ÖCALAN'IN AKIBETİ NE OLACAK? PKK'nın fesih kararı sonrası yargı süreci nasıl işleyecek?
İlk silahlı saldırısını 1984 yılında gerçekleştiren terör örgütü PKK, 41 yıl sonra Türkiye’nin terör kabusundan kurtulma sürecinde tarihi bir adım attı. Terörsüz Türkiye yolunda yeni adım daha geldi. Terör örgütü PKK kendini feshettiğini duyurdu. Yaşanan bu tarihi gelişmelerle ilgili Hande Fırat, Hürriyet Gazetesi'ndeki köşesinde dikkat çeken bir yazı kaleme aldı. İşte detaylar...




- Devlette FETÖ paralel yapılanmasının ortadan kaldırılmış olması.
- Dünyadaki gelişmeler ama özellikle bölgedeki konjonktürel değişiklik.
- Türkiye’nin terörü kaynağında kurutma başarısı, kuzeyde koridorun engellenmiş olması.
- 22 Ekim 2024 MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin çağrısı.
- 27 Şubat 2025 Abdullah Öcalan’ın açıklaması.
- 10 Nisan 2025 Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın DEM Parti yetkilileriyle görüşmesi.
- ABD’nin Suriye sahasından kısmi çekilme kararı.
- 12 Mayıs PKK’nın fesih kararının açıklanması.



Örgüt üyeleri ya da kamplarda kalan aileleriyle ilgili yasal süreçlerin nasıl işleyeceği konusunda çalışmalar sürüyor. Henüz kesinleşmemekle birlikte;
- Mevcut mevzuatlarla sürecin ilerleyebileceği belirtiliyor.
- Türkiye Cumhuriyeti’ne karşı suç işlemeyenlerin örgüt üyeliğinden ceza almayabileceği değerlendiriliyor. Bu durumda silahını teslim edenlerin, kendisinin ve ailesinin suç kaydı olup olmadığı araştırıldıktan sonra eğer yoksa ifadelerinin alınmasının ardından topluma kazandırılmaları gündemde.
- Kuzey Irak’ta bulunanların yüzde 60’tan fazlasının Türkiye’de bir suç işlemediği yönünde bilgiler var.
- Suç işleyenler için ise özel bir düzenleme gündemde değil. Ancak düşük orandan cezalandırma olabilir.
- Gelelim örgütün kırmızı bültenle aranan 30 kişilik üst kademesine. Onların Türkiye’ye gelişleri sözkonusu değil. Bulundukları ülkede kalmaları ya da üçüncü bir ülkeye gitmeleri üzerinde duruluyor.

- Diğer yandan kendini fesheden PKK, Türkiye dahil birçok ülkenin terör örgütü listesi bulunuyor. Şimdi terör örgütü listesinden mi çıkacak yoksa yargı kararları yeterli mi olacak sorusunun da yanıtı aranıyor. Terör örgütü tespitinin Yargıtay tarafından yapıldığına dikkati çeken yetkililer, ilk etapta yerel mahkemelerde verilecek “sona ermiş örgüt” ifadesinin Yargıtay’a taşınmasıyla emsal karar oluşabileceğini belirtiyor.
- Öcalan’ın siyaset yapmak istediği biliniyor. Ancak İmralı’da yaşamaya devam edeceği ifade ediliyor.
- Silahlar bırakıldıktan sonra sürecin yasal düzenlemeler bölümü konuşulacak.

Örgütün tarihini bilenler, KCK’nin yasama organı kabul edilen Kongra-Gel’in 17 Mayıs 2005 tarihinde Ortadoğu ve Avrupa’dan 213 PKK üst düzey yöneticisinin katılımıyla kabul edilen “KCK Sözleşmesi” ile yasadışı olarak kurulduğunu hatırlayacaktır. Bu kapsamda KCK çatısı altında bulunan YPG/PYD ile ilgili son duruma da bakmak gerekiyor:
- Ankara’nın beklentisi Suriye sahasındaki sürecin SDG ile Şam hükümeti tarafından imzalanan 8 maddelik anlaşmanın hayata geçmesi. - Bu kapsamda YPG’nin Suriye ordusuna entegre olması.
- Türkiye ve Şam hükümeti, Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunması, federatif ya da özerk bir yapıya müsaade edilmemesi konusunda kararlılığını sürdürüyor.

