
"Geleceğe Miras projesinin 2023 yılı Ekim ayında Efes Antik Kenti’nde başlatıldığını ve kısa sürede ülkemiz genelinde toplam 251 kazı alanını kapsayacak şekilde genişletildiğini hatırlatmak isterim. Projemizin bütün etapları tamamlandığında, bilimsel çalışmalar ışığında kazı, restorasyon ve çevre düzenlemelerinin yapılmasıyla ülkemizin medeniyet zenginliği, her bir unsuruyla gün yüzüne çıkarılmış olacaktır. Oluşturulan yeni destinasyonların dünya çapında tanıtımlarının yapılmasıyla da kültür turizminde ülkemizin aldığı pay ciddi oranda artacak ve varisi olduğumuz kültür mirasımızın gelecek nesillere ulaşması güvence altına alınacaktır."


“Hayata geçirdiğimiz projeler öncesinde kazı çalışmaları 45 gün ya da en fazla 2 aylık bir dönemde yapılıyordu.” diyen Ersoy, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Çalışma alanlarının hazırlanması ve kapatılması dikkate alındığında bu süreler daha da kısalıyordu. Bütçe deseniz, bugünkü rakamlarla kıyaslanamayacak ölçüde azdı. Şimdi Gordion’da olduğu gibi Türkiye’nin dört bir yanındaki kazıları, hatta Antalya ve Muğla gibi bölgelerdeki su altı arkeoloji çalışmalarını da hocalarımız, ellerindeki yeterli ödeneklerle yıl boyu sürdürebiliyorlar. Çalışmalarını artık bütçe ya da istihdama göre değil mevsim şartlarına göre belirliyorlar. Yılın kalanında da akademik mesailerini sürdürüyorlar. Sözün özü, attığımız adımlarla kazı ve restorasyon çalışmalarını 4 mevsim gerçekleştirilebilir duruma getirdik ve Türk arkeolojisinin gelişimini hızlandırarak uluslararası alanda etkisini ciddi ölçüde artırdık.”


Programda konuşan Ankara Valisi Vasip Şahin de Gordion'un Geleceğe Miras Projesi kapsamında tekrar tanıtılması, medyaya ve kamuoyuna tekrar hatırlatılması toplantısında bir araya geldiklerini belirterek şöyle konuştu:
"Burası tabii Frigyalıların önemli merkezi, başkenti. İnşallah bu bugünden itibaren kamuoyuna çok daha fazla tanıtılmış, kamuoyu bundan çok daha haberdar olarak inşallah bu bölge daha fazla bir çekim merkezi haline gelecek. Biz Valilik olarak Ankara'mızda kültürel eserlerin, tarihi eserlerin gün yüzüne çıkması için hem kalkınma ajansından hem YİKOB'tan elimizden gelen desteği sağlamaya çalışıyoruz. Burası da desteklediğimiz yerlerden birisi oldu. Inşallah bundan sonra da yine Sayın Bakanımızın ve Bakanlığımızın destekleriyle elimiz buranın üstünde olacak."

