PKK nasıl kuruldu? Abdullah Öcalan kimdir? 45 yıllık terör dönemi nasıl son bulacak?
Terör örgütü PKK 45 yıl sonra silah bırakıyor. Kongresini topladığını duyuran örgüt yakın zamanda fesih açıklaması yapabilir. Terörsüz Türkiye kapsamında tarihi bir süreç yaşanıyor. Peki, terör örgütü PKK ne zaman ve nasıl kuruldu? Örgütün kurucusu Abdullah Öcalan kimdir ve terör örgütü PKK’yı nasıl kurdu? İşte yaklaşık 45 yıllık süreç içerisinde yaşananlar ve dikkat çeken detaylar…

Tarih, 16 Şubat 1999. "Değerli gazeteciler, sizlere ve aziz yurttaşlarımıza bir haberim var." Dönemin başbakanı Bülent Ecevit, o gün başbakanlıkta basın mensuplarına yaptığı açıklamaya şöyle devam etti:
"Bu sabaha karşı saat 03.00'ten itibaren bölücü terör örgütü PKK'nın başı Abdullah Öcalan Türkiye'dedir. " Devletin son derece gizli tutulan bir operasyonuyla Öcalan, Kenya'dan getirilmişti. Kısa süre sonra Öcalan'ın uçaktaki ilk görüntüleri basınla paylaşıldı. Yüzü maskeli görevlilerin, gözündeki bantı açıp "Abdullah Öcalan, memlekete hoş geldin" sözüyle başlayan kısa diyolagda Öcalan, "bir hizmet imkanı varsa yapabileceğini" söylüyordu.

Ekim 2024'te ise Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) lideri Devlet Bahçeli'nin "Öcalan Meclis'e gelsin, PKK'nın bittiğini ilan etsin" açıklamasıyla yeni bir dönem başladı.
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nin (DEM Parti) heyetleri, İmralı ile yeniden görüşmelere başladı. 27 Şubat'ta yapılan son görüşmenin ardından heyet, İstanbul'da yaptığı açıklamayla Öcalan'ın kritik çağrısını kamuoyuyla paylaştı. Bu çağrıda Öcalan, terör örgütü PKK'ya kongresini toplayıp kendini feshetme çağrısı yaptı.


Öcalan 1949 yılında Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesine bağlı Ömerli Köyü'nde doğdu. Ankara'da Anadolu Tapu ve Kadastro Meslek Lisesi'nde okudu. Bir dönem Diyarbakır'da kadastro memurluğu yaptı. Kendi anlatımlarına göre, ilk gençlik yıllarının siyasi arayışı içinde farklı eğilimlere ilgi duydu. Ancak sonunda siyasi görüş olarak sosyalizmde karar kıldı.

Diyarbakır'dan sonra kısa süreliğine İstanbul'a giden Öcalan, burada Kürt gençlerin kurduğu Devrimci Doğu Kültür Ocakları'nın (DDKO) çalışmalarında katıldı.
1971'de Ankara'ya gidip Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ne kaydoldu. 1972'de kısa süreli olarak hapse girmesinin nedeni de aralarında Mahir Çayan'ın da olduğu bir grubun, Tokat'taki Kızıldere olayındaki çatışmada öldürülmesini üniversitede protesto edip, buna karşı hazırlanan bir bildiriyi dağıtmasıydı.
Hapisten çıktıktan sonra, 1972'de sol bir çizgideki Ankara Demokratik Yüksek Öğrenim Derneği'ne katıldı. Bundan bir yıl sonra ise PKK'nın kuruluşuna yol açan ilk gayrı resmi toplantı olarak bilinen, Ankara'daki Çubuk Barajı'nda toplantı yapıldı.

1978'de Diyarbakır'ın Lice ilçesi Fis köyünde kuruldu. Öcalan, grubun lideri olarak seçildi. Terör örgütü PKK'nın ilk ses getiren silahlı eylemi, 1979'da Bucak aşiretinin eski liderlerinden, dönemin Adalet Partisi milletvekili Mehmet Celal Bucak'a saldırmak oldu.

1979'da kaçak yollarla Suriye'ye gitti. Lübnan'daki Bekaa Vadisi'nde PKK'lıların eğitimi için bir kamp kuruldu. Terör örgütü PKK, 15 Ağustos 1984'te Siirt'in Eruh ve Hakkari'nin Şemdinli ilçelerinde, güvenlik güçlerine yönelik yoğun saldırılara başladı.
Dönemin başbakanı Turgut Özal, saldırıyı düzenleyenlerle ilgili "üç beş çapulcu", "üç buçuk eşkıya" tabirlerini kullandı. Ancak resmi verilere göre günümüze kadar 40 binden fazla kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanacak çatışma süreci başlamıştı.



Abdullah Öcalan'ın yargılanmasına 31 Mayıs 1999'da İmralı Adası'nda başlandı. Öcalan, duruşmalara kurşun geçirmez bir cam kafesten katıldı.
İlk duruşmada, salonda çatışmalarda şehit olan asker ve polis aileleri de vardı. Öcalan, onlardan özür diledi, "imkan verilirse Kürt sorununun çözümü için çalışmaya hazır olduğunu" söyledi.


2024 yılının Ekim ayında "süreç" tartışması yeniden gündeme geldi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Öcalan'ın Meclis'e gelerek, terör örgütü PKK'nın lağvedildiğini açıklamasını önerdi.
DEM Parti heyetleri, İmralı ile yeniden görüşmelere başladı. Son görüşme 27 Şubat'ta yapıldı. Bu görüşmenin ardından heyet, İstanbul'da yaptığı açıklamayla Öcalan'ın kritik çağrısını kamuoyuyla paylaştı. Öcalan, PKK'nın ömrünü tamamladığını belirtti ve örgüte, kongresini toplayıp kendini feshetme çağrısı yaptı.

Gelen son dakika bilgilerine göre terör örgütü PKK, 12. Kongresi’ni 5-7 Mayıs tarihleri arasında topladığını açıkladı. Terör örgütü tarafından yapılan açıklamada kongre sonuçlarının ve alınan kararların yakın zamanda açıklanacağı belirtildi. Bu açıklamanın ardından "fesih kararını mı duyuracak?" sorusu gündeme geldi.